Düşünün varlıklı ve ünlüsünüz ve haketmediği halde, yani lise not ortalaması yeterli olmadığı, üniversite giriş sınavlarında gerekli puanı tutturamadığı halde çocuğunuzun istediği üniversiteye girmesini sağlamak için rüşvet veriyorsunuz. Ve içiniz rahat bir şekilde onun okumasını, meslek sahibi olmasını bekliyorsunuz. Boston’da federal savcılar, geçtiğimiz haftalarda 50 kişiyi, zengin ve imtiyazlı ailelerin, çocuklarını, Amerika’daki saygın üniversitelerde okutmasını sağlamak için kurulan rüşvet şebekesinde yer almakla suçladı. İddianameye göre William “Rick” Singer, hayır kurumu süsü verdiği Edge College & Career Network aracılığıyla sahtekarlık yaptı, üniversitelere ve spor koçlarına rüşvet vererek hak etmeyen zengin öğrencilerin üniversiteye girmesini sağladı.

Doğrusu çok öfkeliyim bu haberlere. Neden derseniz, çocuklarımın lisede notlarını yüksek tutmak, iyi bir üniversiteye girmek için ne kadar çok çalıştıklarını, müzik ve spor faaliyetlerine de katılarak, saygın üniversitelere kabul şanslarını arttırmak için ne kadar büyük çaba harcadıklarını görmüş, sürecin her anını kaygıyla izlemiş bir anne olarak hem çok kızgın, hem de çok üzgünüm. Demek ki ‘para herşeye çözüm bulabiliyormuş.’

Olanları hatırlayalım. Rüşvet skandalının kilit isimlerinden William Singer, Boston’da mahkemeye çıkarıldı ve çıkarıldığı hakkındaki düzenbazlık, komplo, kara para aklama, Amerikan devletini dolandırma planı yapma ve adaleti engelleme suçlamalarının hepsini kabul etti.  Singer, Amerika’da üniversite başvuru ve kabul süreciyle ilgili olarak şimdiye kadar ortaya çıkarılan en büyük sahtecilik şebekesinin merkezinde olduğunu doğruladı. Singer’le birlikte 50 kişi üniversite giriş sınavları SAT ve ACT’de hile yapma, çocuklarının seçkin üniversitelerdeki yerini garanti etmek için sporcu oldukları yolunda yalan beyanda bulunarak takım koçlarına rüşvet vermekle suçlanıyor. Müşterileri, çocuklarının seçkin üniversitelere girmesini sağlaması için Singer’a 100 bin dolarla altı buçuk milyon dolar arasında para ödedi. Singer’a 2011-2018 yılları arasında toplam 25 milyon dolar ödeme yapıldı.

(Kaynak:AP Photo/Mark Wallheiser)

Yale ve Georgetown üniversiteleri gibi saygın okullarda görev yapan dokuz takım koçu, sporcu olmayan öğrencilere sahte sporcu profili oluşturmaları için rüşvet almakla suçlanıyor. 33 anne ve baba, çocuklarının sahte akademik ve atletik referanslarla itibarlı üniversitelere girmesini sağlamak için büyük miktarda rüşvet ödemekle suçlanıyor. Bu kişiler arasında Hollywood yıldızları Felicity Huffman ve Lori Loughlin de bulunuyor.

Başka öğrencilerin hakkının yenmesi tepkiye neden oldu. Amerika’da üniversite kabul standartları genellikle adil, ancak yolsuzluk her zaman mümkün. Öğrenciler, skandalın hem öğrencilere hem de üniversitelerin itibarına zarar verdiğini söylüyor.