Hangi Silikon Daha İyi ?

Posted July 31st, 2012 at 2:18 pm (UTC-5)
1 comment

Yazı başlığındaki link, belki şu sıralar estetik ameliyatı yaptırmayı düşünenlerin, “tık” diye tıklayacakları şekilde oldu ama bu yazı, o silikonla değil başka türden bir silikonla ilgili. Yani şu dünyanın her yerinde efsaneleşen Silikon Vadisi benim kastım, yazı konum. Hani şu Facebook, twitter gibi kıskanılası teknoloji firmaların kendilerine mekan edindikleri California eyaletinin San Francisco (SF) kenti yakınlarındaki körfez bölgesi…

Efendim, Amerika’nın Sesi muhabiri Elizabeth Lee’nin California’nın güneyindeki plajlardan bildirdiğine göre, (kötü niyetli olanların “Ooohhh, maşallah, millet hem tatil, hem iş yapıyor, plajdan teknoloji haberi bildiriyor,” dediğini duyar gibiyim ama durum hiç de sizin zannettiğiniz gibi değil, Elizabeth basbayağı haber peşinde koşarken plajda bulmuş kendini, hem de bu güzel haberi…) Neyse, yarım kalan cümlemi tamamlıyorum, Elizabeth Lee’nin bildirdiğine göre artık yeni kuşak teknoloji girişimcileri (evet twitter de artık yeni girişimci sayılmıyor) San Francisco’daki Silikon Vadisi’ni değil, eyaletin güneyinde, plajlarıyla ünlü Santa Monica ve Venice Beach kentlerini tercih ediyorlarmış.

Bu yeni kuşak girişimcileri her ne kadar en fazla Silikon Vadisi’ndeki ofis kiralarının yüksekliği eyaletin aşağı kısmına itmiş olsa da, asıl çeken, deniz ve güneş olmuş. Malum California’nın kuzeyindeki San Francisco öyle günlük-güneşlik bir yer değil, üstüne üstlük yağmuru, soğuğu, sisi de cabası.

Genç girişimcilerde “Madem, San Francisco’da hem ofis kiraları hem de maaşlar yüksek, o zaman biz de aşağı iner, plajlarda iş kurarız,” demişler. O yüzden de bugünlerde teknolojinin kalbi Silikon Vadisi kadar Santa Monica ve Venice Beach’te, yani işin raconuyla konuşanlar için, Silikon Plajı’nda atar olmuş.

Foto: AP

Bu firmalar arasında Viddy gibi adını hiç bilmediğimiz start-up’lar da, JibJab gibi eski oyuncular da var. Bazılarının kurucuları çok ünlü. Mesela ShoeDazzle, Kim Kardashian’ın; BeachMint, Ashley ve Mary Kate Olsen’in. Ha, bir de ünlü firmalar var. Google gibi… Dev teknoloji firması Google da, küçüklerin peşine takılmış ve Venice Beach’deki ünlü meşhur Binoculars binasını almış. Google şimdi en iyi yetenekleri yanına çekmek için deniz manzaralı ofisini, açık hava tiyatrosunu koz olarak kullanıyor, bunlarla yetinmeyenleri ücretsiz masaj, bedava yemek ve ofis saatlerinde ping pong oynama fırsatıyla kandırmaya çalışıyor. (Halbuki kandırılmaya açık ne kadar insan var ortalıkta. Bknz. %8’i aşan işsizlik…)

Yine Google’în zenginliği benim çenemi yordu. O yüzden konuya dönüyorum, Santa Monica ve Venice Beach’deki yani Silikon Plajı’ndaki teknoloji firmalarının sayısının 500’ü aştığı tahmin ediliyor.
Silikon Plajı’nda çalışanlar iki sokak ötedeki kumsala öğle arasında inme fırsatı kadar bu kentin yaratıcılığını da seviyorlar. Zira bu bölge aynı zamanda en iyi animasyon şirketlerine, Hollywood’a en iyi efektleri hazırlayan yeteneklere de ev sahipliği yapıyor.

Bundan da şu sonuç çıkıyor: Yakında Silikon Plajı, hem sinemanın hem de teknolojinin çehresini, güzellik ameliyatlarında kullanılan silikon misali baştan aşağıya değiştirebilir.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

One response to “Hangi Silikon Daha İyi ?”

  1. Sevil Hüseynova says:

    Çox maraqlı məlumatdır

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives