Obama’nın Zeytin Dalı Havada mı Kaldı?

Posted March 14th, 2013 at 9:41 am (UTC-5)
Leave a comment

Başkan Barack Obama Cumhuriyetçilerle arasındaki görüş ayrılıklarını azaltma amacıyla başlattığı girişimleri sürdürüyor. Obama, geçen hafta bazı Cumhuriyetçi senatörleri yemeğe davet etmiş, Temsilciler Meclisi Bütçe Komisyonu Başkanı Paul Ryan ile komisyonun kıdemli Demokrat üyesi Chris Van Hollen’la da Beyaz Saray’da öğle yemeği yemişti.

Obama bu hafta da Salı gününden itibaren üç kez üst üste Kongre’yi ziyaret ederek, bir anlamda zeytin dalını kendi eliyle taşımak istemiş oldu.

(AP/Ron Edmonds, Arşiv)

(AP/Ron Edmonds, Arşiv)

Ancak, Başkan Obama Demokratlarla Cumhuriyetçiler arasındaki görüş ayrılıklarını kapatmaya çalışsa da, bunun kolay bir görev olmadığı açıkça görülebiliyor. Obama’nın üç günlük Kongre ziyaretlerinin ilkini yaptığı Salı günü Temsilciler Meclisi’nin Cumhuriyetçi Bütçe Komisyonu Başkanı Paul Ryan kendi bütçe planını açıkladı. Planda, hem Demokratların kesilmesini istemediği sosyal güvenlik programları tırpanlanıyor hem de Obama’nın sağlık reformundan geri adım atılmak isteniyor. Plan bu tür kesintiler sayesinde 10 yılda denk bütçe de öngörüyor.

Gerçi, Başkan Obama da Kongre’de, Cumhuriyetçilerle orta yolu bulabilmek için yaptığı görüşmelerde, kamu harcamalarını şişiren sağlık ve emeklilik programlarını kısmaya kararlı olduğu mesajını verdi.

Ama işte bu mesaj bu kez de Obama’nın kendi partisindeki Demokratlar tarafından sıcak karşılanmadı.

Önce, Senato’daki Demokratlar kendi bütçe planlarını açıkladılar ve sosyal güvenlik programlarına dokunmazken, vergileri daha da artıran bir öneriyle Başkan’a ters düştüler. (Hemen hatırlatalım bu bütçe planları sembolik değer taşıyor ve partilerin duruşlarını göstermenin dışında bir işleve sahip değil. İşlevsel bütçe planı, Başkan Barack Obama tarafından sunulacak. Obama’nın planını 8 Nisan’da sunması bekleniyor. Açıklanacak yeni bütçe planı, Ekim ayında başlayacak olan 2014 mali yılı için geçerli.)

Ardından, Başkan’ın sosyal güvenlik programlarındaki kesintilerine karşı çıkan 107 Demokrat Temsilciler Meclisi Üyesi – ki bu meclisteki Demokratların yarısına yakın bir kısmını oluşturuyor – bu tepkilerini yazılı olarak dile getirdi. Bu mektupta Demokratlar, sosyal güvenlik ve emeklilik programlarındaki kesintilere karşı çıkacakları taahhüdünde bulundular.

Bu arada Salı günü Temsilciler Meclisi’ndeki Cumhuriyetçilerle görüşen Obama, bu grubun da desteğini tam alamadı. Temsilciler Meclisi Başkanı John Boehner, görüşmeyi iki taraf arasındaki derin görüş ayrılıklarını daha iyi anlama imkanı verdiği için verimli diye niteledi. Boehner, “Biz denk bütçe istiyoruz, Obama istemiyor. Biz uzun vadeli borç sorunumuzu çözmek istiyoruz, Başkan istemiyor,” diyerek de bu farklılığın altını çizdi.

Amerikalıların önemli bir bölümü ise tarafların bir an önce uzlaşmaya varmasını istiyor. Ancak bu süreç uzadıkça hem Kongre, halktan aldığı az desteği biraz daha yitiriyor, hem de Obama’nın popülaritesi zarar görüyor.

Washington Post ile ABC televizyonunun ortak bir kamuoyu yoklamasına göre, Başkan Obama’nın halktan aldığı destek %50 düzeyine düştü. Ocak ayında göreve başlamadan önce bu oran %55 düzeyindeydi.

Aynı şekilde son ankette, ekonominin idaresinde kime daha fazla güvenirsiniz sorusuna, “Obama” yanıtını verenler %44, “Kongre” yanıtını verenlerse %40 düzeyinde oldu. Aynı soru Kasım ayında sorulduğunda Obama, Kongre’yi 18 puan farkla geride bırakmıştı.

Ayrıca 1 Mart günü devreye giren otomatik harcama kesintilerinden kim sorumlu sorusu sorulduğunda da Kongre’deki Cumhuriyetçileri suçlayanların oranı %33, Obama’yı suçlayanların oranı ise %47 oldu.

Başkan Obama, Temmuz ayına kadar Cumhuriyetçilerle uzlaşmaya varmayı umuyor, ancak bu zamana kadar bir gelişme sağlanmazsa hem kamuoyu yoklamalarının hem de ekonominin aşağıya doğru daha da hareketlenmesi muhtemel.

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives