Obama’dan Minik Kuş’a Hayat Öpücüğü (mü?)

Posted October 16th, 2012 at 10:46 pm (UTC-5)
Leave a comment

Başkan Barack Obama ve kendisini koltuğundan etmek isteyen rakibi Cumhuriyetçi Mitt Romney’le ikinci kez karşı karşıya geldi. Hofstra Üniversitesi’nde yapılan tartışma programında bu kez kararsız seçmenler sordu, Obama ve Cumhuriyetçi başkan adayı cevap verdi. Bu tartışma programında da ağırlıklı olarak istihdam, işsizlik, bütçe açıkları, vergiler, özetle yine ekonomi ele alındı.

Başkan Obama ilk tur tartışma programında kendisinden beklenen performansı gösterememiş, Romney hem tartışmadan galip çıkmış hem de bu tartışma sonrasında yapılan kamuoyu yoklamalarını kendi lehine çevirmeye başlamıştı. Başkan Obama da çok kibar davrandığı, agresif olmadığı ve politikacıdan çok kürsüden konuşan bir profesör gibi kaldığı için kendi partisi tarafından eleştirilmişti.

İkinci tur tartışma programında Başkan, ilk turda çizdiğinden farklı bir profil çizdi ve daha atak davrandı, rakibinin sözünü kesti, kendi sözünün kesilmesine itiraz etti. Bu Obama’dan rakibi karşısında daha “atak güreşmesini” isteyen Demokratlar tarafından beklenen ve arzulanan bir tavırdı.

Romney de zaman zaman aynı taktiklere başvurdu ve Obama’nın sözünü kesti, söz hakkında ısrarlı davrandı.
Her iki rakip de kendilerini orta sınıfın haklarını ve çıkarlarını korumak ve savunmak isteyen adaylar olarak gösterdi.

Tartışmanın en önemli noktalarından birisi adayların “sizin hakkınızda yanlış bilinen, hakkınızda yanlış yargılara yol açan unsurlar neydi” sorusuna verdikleri yanıtlardı. Romney bu soruya verdiği cevapta kendisi hakkında iddia edilenlerin aksine halkın %100’ünü düşünen, gençlerin ve ülkenin geleceğini düşünen birisi olduğunu söyledi. Ve biraz da ima yoluyla dini inancı yüzünden haksızlığa uğradığını söyledi.

Obama ise kendisinin devletin ekonomideki rolünü artırmak isteyen biri olarak yansıtılmasından rahatsızlığını dile getirdi. Ve hemen Romney’in halkın %100’ünü düşünen biri olduğunu söylemesini fırsat bilip lafı Cumhuriyetçi rakibinin %47’lik gafına getirdi. Obama, “Ben devletin istihdam yaratması gerektiğine inanmıyorum, aksine, bireylerin özgüvene sahip olmasına, herkesin eşit fırsatlara sahip olmasına inanıyorum, herkesin aynı kurallara tabi olmasını istiyorum. Ama Romney halkın %47’sinin devlete muhtaç olduğunu düşünüyor. Ama bu %47 savaşta bizim için savaşan eski askerler, yıllarca çalışıp sosyal güvenlik sistemine katkıda bulunanlar, ben bu kesimin hakları için mücadele ediyorum ve oyunuzu bana verirseniz dört yıl daha bu mücadeleye devam edeceğim,” dedi.

Böylelikle geçen tartışma programında Romney’in gafına değinmediği için kendisine yapılan eleştirileri dikkate almış olduğunu gösterdi.

Romney ise konuşması boyunca Obama’nın dört yılda yapamadıklarını sıralayarak ilk turda olduğu gibi orta sınıfın gönlünü çelmeye çalıştı. Başkan’ın politikalarının işsizliği yeterince aşağı çekmediğini, orta sınıfın artan vergiler ve fiyatlar yüzünden büyük sıkıntı çektiğini söyledi, gençler arasındaki işsizlik oranının ulusal ortalamanın da çok üzerinde olduğunu vurguladı.

Tartışma bu kadar hararetli olunca, medya da tartışma sonrasında yapılan açık oturumlarda aynı harareti sürdürdü. Demokratlar Başkan Obama’yı gecenin galibi ilan ederken, Cumhuriyetçiler kendi adaylarının tartışmadan galip çıktığını iddia etti. Tarafsızlar da her iki adayın aktif tutumundan pek etkilenmiş görünmediler, hatta bazıları hararetin bu şekilde artmasından rahatsız bile oldular.

Tartışma sonrasında CNN tarafından yapılan ilk kamuoyu yoklamasında ortaya çıkan sonuçsa şunlardı: kayıtlı seçmenler arasında tartışmanın galibinin Obama olduğunu düşünenler %46, Romney’in başarılı olduğunu düşünenler %39. Obama’nın ilk tura göre daha iyi olduğunu düşünenler %73, Romney’in daha iyi olduğunu düşünenler %37.

Bunlar ilk sonuçlardı ancak bunun gibi daha onlarca kamuoyu yoklaması önümüzdeki günlerde yayınlanacak bu arada adaylar da üçüncü ve son tura hazırlanacaklar. Ama bu arada Susam Sokağı’nın Minik Kuşu (bkz. bir önceki yazı) Obama’dan aldığı hayat öpücüğünün tadını çıkaracak.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives