Üniversite Başarının Tek Yolu Mu?

Posted April 13th, 2012 at 9:42 am (UTC-5)
Leave a comment

Birçok Amerikalı için üniversiteye gitmek Amerikan Rüyası’nın bir parçasıdır. Üniversite eğitimi almak, iyi bir iş bulmanın ve hayatta başarıyı yakalamanın anahtarı olarak görülür hep. Ancak son yıllarda çok sayıda üniversite mezununun iş bulmakta zorluk çektiğini göz önünde bulundurursak Amerikan Rüyası’nın bu aralar pek de gerçek olmadığı anlaşılıyor. İşte bu durumun farkına varan üniversiteli Dale Stephens, okulu bırakıp ‘Uncollege’ ‘Üniversitesiz’ adında sosyal bir hareket başlattı. Üniversitede istediği becerileri elde edemediğini düşünen Stephens, üniversite mezunu olmanın başarının tek yolu olduğu inancını yıkmaya çalışıyor.

20 yaşındaki Dale, gençlik yıllarında okula gitmek yerine hep evde eğitim görmüş. Bu nedenle derslik dışında öğrenim görmenin nasıl bir deneyim olduğunu çok iyi biliyor. ‘Uncollege’ yani ‘Üniversitesiz’ hareketinin yüksek öğrenim karşıtı olmadığını söyleyen Dale, birçok gencin başka alternatifler olmasına rağmen üniversiteye girmeleri yönünde baskı gördüğü düşüncesinde. Dale öncelikle üniversitede okuyan gençlerin gördükleri eğitimi yakından incelemelerini, neden üniversitede olduklarını iyice düşünmelerini ve üniversitede kalmanın mı yoksa ayrılmanın mı daha yararlı olacağına karar vermeleri gerektiğini söylüyor.

Dale ayrıca çok sayıda üniversite mezununun yıllar boyunca eğitim kredisi borcu ödediğinin altını çiziyor. New York Merkez Bankası geçen yıl ödenmemiş eğitim kredilerinin toplamının 800 milyar doları bulduğunu bildiriyor. Bu miktar, Amerika’daki toplam kredi kartı borçlarından bir milyar dolar daha yüksek. Dale gençlerin eğitim borçları yükünün altında ezilmemeleri için ellerindeki parayı başka eğitim imkanlarına harcamalarını öneriyor. Örneğin seyahat etmek, küçük bir şirket kurmak ya da kar amacı gütmeyen bir kuruluş oluşturmak Dale’in önerilerinden bazıları. İki yıl önce üniversiteyi terk eden Ben Goering ise şimdi San Francisco’da bir sosyal medya sitesinde çalışıyor. Hayatı boyunca İnternetle ve bilgisayarlarla içiçe olan ve sektörü çok iyi tanıyan Goering, bu becerileri sayesinde üniversiteyi bıraktıktan sonra rahatlıkla iş bulmuş.

Ancak Amerikan Üniversiteler Birliği’nden Dan Hurley, üniversite eğitimini yarım bırakan öğrencilerin kendisini kaygılandırdığını söylüyor. Uncollege hareketini yanıltıcı ve tehlikeli olarak tanımlayan Hurley, orta sınıf Amerikan hayatı yaşamak isteyen herkesin üniversite eğitimine ihtiyacı olacağı görüşünde. Ancak Dale, üniversite eğitiminin artık yüksek maaşın güvencesi olmadığını savunuyor. Haksız da sayılmaz. Üniversite derecesine sahip 25 yaş altındaki gençlerin yüzde 22,5’i işsiz. Yüzde 22’lik kesimse üniversite eğitimi gerektirmeyen işlerde çalışıyor. Bu istatistikleri üniversite eğitimi olmaksızın da hayatta başka başarılar elde edilebileceğinin bir işareti.

Bu arada Dale Stephens, Uncollege hareketinin felsefesini daha geniş kesimlere aktarabilmesi için hayat boyu öğrenmeyi temel alan Thiel Vakfı’ndan iki yıllık 100 bin dolar tutarında bağış almış.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Devrim Moral

2003‘ten beri Amerika’nın Sesi Türkçe Yayın Bölümü’nde görev yapan Devrim Moral, Bilkent Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümü’nden mezun olduktan sonra Ohio eyaletindeki Bowling Green State Üniversitesi’nden Amerikan Edebiyatı ve Kültürel Çalışmalar dallarında lisanüstü derecelerini aldı. Bowling Green State Üniversitesi’nde Popüler Kültür temalı İngilizce kompozisyon dersleri veren Moral, Amerika’da okul öncesi eğitim ve ilkokul eğitimi konularıyla yakından ilgili. Evli ve 7 yaşında bir kız çocuk sahibi olan Moral, 2000 yılından beri Washington DC’de yaşıyor.