Hatırlayacak olursanız bir önceki yazımda Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA) Başkanı ile bir röportaj yapmıştım. Bu yazımda da kısaca Türk Bilim Diyasporası’nın Amerika’daki dağılımına değinmek istiyorum.
Amerika’da en son nüfus sayımı 2010 yılında yapıldı. Türk Amerikan Dernekleri Kurulu (ATAA) önderliğinde bu nüfus sayımında Türk ve Türk kökenli Amerikalılar’ın sayılması için Nüfus Sayım Dairesi ile birlikte resmi bir çalışma yapıldı. Sonuçları istatistiksel bir takım anket bazlı hesaplamalara dayalı olsa da (yani Amerika’daki tüm evlere gönderilen nüfus formları kullanılmadan), rakamlar fikir vermesi açısından faydalı.
Buna göre 2010 yılında Amerika’daki Türk sayısı 192 bin 416. Bu sayının eyaletlere göre dağılımına bakıldığında ise ilk beş tablosu şöyle oluşuyor:
- New York (29,907)
- California (22,091)
- New Jersey (16,830)
- Florida (15,289)
- Teksas (9,221)
Daha ayrıntılı bir demografik tabloya bakacak olursak;
- Bu ülkede yaşayan Türkler’in %45’i Amerika doğumlu
- Amerika doğumlu olmayanların %42’si sonradan Amerikan vatandaşı olmuş
- Amerikalı Türkler’in büyük çoğunluğu (%63) evlerinde Türkçe konuşuyor
- Yıllık ortalama hane geliri $57,302
- Amerikalı Türkler’in %26.7’si üniversite mezunu
TASSA da, Profesör Doktor Levent Güntay tarafından hazırlanan benzer bir araştırmayla Amerika’daki Türk Bilim Diyasporası’nın coğrafi profilini çıkarmış. Buna göre;
- Türk Bilim Diyasporası genelde Amerika’nın doğu ve orta-batı kesiminde toplanmış. Sıralamada ilk beş eyalete ve dağılımın yüzdesi şöyle:
1. Washington, DC (%12)
2. California (%10)
3. Massachusetts (9.9%)
4. New York (%9.3)
5. Maryland (%6.1)
- Türk Bilim Diyasporası’nın %65’i akademisyen veya araştırmacı olarak üniversitelerde çalışıyor.
- En fazla Türk akademisyen bulunan ilk beş üniversite şöyle:
- Ohio State Üniversitesi (Ohio) – 69 akademisyen
- Harvard Üniversitesi (Massachusetts) – 56 akademisyen
- MIT (Massachusetts) – 42 akademisyen
- Michigan Üniversitesi (Michigan) – 42 akademisyen
- Duke Üniversitesi (Kuzey Carolina) – 31 akademisyen
Türk Bilim Diyasporası’nın ABD Haritası
Kaynak: Türk-Amerikan Bilim Adamları ve Akademisyenleri Derneği (TASSA)
Bir önceki blog yazımda Amerika’ya gelen öğrencilerin okul seçimi yaparken nelere dikkat etmeleri gerektiğini TASSA Başkanı Profesör Doktor Haluk Ünal’dan duymuştuk. Ben de bu seçimi yapmış bir akademisyenle konuşmak istedim ve Michigan State Üniversitesi’nde uluslararası ticaret ve pazarlama Profesörü olan Doktor Ahmet Kırca ile sohbet ettim.
Profesör Doktor Kırca Türk akademisyenlerin en az olduğu Güney Carolina Eyaletinde (%0.4) doktorasını tamamladıktan sonra, Türkler’in %12 ile en yoğun olduğu Washington, DC’ye gelmiş ve şimdi de sıralamada %2.6 ile 13. Eyalet olan Michigan’da yaşıyor.
Amerika’nın farklı coğrafyalarında bulunmuş bir akademisyen olan Profesör Doktor Ahmet Kırca ile bu coğrafi profil ve Amerika’da okul seçimi yaparken coğrafyanın rolü üzerine ilginizi çekebileceğini düşündüğüm kısa bir söyleşi yaptım.
Söyleşiyi aşağıdaki ses dosyasından dinleyebilirsiniz.
Profesör Doktor Ahmet Kırca
Kaynaklar: