Türk Odası’nın Yapımı Başladı

Posted July 26th, 2011 at 1:10 pm (UTC-5)
8 comments

(Seyahat notları, Pittsburg)


Eğitim Katedrali  (The Cathedral of Learning ile ilgili ayrıntılı resimler bir önceki blogda) Pittsburgh Üniversitesi’nin ayrılmaz bir parçası.  Yapımına 1921 yılında başlanan inşaat 1926’de tamamlanmış ve ilk ders 1931’de, resmi açılış töreni ise 1937’de yapılmış.
162 metre yüksekliğinde, 42 katlı binada 2,000 oda var.  Zamanın rektörü kentteki çeşitli etnik grupların inşaata katılmalarını sağlamak için her birine binada bir oda vermeyi önermiş. Tek şart, odaların, her topluluğun anavatanlarındaki 18. yüzyıl öncesi dersliği temsil etmesi.
“Ulus Odaları” projesi kapsamında 1938 yılında ilk kez Fransız dershanesi açılmış. Daha sonra da diğerleri. Üniversite yetkililerine göre, odaların tasarım ve iç düzenlemesi ortalama yarım milyon dolara mal oluyor.
Çoğu zaman etnik gruplar anavatanlarından hem mali destek alıyor hem de eski eser.
Uzun zamandır yapımı planlanan Türk Odası’nda çalışmalar nihayet başladı.
Projeden Amerika’nın en itibarlı yüksek okullarından Carnegie Mellon Üniversitesi’nin  Mimarlık Fakültesi Başkanı Profesör Ömer Akın sorumlu.

 

Profesör Ömer Akın’ın Özgeçmişi

Türk Odası Tasarımı ve Planlar

Profesör Ömer Akın son blogda sorduğumuz “Türk Odası neden açık değil?”  sorusuna cevap verdi. Birlikte dinleyelim.

Temsili resim

 

Tavan planı

 

Atatürk yeni ABC’yi tanıtırken

 

Kündehar örnekleri

 

Nakkaş Mehmet Siyah Kalem: Avcılar

Kervan

The Cathedral of Learning ile ilgili ayrıntılı resimler

8 responses to “Türk Odası’nın Yapımı Başladı”

  1. Hayırlı olsun vatana millete.. Sn. İlhan’a ve Ömer Bey’e girişimleri için teşekkürler. (Soru soran ses kime ait, Sn İlhan’a mı? Hayli dinamik ve genç bir ses! Şarkıcı olmalıydı))

    • milhan says:

      Ahmet Bey,
      İltifatınız ve tavsiyeniz için teşekkür ederim. Sahne hayatım 1964 yılının 8 Aralık’ında Samsun Maarif Koleji’nin kuruluş yıldönümü “müsameresi”nde başlamış ve aynı gece sona ermiştir. Tek kişilik skeçte bir karakol civarında tüfeğiyle (Askerlik hocamız şubeden getirmişti) devriye gezerken vurulan askerin “şehit olurken” annesine yazdığı şiiri okumam gerekiyordu. Ancak iki büyük aksilik, büyük bir istikbâl vaat eden sahne hayatımı sona erdirdi. Birincisi heyecandan sahne arkasındaki mantar tabancasının sesini duymadığım için silah patladıkdan 30 saniye sonra (izleyicilerin uyarısı üzerine) “vurulup” yere düşmem oldu. İkinci felâket ise yere düşünce mikrofunun düşmediğini unutmam.
      Sonradan duyduğuma göre, yemekhanedeki sahnemizin önünde 10-25 cm yüksekliğinde (ışıkları gizleyen) bir çıkıntı bulunduğu için yere düşünce ortadan kaybolmuşum. Yani 3 dakika kendi başıma şiir okumuşum, kimse beni görmeden ve duymadan. Gerçi bir yerde mikrofonun dikine durduğunu fark etmiştim ama “can çekişirken” utandım kalkıp mikrofonu yere çekmeyi.
      Belki bir Pavarotti olacaktım, belki de yeni bir “Sanat Güneşi”.
      Kader.

  2. ıcah liamsi namarhak says:

    işte ben buna domino derim. türk odası neden boş sorusunun ardında verilen büyük emeklerle oluşturulan bir abide hayata geçiyor. zaten yarım milyon dolar gibi bir rakam maal oluyormuş. ömer beyin dedigi gibi yarım milyona yaklaşılmış. gerekli izinler alınmış ve ihaleyle iş verilmiş. çok harika bir haber. emegi geçen herkese ve bagışta bulunan herkese çok çok teşekür ediyorum. onları ayakta alkışlıyorum.
    biz türk toplumu olarak eksiklerimiz olsada zamanla eksikliklerimizi gideren bir toplumuz. işte burada gösterilen ilgi ve yardım gibi..
    ayrıca burada mimar ömer beye çok teşekür ediyorum. özverili davranışının kendisinin bir aynası olduguna şahit olduk başarılar..

    bana bu imkanı veren amerikanın sesi ve mehmet beyine çok teşekür ediyorum. kurumsal ve mesleki hayatınızda size başarılar diliyorum. saygı ve sevgilerimle…

    • milhan says:

      İsmail Bey çok teşekkür ederim.
      Bilmem dikkatinizi çekti mi.. Maine eyaletiyle ilgili iki blog var. Bol resimli. Bar Harbor başlığı altında. Daha fazla bilgi isterseniz bana telefon numaranızı bildirin..

      • ıcah liamsi namarhak says:

        mehmet bey ilginize çok teşekür ederim. maine ile ilgi iki blog var dediniz. o blogların linkini kopyalayıp bana sunma imkanınız varsa çok sevinirim. linki bana verirseniz çok sevinirim. ben sizin kaleminizden bekliyordum ama olmadı herhalde ne yapalım..
        saygı ve sevgilerimle…

  3. Reyhan Esin says:

    Cok cok guzel bir roportaj, cok bilgilendirici. Aslinda Seramikci Askin usta da calisabilir.
    Acilinca mutlaka gidip gormek gerek.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *