Çin Malı Olimpiyat Formaları ABD’yi Karıştırdı

Posted July 20th, 2012 at 12:20 pm (UTC-5)
Leave a comment

Hafta başında IMF, küresel görünüm raporunda Amerikalı siyasetçilere ciddi uyarılarda bulundu. “2013 başında otomatik harcama kesintilerinin başlamasına izin verir ve Bush döneminden kalma vergi indirimlerini sona erdirirseniz mali uçuruma sürüklenir, resesyona girersiniz,” diyordu IMF.
Bu uyarı elbette kulaklar küpe oldu, zaten bu hafta boyunca hükümete iş yapan büyük firmalar üst düzey yöneticilerini Kongre’ye gönderip, “Bu otomatik kesintiler devreye girerse çok sayıda kişiyi işten çıkarmak zorunda kalırız, zaten yüksek olan işsizlik iyice yükselir” yolunda hal ve gidişata dair kendi görüşlerini arz ettiler.

Bu tehlikeli dönemeç gün be gün yaklaşsa da asıl kıyamet Olimpiyat kıyafetleri üzerinde koptu. Haber ilk olarak ünlü gazeteci Diane Sawyer’in haber programında yer aldı. Ünlü modacı Ralph Lauren milli olimpiyat takımının kıyafetlerini Çin’de diktirtmişti. Bu işe en çok da Demokrat Senatör Harry Reid sinirlendi ve milli sporcuların Çin malı olimpiyat üniformalarını yakmaları gerektiğini söyledi. Bazı senatörler de “Team USA Made in America Act – Amerika Takımı- Amerikan Malı” adı altında bir yasa tasarısı bile hazırladılar.

Amerikan milli olimpiyat takımının Çin malı üniforması tartışma yarattı

Bazı medya organları politikacıların, seçim öncesinde halkın desteğini toplayacaklarını düşündükleri bu yasayla bir anlamda tribünlere oynadığını iddia etti. Tribünler de boş durmadı, üniformaların tamamlayıcı unsuru olarak sporcuların başlarına takılan bereleri hiç mi hiç beğenmedi: “Güzelim beyzbol şapkası herhalde Fransız beresinden daha uygun olurdu.”

Bu arada Çin malı üniforma yüzünden üzerinde görüşmeler yapılan Trans-Pasifik Anlaşması zora girdi. Bazı Kongre üyeleri bu anlaşma ile Endonezya ve Vietnam gibi ülkelerden gelen ürünlere uygulanan gümrük tarifelerini kaldırmanın yanlış olacağını söylemeye başladı. New Balance marka spor ayakkabıları üreten firma da böyle bir durumda Maine eyaletindeki üç fabrikasında saatine 20 Dolar ödediği işçileri çıkarıp, üretimi başka ülkelere kaydıracağını söyledi.

Ama tartışma ne kadar hararetli ve “yakıcı” olursa olsun konuyla ilgili haber biraz geç ortaya çıktığından üniformaları yakıp yenilerini Olimpiyatlara yetiştirmek mümkün olmadı. Yine de Amerika Olimpiyat Komitesi 2014’teki kış olimpiyatlarına ‘Amerikan Malı” üniforma diktirtme sözü vermek zorunda kaldı.

Bu arada konuya biraz mesafeli yaklaşan çevreler ise Çin konusunda Amerika’nın asıl daha önemli sorunlarla uğraşmasının yerinde olacağını vurguladı. Ne miydi bu sorunlar? Çin’in bazı sektörlere hala Amerikan şirketlerini sokmaması, telif haklarının ihlali, Çin’de iş yapmak isteyen Amerikan firmalarının teknolojilerini yerel ortaklarıyla paylaşmaya zorlanması ve Çin devlet şirketlerinin Amerikalı özel şirketleri haksız rekabetle pazardan silmesi. Ama bunlar uzun vadeli işler, oysa milli takım üniformalarının Amerikan malı olmasına şunun şurasında sadece iki yıl kaldı.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives