Başkan Barack Obama 2010 yılı Ocak ayında yaptığı “Birliğin Durumu” konuşmasında iddialı bir hedef açıklamıştı. Gelecek beş yıl içinde ihracatı iki katına çıkarmaktı, bu hedef. O dönemden bu yana da bu hedef doğrultusunda çalışıyor, Obama yönetimi. Türkiye ile varılan çerçeve anlaşması, Güney Kore, Panama ve Kolombiya ile serbest ticaret anlaşmaları bu yolda atılan adımlardandı.
Daha beş sene dolmadı o yüzden Obama hedefine vardı mı, varmadı mı, bir değerlendirme yapmak zor. Ama Obama bu arada hedefi doğrultusunda yeni bir alana odaklaştı: Amerika’yı bir turizm cenneti haline getirmek. Bu yüzden de 19 Ocak tarihinde yayınladığı kararname ile turizm endüstrisini canlandıracak kolaylıklara imza attı.
Kolaylıklarla ilgili detaylara geçmeden önce kararın arkasındaki gerekçelere bir bakalım.
Ticaret Bakanlığı’nın rakamlarına göre uluslararası turizm 2010 yılında Amerika’ya 134 milyar Dolar getirmiş. Yine resmi rakamlara göre her yabancı turist Amerika’da ortalama 4.000 Dolar harcamış. Her ek 65 yabancı turist de Amerika’da ek bir istihdam sahası açmış.
Aslında Obama’nın dikkatini sadece bu istatistikler çekmemiş. Onu asıl ilgilendiren komşunun tavuğu komşuya kaz görünürmüş hesabı gelişmekte olan ülkelerdeki turizmin canlılığı… (Hepinizin her bayramda-seyranda, gezip tozmalarınız not alınmış yani…En azından şahsım tarafından biraz da gıpta ile…) Mesela Çin ve Brezilya’da orta sınıfın güçlenmesiyle birlikte, 2016 yılına kadar yurtdışına seyahate gidecek olanların sayısında, sırasıyla, %135 ile %274 oranında artış bekliyor, Obama yönetimi. Hindistan’daki artış oranı beklentisi ise %50 civarında. Üstelik yeni zengin Çin ve Brezilyalılar Amerika’da kaldıkları süre içinde ortalama 5.000 ila 6.000 Dolar harcamışlar.
İşte bu rakamlar Amerika’nın turizme yoğunlaşma heyecan ve isteğini kamçılayınca Başkan Obama’nın 19 Ocak tarihli kararnamesi çıktı ortaya.
Kararname özetle turist vizesiyle ilgili işlemleri kolaylaştırmayı hedefliyor. Bu nedenle de İç Güvenlik Bakanlığı ve Dışişleri Bakanlığı’na özellikle de Çin ve Brezilya’dan gelen turistlerin vize almalarını kolaylaştırma görevi veriyor. Bu çerçevede turist vizesi başvurusu yapanların üç hafta içinde mülakata alınması da belirlenen hedefler arasında. Vizeden muaf tutulan 36 ülkelik listenin Tayvan’ın da eklenerek genişletilmesi ve Seyahat ve Turizm Danışma Kurulu’na atanan yeni 32 özel sektör yöneticisinin turizmi teşvik edecek politikalar geliştirmesi de kararnamede yer alan unsurlar.
Bütün bu çabalar sonrasında Amerika kısa sürede ülkeye gelen turistlerin sayısını artırabileceği gibi diğer turizm ülkelerinin karşısına giderek güçlenen bir rakip olarak da çıkabilir.