Sansür nasıl delinir

Posted March 11th, 2011 at 5:07 pm (UTC-5)
1 comment

AİHM, İnternet Sansürü’nde Türkiye’yi Sorguya Aldı

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) Ahmet Yıldırım ve Yaman Akdeniz’in internet sansürüne karşı yaptıkları başvuruyu incelemeye aldı; Türkiye’ye yanıt vermesi için 9 Haziran’a kadar süre tanındı.

Cyber-Rights.Org.TR sitesinin önceki gün (7 Mart) yaptığı yazılı açıklamaya göre, Denizli 2. Sulh Ceza Mahkemesinin 23.06.2009 tarih 2009/377 sayılı kararıyla engellenen Google Sites ve Beyoğlu Cumhuriyet Başsavcılığının 26.06.2009 tarih 2009/45 sayılı kararıyla engellenen Last.Fm siteleri ile ilgili başvuru dosyalarının 31 Ocak’taki AİHM kararıyla birleştirildiğini belirtti.

Mahkeme, Türkiye’ye bu sorulara yanıt vermesi için 9 Haziran tarihine kadar süre tanırken, Cyber-Rights.Org.TR sitesi de başvurulara müdahil olma isteği bulunan sivil toplum örgütlerin görüşlerini 24 Nisan tarihine kadar AİHM’e göndermesi gerektiğini belirtti.

http://bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/128450-aihm-internet-sansurunde-turkiyeyi-sorguya-aldi

(Türkiye’nin ilk siyasi mizah dergisi Diyojen’den. Teodor Kasap (1842-1907) tarafından 1869 yılında yayınlanır. Diyojen’de ilk karikatür 23 Kasım 1871 tarihinde basılır.)

Başta baskıcı rejimler olmak üzere dünya ülkelerinin çoğunda Internet’e *sansür uygulanıyor. Gerekçeleri farklı olsa da amacı aynı: Yöneticilerin siyasi, dini ve ahlaki nedenlerle sakıncalı gördükleri sitelere erişimi önlemek. Esas amaç tabii ki iktidardaki kişilerin görüşlerine ve değer yargılarına aykırı fikirleri yasaklamak. Muzır olarak nitelenen yayınlar da bu sınıfa giriyor. Özetle İnternet’te neyi okuyup neyi okuyamayacağımıza, neye bakıp neye bakamayacağımıza, neyi izleyip neyi izleyemeyeceğimize, biz değil de bize güvenmeyen bizi çocuk yerine koyan büyüklerimiz karar veriyor.
İnternet sansürünün en yoğun oldugu bölgelerden biri Ortadoğu.
Tunus’da başlayan ve daha sonra Mısır, Bayrehn, Yemen, Suudi Arabistan ve Libya’ya sıçrayan rejim karşıtı gösteriler sırasında hükümetlerin yaptığı ilk işlerden biri demokrasi hareketinini yayılmasını önlemek için İnternet’i ya tümüyle kapatmak ya da yabancı sitelere ağır sansür uygulamak oldu. Aralarında Amerika’nın Sesi Radyosu’nun da desteklediği bazı kuruluşlar yasağı delmek, herkese İnternet’e özgürce erişim imkânı sağlamak istiyor.
Son aylarda Arap ülkelerinde yüz milyonlarca insanın başarıyla kullandığı bu programlardan üçü Amerika’da biri Kanada’da yazılmış. Sitelerine girip indirmeniz gerekiyor.
Amerikan:
http://www.ultrareach.com/

https://www.torproject.org/download/download.html.en

http://www.anchorfree.com/

Kanada:

http://psiphon.ca/?page_id=48

Bakalım işe yaracak mı..

*Sansür kelimesi Latince “censere”, değerlendirmek, yargılamak, cezalandırmaktan geliyor.

One response to “Sansür nasıl delinir”

  1. Mutesh atasoy says:

    I am hungry for news with a content.
    I liked this article, I hope to see content rich
    Articles keep the good work.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *