Trump, Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine karışmamak için CIA’ye emir verdi.
Karşılıklı olarak , Rusya ,Amerika’nın seçiminde müdahale etmiyicek.
Eski CIA ajanı Jeffrey Sterling , böyle söyledi ki Donald Trump CIA eski başkanına mike pompeo’ye emir verdi ki Rusya’da cumhurbaşkanlığı seçimlerine karışmasın.
Sterling devam etti ki:”Trump Bu sipariş karşılığında,Ruslardan istedi iki ülke arasındaki gerginliğe son versinler ve ABD’deki bir sonraki seçime müdahale etmesinler.”
Rusya’nın 2016 ABD seçimlerine katılımı hakkındaki spekülasyonların ardından CIA yetkililerinin bu tür olayları önlemeye karar verdikleri belirtilmelidir.
Pompeo, 13 Şubat senato seçim komitesi toplantısında Rusya’nın Kasım ayında yapılacak olan ara seçimlere müdahale edebileceğini söyledi.
Öte yandan, Eylül 2017’de Dartmouth zirvesi’nde iki ülke arasındaki güvensizlik seviyesi ABD ve Rus güvenlik yetkilileri arasında düştü ve Bir sonraki toplantıda iki ülke arasındaki sorunlara çözüm bulunması kararlaştırıldı.
Bir sonraki toplantı, Rus güvenlik yetkililerinin Washington’a yaptığı ziyarette, Şubat ayı ortasında gizlice yapıldı ve Rusya Senato’nun ara seçimlerine müdahale etmemeyi garantiledi.
Buna karşılık, ABD , Rusya’nın başkanlık seçimlerinde karışmaktan kaçınsın.
Trump’ın Ruslarla karşılaşması pek zayıf görünüyor , Örneğin , Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile yaptığı ilk görüşmede ona siber yardım teklif etmişti , Bu teklif bazı Amerikalı politikacılar tarafından eleştirildi.
Bazı spekülasyonlara göre , Pompeo’nun yeni görevi CIA’daki yeni değişikliklerle bağlantısı var.
ABD cumhuraşkanı CIA’ye emri:Rusaya Cumhurbaşkanlık seçimlerine müdahale etmeyin.
Emeklilik, talih kuşu ve “Ultima Life”
Onbeş, yirmi, yirmibeş derken otuz yıl doldu Amerika’nın Sesi Radyosu’nda. Bugün memurluğun ve gelecekte bir aksilik çıkmazsa zorunlu calışmanın sonu. Yolun bundan sonrası hep yokuş aşağı. Yaşıtlarımızla ve gülerek oynayarak..
Bugün sevinç, heyacan ve hüzün hepsi birarada. İşten ayrılmak ne kadar kolay ise dostlardan, otuz yıldır neredeyse bacı-kardes, abi-abla haline geldigimiz meslektaşlardan ayrılmak da o kadar zor.
Parti falan yapmayın dediysem de istemem yan cebime koy demişim gibi tatlı bir ayrılık yemeği verdiler arkadaşlarım ofiste. Hem de konulu. Yıllardır Hawaii ve Polinezya hikayeleriyle (ve tabii Kore maceraları) kafalarını şişirdiğim icin olacak konu Büyük Okyanus idi. Dolayısıyla Polinezyalılar gibi hepimiz çiçekten kolyeler yani “lei” taktık. Barış fırsatı kaçırır mı. Hemen “Mehmet Bey I see you get lei-ed !” diyerek espri yapti.
Arkadaşlarım en sevdiğim yemekleri hazırlamış. Masada neler yoktu neler. Müdürümüz Hülya Hanım’ın ünlü “türkiş-amerikan böreği”, emekli olmasına rağmen veda için üşenmeyip ofise gelen Taçlan’ın yoğurt tatlısı, Hakkı Hoca’nın helal pidesi, yemeği cok seven Amerikalı Suzan hanımın gözükmez “tart”ı, Barış’ın gaz yapar büyüklerimizin abdesti bozulur diye isteksizce getirdigi beyaz fasulye salatası, Eda hanımın (Michelin 3 yıldızlı) mercimek köftesi ve tabii bölüm müdürü İsmail Bey’in getirdigi ve sadece benim gibi işten ayrılacağı garanti memurlara en son gün verilen verilen yaldızlı başarı plaketi.
Seda ve Eda
Ayrılıyorum diye ağlayanlar..
Tanju, Alp ve Barış
Eski dostlar Hakkı, Taçlan ve Hülya
Özbek komşular Cevdet ve Nevbahar
Motosikletli kız Selin yelkenci Barış ile
Selin ve Eda
Sıra geldi pastaya..
İyi hal plaketi (“Keşke kalsaydın daha karpuz kesecektik!”)
Yemek sonrası eşim Reyhan’nn da katılımıyla (denizcilik çevrelerinde Ceryan Hanım diye bilinir) Tanju beyin getirdigi şampanyaları yudumlarken gözüm yıllardır birlikte calıştığım Aydın ile Devrim’i aradı ama bulamadı. Aydın izin günü olduğu için Arap bakkala gittiği; Devrim de rejim yaptığı için gelemedi dediler. Büyük umudumuz ve en genç ve yeni meskektaşımız Burteçin ise ayağı kayıp motosikletinden düştüğü icin evde holistik tedavi görüyormuş. Büyük sözü dinleseydi başına bunlar gelmezdi.
Son kadeh şampanya Ceryan hanımla beraber..
Hepimizin bir hayali var. Benimki yelkenli tekneyle dunya turu. Hayalden öte. Yıllardır hazırlık yapıyor, tekneyi (adı CERYAN) suya indirmek icin emekli olmayı bekliyordum.
Ofis partisinden sonra eve dönünce Muhteş kaptan (S/S PEGASUS) aradı. Planlarımı duyan bir tanışı acelesi yoksa buraya gelsin bana yardım etsin demiş. Tanış Güney Afrikalı. Durban kentinden. Burası dediği yer Florida’nnn Ft. Lauderdale kenti. Zengin bir Amerikalı’nın teknesini Londra’ya götürecekmiş. 18 metrelik katamaranı tek başına götürmesi imkansız. Mürettebat şart. Genç bir Macar çift bulmuş. Bir kişiye daha ihtiyacı varmış.
Sabahı zor ettim. Atladım uçağa ver elini Ft. Lauderdale.
Dokunan Yanar?
Devamı var..
ULTIMA LIFE’in nerede olduğumu radyo sinyalinden izleyebilmek icin Kaptan John Titterton’ın HAM radyo kodu: Zulu-Sierra-1-Juliet-November-Tango.
ZS1JNT
Anıt Bank
İngilizce beklenmedik bir şekilde sonuçlanan olaylara “unintended consequences” denilir. Ne beklerken ne oldu anlamına. Tabii beklenilmeyen sonuç olumlu ya da olumsuz olabileceği gibi hiç akla gelmeyen bir şey de olabiliyor.
Bu terimi son zamanlarda genellikle doğal süreç gibi çok karmaşık olaylara müdahale etmeyi düşünenlere uyarı olarak kullanmak moda haline geldi. Örneğin yıllarca önce gıda maddesi olarak Avustralya ve Yeni Zelanda’ya bu kıtada bulunmayan tavşan götürülmüş. Ancak yayılmalarını kontrol altında tutacak başka bir hayvan bulunmadığı için nüfusları patlamış. Öyle bir patlama ki zararsız ve sadece ot yiyen bu sevimli hayvan tarım sektörü için bir numaralı musibet haline gelmiş. Avustralya’nın bazı yerlerinde tavşan istilasını önlemek için yüzlerce kilometre uzunluğunda tel örgü çekmek zorunda kalmışlar ve sorun hala tam anlamıyla çözülmüş değil. Beklenilmeyen sonuçlara başka örnekler: Savaş sırasında batan gemilerin deniz hayvanlarına barınak sağlayarak balık nüfusunu artırması; Ortaçağ Avrupa’sında zenginlerin acımasızca koru ve ormanları kendileri için av alanı olarak ayırmalarının orman kıyımını önlemesi; Amerika’da 1970’li yıllarda kürtajın yasal hale gelmesiyle istenmeyen çocuk sayısının ve bununla beraber 90’lı yıllarda suç oranını azalması. En yaygın örnek ise belirli bir hastalık için geliştirilen bir ilacın başka bir hastalığa karşı daha etkin olması.
Sık sık iyi niyetle yapılan bir işin, atılan bir adımın olumsuz sonuçları da oluyor. 1990’yı yıllarda Avustralya’da bisiklete binen çocuklara kask giyme zorunluluğu getirilmesi beyin kanaması olaylarında önemli azalma sağlamış. Ancak daha sonra anlaşılmış ki azalmanın gerçek nedeni kask değil, kask takma mecburiyetinden ötürü çok daha az çocuğun bisiklete binmesi.
Böcekleri kontrol etmek için kullanılan DDT’nin, üremelerini önleyerek kuş nüfusuna büyük darbe vurması ve yararsız görülen sazlık ve bataklık alanların tarım alanı açmak için kurutulmasının kuraklık ve selleri arttırması.
Amerika’da 1920’lerde alkollü içki yasağı bar ve meyhanelerin kapanmasına yol açarken, çok büyük çapı içki kaçakçılığına ve bunu organize eden “Mafia” gibi suç çetelerinin oluşmasına sebep olmuş. Başka bir örnek 1980’li yıllarda Afganistan’da Sovyet işgaline karşı CIA tarafından kurulan ve beslenen mücahit örgütlerin şimdi Taleban gibi Amerika düşmanı şeriatçı örgütlere dönüşmesi.
Tüm bu örneklerin ortak yanı, çıkarılan yasalar, değişiklikler ve konulan kuralların çoğunun iyi niyetle yapılmış olması. İskoçlar iyi niyetle yapılan her işin iyi bitmeyeceğine dikkati çekmek için “Cehennemin yolu iyi niyet taşlarıyla döşelidir” demiş.
Uzun uzun bunları anlatmanın nedenine gelince.
Diğer yerel yönetimler gibi bizim belediye de yıllardır kamu harcamalarını azaltmaya, özellikle park ve bahçelerdeki araç-gereçleri bedavaya çıkarmaya çalışıyor. Arzu eden vatandaşlar ve hayırseverler çocuk oyun elemanlarına, pergola, kameriye, ahşap bank ve piknik masalarının masrafını karşılıyor. Yani kendi cebinden ödeyerek belediyeye bağışlıyor. Tek arzuları bir yerine adlarının yazılması.
Bunlar arasında en popüleri ahşap bank olmalı ki hem bizim iskele hem kıyıdaki gezinti yolu insanların oturup dinlenebileceği, denizi seyredebileceği banklarla dolu.
Fakat gel de otur!
Çünkü vefat etmiş kişilerin anısına konulan bu banklar zamanla anıt-banka dönüşüyor. Özellikle Noel, Paskalya gibi dini bayramlar ve ölüm yıldönümlerinde üzerlerine çiçek hatta çelenk iliştirildiği için kimsenin üstüne oturası gelmiyor.
Gelse de korkuyor, utanıyor insanlar oturmaya.
Millet ne der?
Ya sahibi görürse?
Gördüğünüz gibi oturmak zor.
Mehmet İLHAN K.
Satılık Amerika
Amerika’da bu yılki başkanlık seçiminde “para” her zamankinden daha önemli olacak. Hatta seçim sonucunu bir avuç milyarderin belirleyeceğini söylemek yanlış olmaz.
Amerika’da her hangi bir grubun istediği adayın seçimi kazanması için kurduğu siyasi örgütlere kısaca PAC (pek okunuyor) deniliyor. Political Action Committee, yani siyasi eylem komitesi. PAC’ler ayrıca Kongre’ye sunulan yasa tasarılarını geçmesini sağlamak veya önlemek amacıyla da kurulabiliyor. Federal seçim yasalarına göre dernek, sendika veya büyük şirketler Kongre ve başkanlık seçimlerini etkilemek için 1,000 dolardan fazla harcama yaparsa “PAC” statüsü kazanıyor ve bununla ilgili düzenlemelere uymak zorunda.
Ancak Anayasa Mahkemesi, iki yıl önce, ifade özgürlüğü açısından tüzel kişilerle bireyler arasında fark olmadığı gerekçesiyle ve çok tartışmalı bir kararla sınırı 4’e karşı 5 oyla kaldırdı. Mahkeme’nin kararı, tüzel kişilerin, destekledikleri adaylara direk bağları olmaması koşuluyla, istedikleri kadar para verebilecekleri anlamına geliyor. Burada kilit sözcük “organik ilişkisi olmaması.”
Bura rağmen örneğin Mitt Romney’nin en büyük destekçisi olan “Restore Our Future” adlı politik eylem grubu, adayın şahsi avukatı tarafından yönetiliyor. Obama’yı destekleyen “Priorities USA” adlı süper PAC’ın başında ise eski basın sözcüsü Bill Burton var.
PAC’ların bir avantajı da destekledikleri adaylarla direk bağlantıları olmadığı için, rakipleri hakkında her türlü yalanı söylemekte, her türlü çamuru atmakta, her türlü suçlamayı yapmakta kendilerini serbest hissetmeleri.
Büyük şirketler ve zengin Amerikalılar, doğrudan ya da dolaylı olarak kurdukları PAC’lar aracılığıyla artık istedikleri adayın seçimi kazanabilmesi için kesenin ağzını istedikleri kadar açabilecek.
Bu sınırsız harcamayla PACler artık SÜPER PAC oldu.
Şu ana kadar partiler, PAC’ler, Süper PAC’ler, dernekler, sendika ve diğer gruplar, adayların radyo-TV reklamları, seçim broşürleri, miting ve toplantılar, seçmenlerle temas ve diğer seçim çalışmaları için toplam $95,5 milyon topladı. Bu paranın $89,7 milyonu siyasi partilerle doğrudan bağlantısı olmayan gruplar tarafından sağlandı. $89,7 milyonun yüzde 87’si ise 382 süper PAC’in cebinden çıktı.
Şu anda Cumhuriyetçi partinin başkan adaylığı için 4 kişi yarışıyor. Mitt Romney, Rick Santorum, Newt Gingrich ve Ron Paul.
Adayların 16 Mart’a kadar kazandıkları delege sayısı ve topladıkları şöyle idi:
Gazete, radyo ve televizyonlardaki yoğun reklam kampanyaları seçmenleri ve seçim sonucunu etkilediğinden, sınırsız paranın demokrasiyi sınırladığını, demokrasiye büyük darbe olduğunu savunanlar var. PAC ve süper PAC’lerden her iki parti ve reklam geliri olarak basın yayın organları da yararlandığı için herkes durumundan memnun görünüyor. Kaybeden ise demokrasi.
Amerika’da para ile satın alınabilecek şeyler siyasi süreçle sınırlı değil.
Kaliforniya eyaletinin Santa Ana kentinde hapse düştüyseniz, geceliği $90 dolara, sessiz, tertemiz bir hücrede, diğer hükümlülerden uzakta tek başınıza kalabilirsiniz.
Doktorunuzun cep telefonunu öğrenmek ya da istediğiniz zaman randevu almak istiyorsanız o da mümkün. Fiyatlar doktordan doktora değişmekle birlikte yılda $1,500 ile $25,000 arasında imtiyaz aidatı öderseniz olmaması için hiçbir neden yok.
Amerika’da oturmak ya da vize sorunuyla uğraşmadan gidip gelmek istiyorsanız onun da fiyatı var. Amerika’da bir bankaya $500,000 yatırarak yeşil kart almanız mümkün. Yatırımınızla en az 10 Amerikalıya iş sağlamanız gerekiyor.
ABD’de trafiğin ağır olduğu yollarda içinde en az iki veya üç yolcunun bulunduğu araçlara tahsis edilmiş şeritler var. Minneapolis, San Diego, Houston ve Seattle gibi kentlerde 8 dolar verirseniz sizi iki-üç kişi sayıp şeridi kullanmanıza izin veriyorlar
Çocuğunun okulu için paraya ihtiyacı olan Utah’lı Kari Smith adlı bir kadın, Golden Palace adlı internet kumarhanesinin web adresini alnına dövme yaptırttı. Fiyatı $10,000. Dövme geçici ise daha ucuz.
Kongre’deki komisyon toplantılarını izlemek ama kapı önünde kuyrukta beklemek istemiyorsanız onun da fiyatı var. Saatte 15-20 dolara bu işi yapan “kuyrukçular” var.
Askerlik yaptıysanız, hele bir de savaş tecrübeniz varsa özel güvenlik şirketleri için Afganistan veya Somali’de çalışabilirsiniz. Nitelikleriniz, deneyim ve vatandaşlığınıza göre yevmiyesi günde 1000 dolara kadar çıkabiliyor. Irak ve Afganistan’da şu anda Amerikan askerinden çok Amerikalı özel güvenlik görevlisi var.
Ecza şirketleri yeni ilaç testlerine katılmayı kabul eden kişilere $7,500 ödüyor. Ama ilacın yan etkileri ağırsa ve cerrahi müdahale gerekiyorsa deneklik ücreti daha yüksek.
Amerika’da taşıyıcı annelik fiyatı ( kiralik rahim) $25,000. Bu amaçla Hindistan’dan getirilen kadınların fiyatı ise $8,000.
Siyah Gergedan nesli tükenmekte olan bir hayvan. Buna rağmen Güney Afrika hükümeti yabancı avcılara birkaçını öldürme izin verdi. Bedava değil tabii. Her biri $250,000. Hükümet bu kadar pahalı izin belgesinin havyan yetiştiricilerini siyah gergedan üretmeye teşvik edeceğini umuyor. İlk müşterilerin Amerikalı olması bekleniyor.
Mehmet İlhan K.
Kutup Işıkları (II)
İzlanda notlarının bu bölümü Reykjavik çevresindeki turistik yerlerle ilgili. Günü birlik turlardan en yaygını Altın Çember 190 km’lik bir alanı kapsıyor. Doğa koşulları nedeniyle tur araçlarının çoğu dört çeker ve yüksek şaseli.
İzlanda’da nehir ve derelerin çoğunda köprü yok. Çok pahalı olduğu için nüfusun az olduğu yerlere yapmamayı tercih etmişler. Issız yerlerde yaşayanlar için cip şart.
Turun ilk durağı Thingvellir vadisi. İzlanda parlamentosu Althing ilk kez 930 yılında bu vadide toplanmış.
Althing dünyanın ilk parlamentosu olarak da biliniyor.
Bu hanımların çizmelerinden çıkan ses aklıma eski bir liderimizin Kürt vatandaşlarımızla ilgili tezini hatırlattı.
Gullfoss çağlayanı (Altın Çağlayan) yer yer donmuş olsa da büyüklüğü ve gücüyle insanı ürkütüyor.
Su dolu fay kırıkları
En yakın kentten 25 km uzakta olmasına rağmen cankurtaran simiti koymuşlar biri içine düşer diye.
İzlanda atları 1,000 yıldır değişmemiş. Cinsini korumak için dışardan at getirmek yasak. İnsanlardan korkmayan bu bodur atlar adada kışı dışarda geçirebilen tek evcil hayvan.
Rehberimiz bizi sık sık uyarıyor bastığımız yere dikkat edelim diye.
Her yerden kükürtlü kaynar su çıktığı ve zemin fokur fokur kaynadığı icin tek kural sadece kahverengi yerlere basmak.
Cehenneme benzemekle birlikte gayya kuyusuna rastlamadık.
Altın Çember’in sonunda akşam yemeği ve daha sonra gece bıldırcın avına çıkar gibi Kutup Işıkları avcılığı..
Kutup Işıkları, Kutuplara yakın bölgelerde atmosferin yüksek tabakalarında görülüyor. Güneşin neşrettiği elektrik yüklü parçacıkların Dünya’nın çevresindeki manyetik alana çarpması sonucu ortaya çıkıyor. Manyetik alanın en güçlü olduğu yerler kutuplar olduğu için en çok buralarda oluşuyor. Kuzeydekiler Latince “aurora borealis” (kuzey ışıkları) güneydekiler aurora australis (güney ışıkları) olarak biliniyor. “Aurora” Roma mitolojisindeki şafak tanrıçası Aurora; “borealis” ise Yunanca (boreas) kuzey (bora) sözcüğünden geliyor. Australis ise Latince güney demek. Işıkların pembeden yeşile kadar değişen renklerini, elektrik yüklü parçacıkların manyetik alana atmosferin hangi yüksekliğinde çarpması belirliyor. Kutup ışıkları Dünya’ya özgü değil. Başka gezegenlerde de kutup ışıkları var.
Işıklar çok hafif ve sönük bir şekilde başlıyor ve giderek renklenip koyulaşıyor. Ancak Kutup Işıkları’nı görebilmek bazen saatlerce beklemek gerekiyor. Fotoğraflar için ise güzel bir kamera, sehpa ve sabır şart. Üçü de bizde olmadığından ve tur saatleri sınırlı olduğundan aşağıdaki resim ve videolar İnternet’ten alma. Kusura bakmayın.
Uluslararası Uzay İstasyonundan Güney Işıkları (Aurora Australis)
İzlanda’nın ilginç yönlerinden biri nüfusun yarısından çoğunun cinlere perilere, ıssız yerlerde yarı insan yarı hayvan yaratıkların yaşadığına inanması. Bu yaratıklara Huldufolk (hidden-folk) gizli veya görünmez insanlar diyorlar. Yanardağlar, buzullar, çağlayanlar, kırık fay tabakaları, gayzerler, kaynayan sular, kükürt gölcükleri, fokurdayan kuyularıyla başka bir gezegene benzeyen bu ülkede garip yaratıklar bulunduğuna inananlara şaşmamalı.
Bir dahaki hafta İzlanda’nın dünyaca ünlü kaplıcası Mavi Göl.
Mehmet İlhan K.
Kuzey Işıkları’na doğru (I)
Yıllarca önce bir kitapta okumuştum. Yazar okuyucularına zihnen atıl kalmamaları için yeni kitap okumalarını, yeni insanlar tanımalarını ya da yeni yerler görmelerini tavsiye ediyordu. Bir süre önce İzlanda’yı görme imkânı çıkınca aklıma bu geldi. İzlanda ve halkı kadar “Kuzey Işıkları”nı da merak ediyordum.
İzlanda’nın nüfusu 318,000 yüzölçümü ise 103,000 km².
Rakamların anlam kazanması için, Türkiye’nin nüfusunun yaklaşık 74,000,000 yüzölçümünün ise yaklaşık 780.000 km² olduğunu hatırlatmakta yarar var.
Başka bir deyişle İzlanda’da 1 km²’ye 8, Türkiye’de 93 kişi düşüyor. Dünya ortalaması 52.
İzlanda’nın 318 binlik nüfusunun üçte ikisi başkent Reykjavik’te yaşıyor. Samsun’un merkez nüfusundan(363,000) daha az.
Gezi notları ve fotoğrafları üçe ayırdım. Başkent, çevresindeki hoş (turistik) yerler ve meşhur Blue Lagoon kaplıcası.
Yolculuğun tek kötü tarafı gün ışığının çok kısa olduğu bir zamana rastlaması oldu. Orada olduğumuz günlerde güneş saat 11:17 ile 11:21 arasında doğdu, 15:29’da battı. Ortalama gün ışığının 4 saat 10 dakika olması hem günlük programı etkiledi hem de fotoğraf çekmeyi.
Başkent Reykjavik
İzlanda Kilisesi’nin resmi dini Lüteryen. Reykjavik’teki Hallgrímskirkja (Hallgrimur’un Kilisesi) adını 17. yüzyılda yaşamış (1614 to 1674) ozan ve rahip Hallgrimur Petursson Hall’dan alıyor
Diğer Lüteryen kiliseler gibi iç mekanın sadeliği hemen dikkati çekiyor
İzlanda’yı 9. yüzyılda Norveçli Vikingler kurmuş. Kilisenin önündeki bu heykel Kızıl Erik diye bilinen Leif Erikson’un (Eirīkr hinn rauði)
Deniz kıyısındaki Viking anıtı
Limanda konser salonu
Balina gemileri. İzlanda Japonya’yla birlikte balina avcılığına devam eden tek ülke
Balıkçı gemisi. Kutuplara yakın bölgelerin doğa koşullarında balık avlamak için güçlü gemiler gerekiyor olmalı
Uskuru ve dümeni
Eskiden Fransız Konsolosluğu olan Höfdi Evi 1986 yılında tarihi Amerikan-Rus zirvesine ev sahipliği yapmıştı.
Altta sol köşede o zamandan kalma bir fotoğrafta Ronald Reagan ve Mikhail Gorbaçef evden çıkarken görülüyor
Eski Sovyet lideri 2006 yılında Höfdi Evi’ni tekrar ziyaret etti
Kent sokakları
Oluklu sac sadece çatıda değil yaygın bir şekilde evlerin duvarlarında da kullanıyor. Ancak evlerin içleri ahşapmış
Reykjavik limanı. Saat 16:00
Ağaçta el işi örgü
Bit pazarı
“Hakarl” kurutulmuş köpekbalığı eti.
İzlanda koyunundan yapılmış yün giysiler. Acayip pahalı
Yaşıtız. Kaç tertip acaba?
Meme müzesi sandık. Henüz açılmamış galiba
Reykjavik’in tepesindeki sıcak su deposunda heykeller. Perlan (İnci) denilen tesisin mimarı İngimundur Sveinsson.
Silindir şeklinde dev gibi altı deponun üstene döner loktanta inşa etmiş.
Tesis yanındaki heykel kümesi
İzlanda’nın dünyaca ünlü penis müzesi: Icelandic Phallological Museum
Memeli havyan kolleksiyonuna bir süre önce insan da eklendi
İzlandalı gençler
Güneye göç etmeyi unutan yaban ördek ve kazları. Ölmemeleri için nehrin bir bölümüne kaplıca suyu akıtılıp donması önleniyor
XXXXX
Bir dahaki bölüm: kent çevresindeki “turistik” yerler ve insanı hipnotize eden Kutup Işıkları..
Mehmet İlhan K.
Annapolis’de Aralık
Maryland eyaletinin başkenti Annapolis adını taşıyan deniz harp okuluyla ünlü. 4 yıllık “Annapolis Naval Academy” ya da kısaca akademiyi bitiren öğrenciler subay olarak deniz kuvvetlerine, deniz hava kuvvetlerine ya da deniz piyade birliklerine atanıyor.
Chesapeake Körfezi kıyısındaki kent, 1649 yılında, dini nedenlerle güneydeki Virginia eyaletinden sürülen kişiler tarafından kurulmuş. Korumalı limanıyla zamanla önemli bir ticari merkez haline gelmiş ve köle ticaretiyle zengin olmuş. 39 bin nüfuslu kent aynı zamanda Anne Arundel ilçesinin merkezi.
Maryland eyaleti adını İngiliz Kraliçesi Mary’den (Meryemistan gibi,) Baltimore kenti İngiltere’deki Baltimore Lordundan, ilçe ve kent de adını İkinci Baltimore Lordu Cecil Calvert’in eşi Anna Arundel’dan alıyor.
Anna’nın kenti (Anna-polis) başkent Washington’un 47 km doğusunda, Baltimore’un ise 42 km güneyinde Severn nehrinin ağzında bulunuyor. 1783–1784 yılları arasında kısa bir süre ABD’nin başkenti olan kent, 2007 yılının Ekim ayında Ortadoğu barış konferansına ev sahipliği yapmıştı.
Kent aynı zamanda Amerika’nın doğu kıyısının yelkenli merkezi olarak da biliniyor. Denizle hem ruhen hem de fizik olarak iç içe yaşayan, her bir semtinde başka bir koy bulunan çok şirin bir kent Annapolis. Kışın bile güzel.
Meydandaki binaların çoğu 18. yy’dan kalma
Köpek meraklıları
Sağ üst köşede onarıma alınmış kubbe Maryland Eyalet meclisi binası
Belediye hem turistler rahat alışveriş yapsın hem de esnafa kolaylık olsun diye paralı park yerlerini NOEL için bedava yapmış.
İki saat ücretsiz.
Tanıdık bir sima. 60’lı ya da 70’li yıllardan olmalı
Her yer NOEL’e hazırlanıyor
Otel 1747 yılında inşa edilmiş. Türkiye’de Sultan Birinci Mahmut (1730-1754) dönemi
Otobüs bekleyenler
Kentin köle ticareti geçmişini unutturmak için yapılmış bir anıt
Deniz insanın karnını acıktırıyor
Mehmet İlhan
Amerika’da İnsan Kaçakçılığı
300 milyon nüfuslu Amerika’da yaklaşık 12 milyon yabancının kaçak çalıştığı sanılıyor. Bu kişilerin olağanüstü bir çoğunluğu ülkeye yasal olmayan yollardan başka bir deyişle vizesiz girmiş kişiler. Sadece vize değil oturma ve çalışma izni de bulunmayan kişiler. Zaten bu kesim Amerika’da “belgesiz göçmenler (undocumented immigrants) olarak biliniyor.
Amerikan insan hakları dernekleri, insan kaçakçılığı, ticareti ve köle işçiliğin sadece yabancı ülkelere has bir sorun olmadığı görüşünde. Federal yetkililer de başkent Washington dâhil büyük kentlerin çoğunda binlerce yabancı kadın ve erkeğin köle işçi olarak çalıştırıldığını ya da fuhuşa zorlandığını tahmin ediyor.
İnsan ticaretinde de kaçakçılığında mağdurların çoğu Meksika ve Orta Amerika ülkelerinden. Nedeni ise iki ülke arasındaki sınırın 3,169 km uzunluğunda ve dünyanın en işleği olması. Yetkililere göre her yıl ortalama 350 milyon kişi iki ülke arasında gidip geliyor.
İnsan kaçakçılığı ise tek yönlü. Güneyden kuzeye, Meksika’dan Amerika’ya. Nedeni iki ülke arasındaki gelir farkı. Amerika’da kişi başına düşen millî gelir $47,200, Meksika’da $13,900. Dünya zenginlik listesinde ABD 11. Meksika ise 85. Amerika’da işsiz oranı % 9, Meksika’da en az %25. Sınırda sadece insan değil uyuşturucu kaçakçılığı da yapılıyor. Bazen “mule” (katır) adı verilen insanlarla, bazen sınır altına kazılmış tünellerle, uzaktan kumandalı küçük uçaklarla ve hatta mancınıklarla sınırın güneyinden kuzeyine hint keneviri, kokain ve meta-amfetamin akıyor.
Amerika’nın insan ve uyuşturucu selini durdurmak için sınıra inşa ettiği 5 milyar dolarlık demir duvar ve güvenlik sistemi sorunu bir miktar azaltsa da çözmüş değil.
Resmi makamların yayınladığı fotoğraflardan bir derleme:
Portatif röntgen cihazı
Bu TIR’dan 512 kişi çıktı.
Bu da koltuk adam
Boston (III) limanı
Massachusetts eyaletinin hem en büyük şehri hem de başkenti olan Boston sadece Amerika’nın değil aynı zamanda tüm dünyanın en ünlü üniversitelerinden ikisine ev sahipliği yapıyor. Massachusetts Institute of Technology ve Harvard.
Boston’u ikiye bölen Charles nehri ve üstündeki küçük yelkenliler kentin denizle akrabalığını hatırlatırken cıvıl cıvıl kaynayan parkı, çarşısı ve limanı her yıl yerli-yabancı ortalama 18 milyon turisti kendine çekiyor. Yanlış değil 18 milyon.
Amerika’nın en eski belediye parkı Boston Common parkı 1634 yılında kurulmuş. Quincy Çarşısı’nın tarihi 1826 yılına gidiyor. Liman ve adını zamanın Belediye Başkanı Josiah Quincy’den alıyor.
Boston Körfezi Avrupalılar tarafından 1614 yılında İngiliz maceraperest ve denizci John Smith tarafından keşfedildi. 1660’lı yıllara kadar kıtadaki İngiliz kolonilerinin tüm ihtiyaçları Avrupa’dan otuzdan fazla adanın bulunduğu Boston limana gelirmiş.
Liman Amerikalıların İngiltere’ye başkaldırdığı çay isyanıyla da ünlü. İngiliz parlamentosunda temsil edilmemelerine rağmen İngiliz çayına ağır vergi ödemek zorunda kalan koloni sakinleri çay vergisi 1773 yılında yine artırılınca gemilerle gelen çayları limanda denize döktüler. Bir kaç yıl sonra da İngiltere’den bağımsızlıklarını ilan ettiler. 4 Temmuz 1976’da.
Cumhuriyetçi Parti’nin vergiye karşı çıkan aşırı tutucu “çaycı” kanadı adını bu olaydan alıyor.
Charles nehri yelkenli teknelerle dolu
Harvard ve MIT’in bulunduğu Cambridge semtini Boston’a bağlayan köprülerden biri
Kayaklar
Rıhtım
Boston Rıhtımı
Amfibik turistler
Yelkenciler
Eski bir çapa
Uzun eşek oynuyorlar sandım ama değil galiba.. Piramit olmasın?
Boston’da piramit
Liman turları. Üç saat sürüyor. Kişi başına $25.00
Dev sürat teknesi
Suyu seven bir köpek olmalı. Denizkızı gibi acaba denizköpeği de mi var?
Boston limanında rehberli tur
Boston Çağdaş Sanatlar Müzesi.
Turist gemileri
Boston limanında turist gemileri
Akşam vakti Boston
Boston liman turu
Kuzey Amerika’da ilk deniz feneri Boston limanı girişindeki Little Brewster adasına 1716 yılında inşa edilmiş
Mehmet İlhan K.
Boston (II) parkı ve Quincy çarşısı
Massachusetts eyaletinin hem en büyük şehri hem de başkenti olan Boston sadece Amerika’nın değil aynı zamanda tüm dünyanın en ünlü üniversitelerinden ikisine ev sahipliği yapıyor. Massachusetts Institute of Technology ve Harvard.
Boston’u ikiye bölen Charles nehri ve üstündeki küçük yelkenliler kentin denizle akrabalığını hatırlatırken cıvıl cıvıl kaynayan parkı, çarşısı ve limanı her yıl yerli-yabancı milyonlarca turisti kendine çekiyor. Boston Common parkı (umumi park anlamında) 1634 yılında kurulmuş. 20 hektarlık Boston Common veya kısaca Common, Amerika’nın en eski belediye parkı.
Quincy Çarşısı’nın tarihi ise 1826 yılına gidiyor ve adını zamanın Belediye Başkanı Josiah Quincy’den alıyor. Bir zamanlar ilgisizlikten viraneye dönüşen çarşı 90’lı yıllarda onarılarak bugünkü haline getirilmiş. Park ile liman ve çarşıyı her yıl ortalama 18 milyon kişinin ziyaret ettiği tahmin ediliyor.
Parkta trombon konseri
Küçük çcuklar
Büyükler (Maşallah)
Nazar değmez inşallah..
Tek kişilik bando. Kendi kendine yeterli olmak hoş bir duygu olmalı
Tek kişilik konser
Atlı kadın polisler
Segveyciler
Tütüncü dükkanı
Grup Tama
Quincy Çarşısı
Gece konseri
Boston’un Quincy Çarşısı
Beyaz torbakağıdından şapkalar bir mağazının reklâmı imiş
Burnuma tanıdık bir koku gelince kaynağını aradım.
Bir Rum lokantası çıktı. Soldan üçüncü. Steve’in Yeri
Kadayıf, galataböreği ve kurabiye sözcükleri Rum-Amerikan senteziyle evrim geçirmiş
Ziyaret Boston’u İşgal eylemine rastladı
Boston’u işgal
Mehmet İlhan K.