Üniversitede bölüm seçmek ilk bakışta çok zor bir karar gibi görünmese de mezun olduğunuz ana bilim dalı ve yan dallar gelecekteki işinizi doğrudan etkileyecek bir karar olduğu için üzerinde uzunca düşünülmesi gereken bir konu. Her diplomanın değeri aynı olmuyor. Hangi ana dal mezunları için iş bulmak daha kolay? Hangi bölümden mezun olanlar en çok parayı kazanıyor? Yapılan farklı araştırmaları derleyip, bu soruların cevaplarını ve Amerikan üniversitelerindeki en iyi ve en kötü 10 ana dalı belirledim.
En iyi 10 ile başlayalım:
1- Eczacılık ve Ecza Bilimleri
Amerika’da eczacılık bölümü mezunlarından sadece yüzde 3’ü işsiz durumda. Hatta, üniversiteden yeni mezun olanların %95’i anında iş bulma şansına sahip. Yeni bir eczacılık bölümü mezununun yıllık ortalama 50 bin dolarlık bir maaşla işe başladığını düşünürsek, hala ne okumak istediğine karar veremeyen gençler için eczacılık iyi bir seçenek gibi duruyor.
2- Hemşirelik
Amerika’nın en popüler 4. bölümü olan hemşirelikten mezun olanların ileride işsiz kalma şansı yüzde 2 gibi oldukça düşük bir oran. Bir hemşirelik bölümü mezununun yıllık maaşı ortalama 60 bin dolar civarında geziyor. Bu daldaki iş piyasasının önümüzdeki 10 yıl içerisinde de %26 oranında bir büyüme göstermesi bekleniyor.
3- Petrol Mühendisliği
Petrol mühendisleri ortalama olarak en çok para kazanan meslek grubu olarak göze çarpıyor. Yıllık 130 bin dolar civarı kazanan petrol mühendisliği mezunları, henüz ilk işlerinde 100 bin dolarlık maaş çekini eve götürüyor.
4- Uzay Mühendisliği
“Astronot olmak” gibi çocukluk hayallerini gerçekleştirebilmiş ve uzay mühendisliğinden mezun olan öğrencileri, genelde NASA’da bir iş ve 80 bin dolar civarında bir maaş bekliyor.
5- Matematik
Genelde istatistikçi, sigorta uzmanı veya risk analisti olarak kariyerlerine devam eden matematik bölümü mezunları da işsizlik oranı düşük, maaşı yüksek bölümlerden biri olarak göze çarpıyor.
6- Bilgisayar/Yazılım Mühendisliği
Yazılım, programcılık, kodlama gibi alanlarda çalışan bilgisayar veya yazılım mühendisliği mezunları da üniversiteden mezun olur olmaz daha rahat iş bulanlardan. Son zamanlarda sayısı artan bilgisayar ve yazılım mühendisliği, Amerika’da en çok tercih edilen 10 ana dal arasında.
7- Elektrik Mühendisliği
Genelde, robot teknolojiler veya sağlık, iletişim ve teknoloji dallarında çalışan elektrik mühendisliği mezunları da iş bulmak konusunda rahat olanlardan.
8- Ekonomi
Yaygın branşlardan biri olan ekonomi bölümü mezunları, listedeki diğer dallara göre daha fazla işsizlik (%6) ihtimali bulunmasına rağmen ortalama yıllık 70 bin dolar civarı maaşa sahip.
9- Nükleer Mühendisliği
Son zamanlarda önemi ve sayısı artan nükleer mühendislerin, kariyerlerinin ortalarına doğru en az yıllık 100 bin dolarlık maaşları olması kesin gibi.
10- Kimya/Biyoloji Mühendisliği
Bir başka mühendislik dalı daha. Hayatlarını laboratuvarlarda geçiren kimya veya biyoloji mühendislerinin de başlangıç maaşları yıllık 60 bin dolar civarında.
Listeden rahatça görebileceğimiz gibi fen bilimleri ve özellikle mühendislik bölümleri öğrencileri iş piyasasında daha şanslı görünüyor. Peki hangi bölümlerden mezun olanlar, iş piyasasında en çok sıkıntıyı çekiyor? İşsizlikle karşı karşıya kalması en muhtemel ana dal mezunları hangileri?
İşte En Kötü 10 Ana Dal
1- Antropoloji
Kısacası insan bilimi olarak özetleyebileceğimiz Antropoloji dalı, Amerika’da oldukça popüler olmasına rağmen yeni mezunlarının arasındaki yüzde 11’lik işsizlik oranı ve yeni mezunların kazandığı ortalama yıllık 28 bin dolar civarı maaş, antropolojiyi tercih edilmemesi gereken bir dal olarak öne çıkarıyor.
2- Güzel Sanatlar
Amerika’da Güzel Sanatlar bölümünden yeni mezun olanların yüzde 12’den fazlası şu an işsiz. İş piyasasındaki yavaş büyümeden oldukça etkilenen güzel sanatlar bölümü mezunlarının birçoğu perakende sektörüne geçiş yapıyor.
3- Sinema/Fotoğrafçılık
Aynen güzel sanatlar mezunları gibi genelde perakende sektöründe çalışan Sinema ve Fotoğrafçılık mezunları, ortalama olarak kariyerleri boyunca diğer bölüm mezunlarına göre yıllık 10 bin dolar daha az kazanıyor.
4- Felsefe ve İlahi Bilimler
Ortalama bir felsefe veya dini bilimler bölümü mezunu, mezun olduğundan itibaren yaşıtlarından %19 oranında daha az para kazanıyor. İş piyasasının da durağan olması ve büyümeye yer olmaması da bu bölüm mezunlarının iş bulma konusundaki sıkıntılarını artırıyor.
5- Müzik
Genelde müzik öğretmenliğinde devam eden müzik bölümü mezunları da düşük maaşları ve yüksek işsizlik oranları ile bu listeye girmeyi başardı.
6- Grafik Dizayn
İşsizlik oranı: %8
Yeni mezunlar için işsizlik oranı: %12
Yeni mezunların ortalama maaşı: 32 bin dolar
Bu sayılar grafik dizayn bölümünde okuyanlar ve okumak isteyenler için olumsuz bir hava yaratmaya yeter gibi.
7- Tiyatro/Drama
Tiyatro veya Drama bölümünün yeni mezunları bu listemizde en az para kazanan grup olarak dikkat çekiyor. Yeni bir mezun, yıllık ortalama 25 bin dolar kazanıyor. Hollywood veya Broadway’de bir kariyer isteyen gençler için üniversitede 4 yıl geçirmek mantıklı bir seçim mi emin değilim.
8- Sosyoloji
Üniversitelerde en yaygın branşlardan biri olan sosyoloji, mezunlarının sahip olduğu %8 oranındaki işsizlik oranıyla tercih edilmemesi gereken bölümlerden biri olarak gözüküyor. Sosyal bilimlerle ilgilenen öğrencilerin işsizlik oranının daha az, maaşların daha yüksek olduğu ekonomi veya siyasi bilimler gibi alanlara yönelmelerini tavsiye ediyoruz.
9- İngilizce
İngilizce Dili ve Edebiyatı, Amerika genelinde en yaygın 10 ana bilim dalından biri olmasına rağmen ortalama yıllık 40-50 bin dolar arasındaki maaşıyla bu listede kendisine yer buldu.
10- Tarih
Ve listemizi Tarih bölümü ile bitiriyoruz. Yine yaygın branşlardan biri olan Tarih, mezunları için çok değerli bir diploma gibi gözükmüyor.
Eğer hala üniversitede ne okumak istediğinize karar vermek sürecindeyseniz bu listeleri göz önünde bulundurabilirsiniz. Gördüğünüz gibi her üniversite diploması aynı değerde değil. Bazılarının iş hayatında getirisi daha çok olurken, bazıları üniversiteye başlarken zannettiğimiz gibi her kapıyı açmıyor. Şu ana kadarki deneyimlerimden yola çıkarak, benim bölümüm olan Uluslararası İlişkiler ve Siyasi Bilimler dallarının ikinci listeye daha yakın olduğunu söyleyebilirim 🙂
Bu listeyi oluştururken yararlanılan kaynakları aşağıda sıraladım. Konu ile ilgili daha detaylı bilgi edinmek veya kendi branşınızı bulmak isterseniz linklere tıklayabilirsiniz.
http://finance.yahoo.com/news/10-best-college-majors-for-a-lucrative-career.html
http://portal.kiplinger.com/slideshow/college/T012-S001-worst-college-majors-for-your-career/index.html#top
http://www.forbes.com/sites/jennagoudreau/2012/05/15/best-top-most-valuable-college-majors-degrees/
http://www.forbes.com/sites/jennagoudreau/2012/10/11/the-10-worst-college-majors/
http://graphicsweb.wsj.com/documents/NILF1111/#term