2011’de ekonomik kriz, yalnızca Amerika’yı değil, Avrupa’yı da temelinden sarstı demek mümkün. İşsizlik rakamları, emlak sektöründeki çöküntü, bütçe krizi derken Amerikalılar da Avrupalılar gibi zor bir yıl geçirdi. Yılsonunda bir sonraki yılla ilgili tahmin yapmak oldukça zor, bazı uzmanlar çok karamsar, ekonomik krizin bir 10 yıl daha süreceğini söylerken, bazıları beş yıl içinde ekonomik sıkıntıların üstesinden gelinebileceğinden söz ediyor. Tabii 2012’de neler olacağını yaşayıp göreceğiz.
Michigan Üniversitesi ekonomistlerinin 2012’yle ilgili tahminleri çok karamsar değil. Bu uzmanlar ekonominin düzelmeye devam edeceği, işsizliğin azalacağı tahmininde bulunuyor. Ekonomistlere gore, 2011 Kasım ayında 206 bin kişinin iş buldu ve işsizlik rakamları 2012’de de düşmeye devam edecek. 2012 sonuna kadar ABD’de işsizlik oranı yüzde 8,5’a düşecek. Bu, bugünkü orana göre yüzde 1’lik düşüş anlamına geliyor.
Ulusal Üniversiteler ve İşverenler Derneği’nin 2012 İş Tahminleri raporuna göre, 2012’de üniversiteden mezun olacak gençler için de iyi haberler var. Son iki yıl içinde üniversite mezunlarının, giderek daralan iş piyasasında çok zor durumda kaldıkları bir gerçek. Bu gençlerin birçoğu kendi alanları dışında işlerde çalışmak zorunda kaldı. Tahminlere göre, 2012 mezunları için durum daha iyi olacak çünkü işverenler 2012’de yeni mezunlardan daha fazlasını işe almayı planlıyor. İşverenlerin verdiği rakamlara göre, iş sektörü 2012’de 2011 yılına göre yüzde 9,5 daha fazla gence iş imkanı verecek.
Uzmanların tahminlerine göre, 2012 yılında büyümesi beklenen sektörlerde iş bulmak daha kolay olacak. Bu sektörler arasında biyokimya, bilgisayar, pazarlama ve sağlık da var. Amerika’da şu anda doktor ve hemşire açığı var. Bu açık 2012’de daha da büyüyecek ve bu dalda mezun olan gençler daha çabuk iş bulacak.
Son araştırmalara göre, Amerika’da 2012 yılında en geçerli meslekler bunlar olacak:
1-Biyokimya Mühendisliği
Çalışma İstatistikleri Dairesi’ne göre, bu sektör, ABD’de en hızlı büyüyen sektörlerin başında geliyor. 2008-2018 yılları arasında bu meslek dalında yeni iş alanlarının yüzde 72 artması bekleniyor.
Biyokimya mühendisleri, yılda 82,421 dolarla işe başlıyor.
2. Bilgisayar Mühendisliği
Yeni bir araştırmaya gore, 2012’de bilgisayr mühendisliği bölümünden mezun olan gençler hemen iş bulacak. 2011’de işverenlerin en çok aradığı mezunlar bilgisayar mühendisleri oldu. Yıllık ortalama ücret: $97,581
3. Müşteri Hizmetleri Temsilcisi
Özellikle birkaç dil bilenler bu alanda kolay iş bulabiliyor. Son iki yıl içinde üniversiteyi bitiren pazarlama bölümü mezunları, bu sektörde kısa sürede iş bulmayı başardı. Ortalama yıllık ücret: 29,314 dolar
4. Evlere Hizmet Veren Sağlık Görevlileri
Amerika’da yaşlı nüfusun hızla büyümesi evlere gidip hastalara bakım sağlayabilecek sağlık görevlilerine talebi büyük ölçüde arttırdı. Sağlık ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’nın verilerine göre, 65 yaşın üzerindeki Amerikalılar7ın sayısı 2050 yılına kadar 88,5 milyona çıkacak. Bu, 300 milyon nüfuslu Amerika’da 2010 sayımından elde edilen rakamlara dayanılarak yapılan tahminlerin iki katından fazla. Ortalama yıllık ücret: 28,173 dolar
5. Yönetim ve Danışmanlık
Yöneticilik ve danışmanlık teknik ve idari bilgi ve deneyim gerektiren bir sektör. Bu daldaki büyüme 2011’in ilk yarısında yüzde 3.8 oldu. Sektör, yılın ikinci yarısında da büyümeye devam etti. Uzmanlar, 20102’de bu alanda çok iş imkanı olacağını tahmin ediyor. Danışman ve yöneticilerin görevi, işle ilgili konuları inceleyip, risk faktörlerini değerlendirmek ve çözüm üretmek. Ortalama yıllık ücret: 72,197 dolar
6. Sağlık Teknisyenliği
Tahminlere göre bu sektör, 2018’e kadar olan on yıllık dönemde yüzde 33.9’luk bir büyüme yaşayacak. Rontgen, sonogram, mamografi teknisyenleri doktor ofislerinde hem idari işleri, hem de sağlık hizmetleriyle ilgili görevleri yapabiliyor. Bu işleri yapmak için lisans, bir veya iki yıllık mesleki okullarda alınabiliyor. Ortalama yıllık ücret: 37,571 dolar
7. İnternet Sistem Yöneticiliği ve İletişim Danışmanlığı
Uzmanlara bakılırsa internet yöneticileri, programacılar ve hatta mimar ve mühendisleri de içine alan bu sektör de ciddi bir patlama yaşayacak 2012’de. Çalışma Bakanlığı’na göre, üniversite ve üstü bir eğitimle bu alanda çok iyi kazanmak mümkün. Yıllık ücretler genelde eğitime ve tecrübeye göre artıyor. Ortalama yıllık ücret: 48,316 dolar
8. Hemşire / Hastabakıcı
Amerika’da sağlık alanında en çok ihtiyaç duyulan meslek dalı olan hemşirelik, 2012’de de milyonlarca kişiye iş imkanı sağlayacak. 2008-2018 arasında bu meslek dalının yüzde 22,2 büyümesi bekleniyor. Amerika’da hemşireler doctor ofislerinde de çalışmakla birlikte profesyonel hastabakıcıların büyük bölümü hastanelerde görev yapıyor. Ortalama ücret: 71,692 dolar
9. Satış elemanı
Tüketicilerin yeniden alışverişe başlaması, Kara Cuma ve Siber Pazartesi satışlarının artması bu sektörü de canlandırmaya başladı. Perakende satışlarda artış, 2011 Haziran ayından buyana Temmuz ve Ağustos ayları hariç, artış gösterdi. 2012’de bu trendin devam etmesi ve satış elemanı olarak iş bulmanın daha da kolaylaşması bekleniyor. Yıllık ortalama ücret: 25,557 dolar
Son yıllarda Amerika’da iş bulmanın zorlaşması üzerine, (tabii bu Türkiye’de de oluyor – örneğin geçtiğimiz günlerde öğretmen olarak ataması yapılmayan iki gencin enstrüman çalmayı öğrenerek belediye bandosunda işe girmesiyle ilgili bir haber izledim Kanal D Ana Haber’de) birçok kişi meslek değiştiriyor, daha kolay iş bulabileceği sektörlere yöneliyor. İyi bir üniversite bitirmiş bir gencin, birkaç yıl iş bulmakta sıkıntı çektikten sonra yeniden üniversiteye veya birkaç aylık kurslara giderek meslek değiştirmesi Amerika’da da yaygınlaştı. Bakalım 2012’de öne çıkacak mesleklerle ilgili tahminler tutacak mı? İşsizlikle ilgili beklentiler ne ölçüde gerçekleşecek? Bu soruların yanıtı 2012 sonunda.
2012’de şansınız ve kazancınız bol olsun!
hülya abla hayat dünyanın neresine giderseniz gidin hiçte kolay degil. genelde çogunluk iş bulabiliyor. istedigi veya istemedigi bir meslegi icra ederek geçimini saglamaya çalışmaktadır.
açıklamlarda bulundugunuz mesleklerin amerikadaki durumlarını bilemiyorum. içinde olmadıgım bir yaşam biçimini bilemiyorum. ancak internetten takip edebilfigimiz kadar verilere ulaşabiliyorum ve bu verileri işleyerek sonuçlara ulaşabiliyorum. amerikada şu anda 14 milyon işsiz var ve milyonlarcada part time çalışanlar var. ve genelde özel sektör agırlıklı bir işgücü hakim. özel sektöründe çalışanların bedenen ve düşünce ile ürettiklerinde çok faydlanadıgı ve bunu paraya çevirdigi ise bir gerçek. al gülüm ver gülüm dansı gerçekleşiyor. bu dünyanın neresine giderseniz gidin asla degişmeyen bir kural olarak karşımıza çıkıyor.
aslında herhangi bir devlet meaknizmasının durumu iyiyse devlet işsiz ve zor durumlardaki kişilerin yararlarını sarabiliyor. fakat günümüzde hiçbir devlet mekanizmasının durumu iyi degil. bu seçenektede yapılmak istenilenler otomatik iflas ediyor.
vallahi kendimi test ediyorum bazen. zor durumda kalırsam ne yapabilirim diye. çok şükür 3 tane evim var. birinde ikamet ediyorum. birini ise ailece kullanıyoruz biride kirada. bunların hepsini bedenen işgücü ile çalışarak inşaat sektöründen temin ettik. kendime yetecek kadarda aylık gelirim ve saglık güvencem var. en kötü ihtimal çeşit çeşit makarnalar var. amerikanca en iyileri 1 dolar. ve bunlara çeşit çeşit sos ayarlasam yine amerikanca 1 dolar. günde ortalama 1 dolarlıkta tüp masrafı olsa. bir ögün yemegi 3 dolara maal edebiliyorum. makarnanın dışındada 3 dolar harika yemekler ortaya getirebilirim. bir gündelik inşaat işinden 40 dolar kazanabiliyorum. 10 gün iş bulsam bana yetmektedir. buda kendimin testi gibi bir şey.
hayat bu degesiz çok bizim memlekette. kendimi savunacagım en kötü yaşam biçimini blie düşünmek zorundayım. ve bunun gibi ortamlar için tecrübem var. allah kimseyi dengesiz ve dangalakların eline düşürmesin. tabi bu en kötü senaryo…
neyse hülya abla 2012 herkesin umutlarına kavuşacagı bir yıl olması dilegimi herkesin adına istiyorum. şerefsizler hariç herkes amacına 2012 yılında ulaşabilsin.
saygı ve sevgilerimle.
not:bence dünyada en çok parayı gelecegin mimarları kazanıyor ve hak ediyor. onların kazançları ve servetleri astronomik boyutlara ulaşıyor. bazen gelecegin mimarlıkları üzerine denemeler yapıyorum. fakat ayrıntıları bende kalsın. çok yorucu bir iş oldugunu söyleyebilirim.
Bu konu çok ciddi bir konu. Herkesin bir işe, sosyal güvenceye, eve sahip olması en ideali. Bunları çalışarak elde etmeniz çok güzel. Başka yollarla elde edenlerin cezasını yasalar vermeli. 2012’nin herkese yeni iş imkanları ve daha iyi yaşam koşulları getirmesi dileğiyle.
Bi o kadarda zor meslekler
Haklısınız. Gerçekten zor meslekler. İyi bir eğitim gerektiriyor hepsi. Yazdığınız için çok teşekkürler. Yorumlarınızı her zaman beklerim.
Öncelikle yazınız için çok teşekkürler çok faydalı oldu bir sorum olacak
Türkiyede Grafik tasarımcı olarak 2-3 yıldır çalışıorum acaba Amerikaya gelsem iyi bir ingilizce ve mesleğimde de iyi seviyede olsam iş bulma şansı ve aylık ortalama gelir ve masraflarım ortalma ne kadar olur acaba (Amerikanın ortalama herhangi şehri) bilgi verirseniz çok teşekkür ederim ve memnun kalırım
saygılarla başarılarınızın devamını diliyorum
Merhaba Samet Bey,
Yazdığınız için ben teşekkür ederim. Amerika’da çalışma izni alabilmeniz çok zor. Biliyorsunuz turist vizesi bile almakta sorun yaşayanlar oluyor. Diyelim ki İngilizce öğrenmek için geleceksiniz, o zaman öğrenci vizesi almanız gerekir. Bunun için de bir dil okuluna kaydolmanız şart. Bu dil okulunun da size I-20 (uluslararası öğrenci) formu verebilmesi zorunlu. Sonra belgelerinizle Türkiye’deki Amerikan konsolosluklarına başvurmanız lazım. Dil okullarının fiyatlarının da eyaletlere, kentlere göre değiştiğini bilmenizde fayda var. Washington, New York Los Angeles, Boston, Chicago, San Fransisco gibi büyük kentlerde sadece okullar değil, hayat da oldukça pahalı. Ayrıca öğrencilerin çalışmasına izin verilmiyor. Yakalanırsanız sınırdışı edilme tehlikesi var. Biraz karamsar oldu ama böyle önemli bir karar almadan önce gerçekleri bilmek gerikir. Diyelim ki geldiniz, bir odalı bir apartman dairesi en az 1,000 dolar. Dil kursuna da bir o kadar verseniz, diğer harcamalarınızla ayda 3-4 bin dolardan bahsediyoruz demektir. En iyisi bir üniversiteyle yazışın. Bir de KAPLAN diye bir dil kursu var. Türkiye’de de büroları mevcut. Belki o yolla gelmeniz daha kolay olur. Son yıllarda Amerika’da da işsizlik çok arttı, yeşil kart olmadan iş bulmanız mümkün olmaz, onu alabilmek için de burada bir işyerinin sizi istemesi gerekir. Konuyu iyice araştırın, kendinizi maceraya atmayın.
Bu konuda size önümüzdeki bloglarda belki Kampüs Günlüğü’nü yazan Cem Yolbulan arkadaşımız da bilgi verir. Kendinize iyi bakın,başarılar, en iyi dilekler.
I have been browsing online more than 3 hours as of late, yet I never found any interesting article like yours. It is lovely worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web will be a lot more useful than ever before.
I agree. Thanks for the input. Good to hear nice words about your blog!
It’s really a great and useful piece of info. I am happy that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.
Happy to hear from you. Thanks for your kind words. More information will follow. Please keep sharing your views.It is great to get feedback.
Aw, this was a very nice post. In thought I wish to put in writing like this moreover – taking time and precise effort to make an excellent article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way seem to get one thing done.
Good to hear you liked the article. I’ll be waiting for your comments on the upcoming articles.
merhaba ben liseye gidiyorum ve meslek seçme konusunda çok kararsızım bır yanım avukat olmamı soyluyor ama çevrem avukatsan yalan soylemelısın gıbı şeyler diyor iyi bir maaşla güzel bir yerde kolay iş bulacagım bır ortamda çalışmak istiyorum siz bana ne onerebılırsınız ?
Merhaba Sena, herşeyden önce lisede iyi notlar almalı ve üniversite giriş sınavında da başarılı olmalısın. Meslek seçmek elde olsaydı, herkes sevdiği işi yapardı. Ama sınav sonuçları kişiyi farklı yönlendirebilir. Eğer liseyi başarıyla bitirir ve üniversitede de hukuk fakültesini kazanırsan, avukat olabilirsin. Yalan söylemek veya söylememek bence kişinin karakteriyle ilgili bir durum. Her avukatın yalan söylediğini düşünmek yanlış olur. Senin için önemli olan nelere ilgi duyduğuna karar vermek. İyi maaş,kolay iş diye düşünmekten bence vazgeç. Ne okursan oku, hangi mesleği seçersen seç, işini iyi yapmak hedefin olsun. Çok çalışırsan, güzel bir işin, iyi bir maaşın olur elbette ama bunu hemen mezun olur olmaz elde edemeyebilirsin. Kendine bir hedef belirle ve ona doğru ilerlemek için çok çalış, sabırlı ol. Bunun sana çok şey kazandıracağından eminim. Başarılar dilerim.
Merhaba. Ege Üniversitesi Biyokimya bölümü mezunuyum. Biyokimya mühendisliği değil ama sadece biyokimya. Amerika’da çalışmak istersem nasıl bir yol izlemem gerekir. Kısa sürede iş bulma ihtimalim nedir? Amerika’ya gelmeden iş bulmam mümkün müdür? Veya Türkiye’de ki iş arama siteleri gibi Amerika içinde böyle siteler mevcut ise yazabilir misiniz? Kariyer.net gibi gibi..
Biraz fazla soru sordum ama tek tek cevap verebilirseniz minnettar olurum.
Merhaba Ozan. Amerika’da iş bulmak sanıldığı kadar kolay değil. Çalıqmak istiyorum diye ABD Büyükelçiliği’ne vize için başvurursanız hemen ‘hayır’ diyeceklerinden eminim. En doğru yol, Türkiye’den üniversitelere yazmak, master programı bulabilirsiniz belki. Master yapan öğrencilerin haftada 20 saat kadar çalışma izni oluyor. Bunun için de önce bir üniversiteden kabul almanız, onların da size I-20 denilen vize alması gerekir. Amerika içinde mezun.com adlı siteye bakabilirsiniz, iş ve okul programları hakkında bilgi için. Biliyorsunuz Amerika son yıllarda göçmenlik politikalarını sıkılaştırdı, buraya gelmeyi iyice zorlaştırdı. Oradan iyice araştırma yapmanızı tavsiye ederim. İyi şanslar, başarılar.
I simply want to say I am just beginner to blogging and honestly liked this blog site. Probably I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with really good articles. Thanks a lot for sharing with us your blog site.
You’re very welcome. Thanks for commenting.
laboratuvar işi güzel bir iştir. Çok çalışırsan, güzel bir işin, iyi bir maaşın olur elbette ama bunu hemen mezun olur olmaz elde edemeyebilirsin. Kendine bir hedef belirle ve ona doğru ilerlemek için çok çalış, sabırlı ol. Bunun sana çok şey kazandıracağından eminim. Başarılar dilerim.
Öneriniz icin teşekkürler. Genç izleyenlerimiz için yararlı olacaktır. Şöyle bir söz geldi aklıma. Sizinle paylaşmak istedim. “There is no elevator to success, you have to take the stairs”. Yorumlarınızı her zaman bekliyorum.