IMF’nin bugün açıklanan yarı yıllık küresel ekonomik görünüm raporu mali krizden çıkış sürecinin hala devam ettiğini ve bu sürecin yavaş işlediğini gösteriyor. IMF ekonomistlerinin bu dönem özel önem verdikleri alan ise gelişmekte olan ülkeler. “Bu kez gözler, yavaş büyüme ve daha sıkı mali koşullarla karşılaşan gelişme ülkeleri üzerinde” değerlendirmesine yer veren genel görünüm raporu bu koşulları da Amerika’nın para politikasının tetiklediğinin altını çiziyor.
Genel değerlendirmede dikkati çeken ana unsurlar şöyle sırlanıyor:
– Küresel büyüme hala küçük viteste, faaliyetlere yön veren aktörler değişiyor.
– Aşağıya dönük baskılar sürüyor.
– Çin gibi gelişmekte olan ülkeler periyodik doruk noktalarına ulaştı. Bu ülkelerin büyüme oranlarının her ne kadar gelişmekte olan ülkelerinkinden yüksek olması beklenilse de, hem periyodik hem de yapısal nedenlerle geçen yıllardaki yüksek büyüme oranlarından daha aşağıda seyredecek.
Raporda Amerikan ekonomisine ilişkin yapılan genel değerlendirmede öne çıkan unsurlar ise şunlar:
– Birkaç çeyrekten bu yana özel sektör talebi güçlü görünüm veriyor. Buna karşın kamu aksi istikamette ilerliyor. Bu karşı güç, 2014’de azalma trendine gireceğinden, büyümede hızlanma görülebilir.
IMF yarı yıl raporu, hızlı bir canlanma sürecinde olan Japon ekonomisinin mali politikalarda daralma başlayınca 2014’de bu hızı kaybedeceğine vurgu yapıyor. Euro bölgesinin resesyondan çıkma eğilimi gösterdiği kaydedilen raporda, ekonomik faaliyetlerin yine de yavaş seyredeceğine dikkat çekiliyor.
IMF küresel görünüm raporu, değişen büyüme dinamiklerinin yeni politika zorlukları yaratacağını ve bazı mevcut politikaların da önümüzdeki dönemde ciddi riskler oluşturacağına dikkati çekiyor. “Kısa süre önce yaşanan iki önemli gelişme kısa dönemde dünya ekonomisindeki gidişatı belirleyecek” denilen rapor şöyle devam ediyor: “Amerika’nın izlediği mali politikalarda dönüm noktasına gelindiği görüşü piyasalarda giderek daha hakim oluyor. Aynı şekilde Çin’in orta vadede daha yavaş büyüyeceği tahmini yaygınlık kazanıyor.
IMF yarıyıl raporunda Türkiye’nin durumu değerlendirilirken, “Kısa süre önce dünya finans piyasalarında görülen volatilite, Türkiye dahil, bazı ülkelerde mali koşulların yeniden sıkılaştırılmasına yol açtı” deniliyor, ancak yine de Türkiye için güçlü büyüme tahmini yapılıyor.
Raporda, Türkiye için “Geçen yıl büyümesi önemli ölçüde yavaşlayan Türkiye bu yıl %3’ün üzerinde büyüyecek, son dönemde sıkılaştırılan mali koşullar nedeniyle 2013’ün ikinci yarısında ekonomik faaliyetin yavaşlamasına neden olacak. Bununla birlikte, bu yavaşlamanın olumsuz etkisini ilk altı aydaki hız bertaraf edecek” deniliyor.
IMF ekonomistleri FED politikalarının değişmesi durumunda uzun vadeli faiz oranlarında volatilite beklentisini makul buluyor. IMF, bundan etkilenebilecek gelişmekte olan ülkelere de kendi makro göstergelerini dengeye oturtmaları ve FED’in politika değişikliklerinde oluşacak sıcak para kaçışına karşı para birimlerinin değerinin düşmesine izin vermeleri tavsiyelerinde bulunuyor.