Sigara tiryakileri bu başlığa eminim tepki gösterecekler. Ancak bu yıl sonuna kadar dünyada 6 milyon kişinin sigaranın yolaçtığı hastalıklar yüzünden öleceğini, bunların 600 bininin de pasif içiciler olacağını düşünürseniz, sigarayı hayatınızdan çıkarma zamanı geldiğini göreceksiniz. Bunlar, benim değil Dünya Sağlık Örgütü’nün verdiği rakamlar. Tek tek bakarsak gerçekten de son derece dehşet verici. 2030 yılına kadar sigaranınyolaçtığı hastalıklar yüzünden sekiz milyon kişinin öleceği tahmin ediliyor. Düşünün ki sevdikleriniz de bir istatistik haline gelebilir, ya da siz, bir rakam olup yakınlarınızı üzebilirsiniz. Değer mi? Sigaranın kalp krizi, felç, kanser, nefes darlığı gibi hastalıklara yolaçtığını biliyoruz. Amerika’da 43 eyaletteki 500’den fazla kentte parklarda ve halka açık alanlarda sigara içmek yasak. Bunlardan biri de başkent Washington. Washington (DC ya da District of Columbia) Belediyesi, 5 Ocak 2006’da lokanta, gece klübü ve otel gibi halka açık yerlerde sigara içilmesini Belediye Başkanı Anthony Williams döneminde yasakladı. Belediye Meclisi 18 Mayıs 2011’de de özellikle gençleri hedefleyen reklam kampanyalarına sınırlama getiren ve sigara içim yasaklarını sıkılaştıran yeni bir yasaya onay verdi. Yasaya göre, 18 yaşın altındaki gençler sigara satın almaya kalkışırlarsa 50 dolar ceza verecekler. Yaşlarını kasıtlı olarak gizleyenlerin cezası daha büyük, 200 dolar. Sokak satıcılarına ise sigara sattıkları taktirde verilecek ceza 250 dolar. Başkentte bütün işyerlerinde sigara içmek yasak. Bu benim gibi duman altı olmak istemeyenler için harika bir olay. Yıllarca sigara içilen mekanlarda çalıştıktan sonra dumansız ortam cennet gibi geliyor insana. Lokantaların ve barların büyük bölümünde de sigara içme yasağı uygulanıyor. Washington’daki tiryakiler sigara paketi başına 2 dolar 50 cent vergi ödüyorlar. Bu caydırıcı bir önlem tabii.
New York’ta da bu Mayıs’ta park, bahçe ve plajlarda sigara içmek yasaklandı. Central Park, Times Square gibi kentin turistik yerlerinde ya da diğer açık alanlarda sigara tüttürenlere 50 dolar para cezası kesilecek. Ancak yeni yasaya göre kaldırımlarda sigara içmek hala serbest. New York Belediye Başkanı Michael Bloomberg’ün önerdiği yasa, halkı ikinci el sigara dumanından korumayı amaçlıyor. New York’taki ofis binaları, kamu ulaşım araçları, dükkanlar, lokanta ve barlarda sigara içmek sekiz yıl önce yasaklanmış ve New York, sigarayla mücadelede büyük başarı elde etmişti. Zaten Washington’daki yasa da New York’taki örnek alınarak hazırlandı. New York eyaletinde 1,722 park ve 22 kilometrelik sahil şeridi var. Buralarda artık tiryakiler istedikleri gibi sigara tüttüremeyecek. Amerika’da 22 eyalette hala halka açık her yerde sigara içmek serbest. Doktorlara göre bu da kamu sağlığı açısından ciddi bir risk oluşturuyor.
Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre bazı ülkelerde tütün ürünlerinin kullanımı ya aynı, ya da azalıyor. Örgüt bu eğilimi birçok ülkenin altına imza attığı Tütün Ürünlerinin Kontrolü Anlaşması’nın uygulanmasına bağlıyor. Amerika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi Başkanı Doktor Thomas Frieden, hükümetlerin aldığı önlemlerin önümüzdeki yıllarda yüz milyon kişinin hayatını kurtaracağını söylüyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün hazırladığı ve 2005’te devreye giren anlaşmayı 170‘den fazla ülke onayladı. Bunlardan Avustralya, Norveç ve Meksika’da sigara kullanımı, yüzde 5, Uruguay’daysa iki yıl içinde yüzde 25 azaldı. Yeni bir araştırmaya göre, Çin bu açıdan çok kötü durumda, önümüzdeki 20 yıl boyunca Çin’de her yıl üç buçuk milyon kişinin sigara yüzünden öleceği tahmin ediliyor. Bu sayı mevcut istatistiklerin üç katı. Üstelik ölenlerin 100 milyonu gençler olacak. Çin Sağlık Bakanlığı bu ay halka açık alanlarda sigara içilmesini yasakladı. Dünya Sağlık Örgütü sigaranın bu yıl tüm dünyada 6 milyon kişinin ölümüne neden olacağını, bunlardan 600 bininin ikinci el sigara dumanının yol açtığı hastalıklardan öleceğini bildiriyor. Sigaranın kurbanlarından biri siz olmayın. Yakınlarınızı düşünün, onlara bu acıyı yaşatmayın. Ne dersiniz? Bu riski göze almaya değer mi sizce?
Merhabalar dostum,
Yine güzel bir yazı, seni tebrik ediyorum.
Başarılar
Çok teşekkürler. Görüşlerinizi beklerim.
Cok yararlı bir makale. Tesekkurler.
Sağolun. Sağlık herşeyin başı. Tabii bu konuya sık sık döneceğim. Yine görüşürüz.
sizi seviyoruz tamda ihtiyacımız olan bilgiler
Teşekkürler. En iyi dilekler.