Amerika’da, yediden-yetmişe herkesin gözdesi olan ve neredeyse her köşe başında bulabileceğiniz bir üründür pizza. Her ne kadar pizzayı Amerika’ya sevdiren İtalyan göçmenler olsa da, en az İtalyanlar kadar hamur işlerine yatkın bir toplum olan Türklerin de Amerika’daki pizza pazarında hatırı sayılır bir yere sahip olduğunu biliyor muydunuz?
Amerika’da pizza yemenin vakti ve saati yoktur; kahvaltı, öğle yemeği, akşam yemeği, hiç fark etmez. Pizza satışları özellikle Amerikan futbolu maçları ve “Super Bowl” olarak bilinen lig finali, zamanında rekor kırar.
Amerikalılar’ın pizzaya olan bu iştahı aslında nispeten yeni sayılır. İkinci Dünya Savaşı’na kadar Amerika’da pizza, yoksul İtalyanlar’ın yediği, evde yapılan bir yiyecekti. İkinci Dünya Savaşı sonrasında bir anda popülaritesi artan pizza, sosyo-ekonomik sınır tanımadan hızla yayıldı. Birkaç şubeye ulaşan küçük pizza dükkanları özellikle 60’lı yıllardan sonra şirketleşmeye (daha doğrusu zincirleşmeye) başladı. Türkiye’de de şubeleri bulunan Little Ceasers Pizza, Domino’s, Papa John’s ve Pizza Hut bu zincirlerin en iyi örneklerinden.
Amerika’daki bu milyar dolarlık pizza endüstrisinden bir dilim alanlardan biri de Ablak ailesi. Zonguldak’tan önce Almanya’ya, sonra da Kanada’ya taşınan aile, sonunda 1969’da Amerika’ya yerleşmeye karar vermiş. Maden mühendisi olan baba Hayri Ablak, kendisi gibi mühendislik okuyan oğulları Varol ve Seçkin ile 1988 yılında sıfırdan başlattıkları Vocelli Pizza ismini markalaştırarak, beş eyalette, 95 şubeye yaymayı başarmış.
Amerika’daki pizza endüstrisinin nabzını tutan Pizza Today, Ablak ailesinin kurduğu ve 2014 yılında 38 milyon dolarlık satış yapan Vocelli Pizza’yı en iyi 100 pizza şirketi arasında 60. olarak belirlemiş.
Vocelli Pizza’nın markalaşmasıyla (franchise) ilgili faaliyetlerini Pennsylvania Eyaleti’nin Pittsburgh şehrinden yürüten Ablak Holding Başkanı Varol Ablak, başarılarının ardındaki sırrın aileden gelen azim ve destek ile doğru zamanda doğru işe girmek olduğunu belirtiyor.
Vocelli Pizza’nın isim hakkını satın almanın yaklaşık 230 bin dolara mal olduğunu belirten Varol Ablak, artık üretimle değil tamamiyle markalaşmayla ve pazar payını genişletmekle ilgilendiklerini söylüyor.
Türkiye’deki pizza sektörünün “muazzam” olduğunu belirten Varol Ablak, on yıldır Türkiye pazarına girmeyi düşündüklerini ancak henüz koşulların Vocelli için tam uygun olmadığını belirtiyor.
Pizza sektöründe elde ettiği başarıyı Starbucks benzeri kahve dükkanlarına da taşımayı hedefleyen Ablak ailesi, kısa bir süre önce isim haklarını satın aldığı Rock’n Joe’s adlı kahve dükkanının sayısını beşe çıkarmayı başarmış. Kahve dükkanlarındaki büyüme potansiyelinin ve kazancın pizzadan çok daha fazla olduğunu belirten Varol Ablak’ın amacı Rock’n Joe’s markasını Starbucks ve benzeri markalarla rekabet edecek hale getirmek.
Vocelli Pizza’nın kurucusu ve Ablak Holding Başkanı Vural Ablak ile yaptığımız söyleşiyi aşağıdaki linkten dinleyebilirsiniz.
One response to “Turkish Pizza”
bilgilendirme çok güzeldi. pizza yemeyi kim istemezki. amerikada olmasını istedigim bir konuyu paylaşmadan edemeyecegim. ne zaman oldugunu tam hatırlamıyorum ve hafızamda olayın genel hatları kalmış. sanırım merkel veya dış işleri bakanı kısaca bir alman yetkili afganistana gitmiş ve alman birligini ziyaret etmiş. ve gelişi güzel askerle sohbet eden alman yetkili askere bir soru yöneltiyor. en çok neyi özlüyorsunuz şeklinde soruya verdigi cevabı aynen aktarıyorum. döner yemeyi çok özledim diyor. ve kahkahalar havada uçuşuyor. işte bir gün bir amerikan askerininde en çok döneri özledim demesini başarabilirmiyiz bilmiyorum fakat emsal gösterilecek bir almanya daha dogrusu avrupa oldugu için neden amerikada olmasın diyorum. tabiki dönerciler ordada vardır. onlarada başarılar diliyorum. not = hata payı + – % 50 civarında dersem bilgi sorumlulugunu üzerimden atmış olurum. teşekürler yenal efendi.