Stiglitz’in Türkiye Kaygısı

Posted August 26th, 2014 at 12:20 pm (UTC-5)
1 comment

Bloomberg internet sitesinde Isobel Finkel ve Onur Ant imzasıyla yayınlanan bir haberde Nobel ödüllü ekonomist Joseph Stiglitz’in Türkiye’ye ilişkin öngörüleri ciddi bir uyarı içeriyordu.

Kısa süre önce Amerikan borsalarındaki aşırı iyimser havaya itiraz eden ekonomist bu kez de Türkiye’den ani bir para çıkışı olacağı konusunda uyarıda bulunuyor haberde.

Cari açığını kapatmada büyük ölçüde sıcak para akışına ihtiyacı olan Türkiye ekonomisi için Stiglitz şu gerçekten yola çıkıyor: Enflasyonun altında seyreden faiz oranları yüzünden, imalat veya diğer sektörler yerine yatırımlar emlak piyasasına kaydı. Bu da ekonomide dengeleri bozarak, uzun vadeli büyüme potansiyeli dair kaygılar yarattı. Bu kaygı, halen daha riskli ülkelere akan sıcak paranın yönünü değiştirme ihtimalinden kaynaklanıyor.

stiglitz

Bu kaygıyı besleyen de elbette Amerika’nın, uzun zamandır ekonomiyi canlandırmak için uyguladığı faizleri rekor düzeyde düşük tutma politikasından vazgeçme ihtimali. Gerçi Amerikan ekonomisini yakından takip edenler, FED Başkanı Yellen’in söylediklerine de bakarak bu ihtimali kısa vadede öngörmüyorlar. Ama 2015 hala hedef yıl gibi görünüyor.

Ayrıca Avrupa’nın durumu da düzelirse Türkiye’ye para akışı kesilebilir.

Stiglitz, Bloomberg’de yayınlanan söyleşisinde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın izlediği siyaseti örnek politika olarak gösterirken, Türkiye’nin bundan sonra “sermaye akışını kontrol” politikaları uygulaması gerektiğine işaret ediyor. Bu şekilde paranın yeniden emlak sektöründen çıkıp, imalat sektörüne kayacağını kaydediyor.

Ancak sıcak paranın böyle politikalar uygulanması halinde Türkiye’den soğuması ve yönünü hareket serbestisinin daha fazla olduğu ülkelere yönlendirmesi de elbette mümkün…

Uluslararası piyasalar bu anlamda yeni bir siyasi döneme giren Türkiye’yi ve uygulayacağı ekonomi politikalarını yakından izlemeye aday görünüyor.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

One response to “Stiglitz’in Türkiye Kaygısı”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives