Amerika’da Siyasetçi “İmajı”
2012 Amerika’da başkanlık seçimi yılı. Kasım ayında yapılacak seçim için muhalefetteki Cumhuriyetçi partinin aday adayları kampanyalarına başladı bile. Aylarca devam eden bu mücadele, Cumhuriyetçilerin Başkan Obama ve Demokratlara karşı gelecek yılki seçimde varlık gösterip gösteremeyeceklerinin bir göstergesi olacak. Amerikan siyasetini takip edenler aday adaylarının kimler olduğunu az çok biliyordur. 2008’in gözde adaylarından, eski Massachuessetts valisi Mitt Romney yeniden sahnede. Kongre ve Cumhuriyetçi parti içinde tecrübeli bir isim olarak ön plana çıkan Newt Gingrich 2012 için yarışanlar arasında. Çay partisi hareketinin desteğiyle aday adaylığını açıklayan Michele Bachmann sonradan kamuoyu yoklamalarında geride kaldı. Utah ve New Mexico eyaletlerinin eski valileri Jon Huntsman ve Gary Johnson 2012 için şansını deneyen adaylardan. Ayrıca son dönemde yıldızı parlayan iki aday var ki, üst üste yaptıkları gaflarla parti taraftarlarını ve kamuoyunu şaşırttı. Aşağıda izleyeceğiniz youtube videolarında halen Teksas valisi olan Rick Perry ile işadamı ve “siyasetçi” Herman Cain’in gaflarına şahit olabilirsiniz.
İlk videoda Perry, sorulan bir soru üzerine başkan olması halinde kapatmayı planladığı üç bakanlığın adını vermeye çalışıyor. Ancak Perry, üçüncü bakanlığın adını hatırlayamıyor. Hem de öyle birkaç saniye dil sürçmesi şeklinde değil, dakikalarca lafı dolandırıp ve alanen hatırlayamadığını söyleyip üçüncü bakanlığın ne olduğunu bulmaya çalışıyor.
İkinci videoda ise, Herman Cain yaptığı bir ropörtaj sırasında sorulan soruya sözlüye kalkmış bir ilkokul çocuğu edasında yanıt vermeye çalışıyor. Daha doğrusu yanıt veremiyor. Cain’e Başkan Obama’nın Libya’daki kriz sırasında izlediği politikayı onaylayıp onaylamadığı soruluyor. Cain önce Obama’nın nasıl bir politika izlediğini bilmediğini, en azından emin olmadığını gösteren cümleler kuruyor. Daha sonra ise sorunun ne olduğunu anlamadığına dair imalarda bulunuyor.
İşte iki adayın “gaf” anları:
Bu videolar Amerika’da siyasetçi imajının ne kadar önemli ve kırılgan olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Siyasiler kampanyaları sırasında binlerce soruya yanıt vermek zorunda kalıyor ve her soruya en iyi şekilde yanıt vermeleri onları Beyaz Saray’a taşıyan en büyük etken. Adaylar iç ve dış siyasete hakimiyetleri, kendi politikalarını halka anlatabilmeleri ölçüsünde seçmenden puan ve oy alabiliyor. O nedenle 2012 seçimlerinde muhalefet partisinin adaylarını zorlu bir yarış bekliyor diyebiliriz. Umalım, adaylar ciddi ve halka umut veren kampanyalar yürütebilsinler…
Sevgiyle,
Özge Övün Sert