İspanya’nın Barcelona kentinde kısa süre önce düzenlenen Mobil Teknoloji Dünya Kongresi MWC’de çok sayıda teknoloji şirketinin yakın gelecekte gündelik hayatı değiştirecek yeni buluşları tanıtıldı. Aygıtları internete ve birbirine bağlayan ”Nesnelerin İnterneti” kavramı ve olağanüstü hızlı 5G yani beşinci nesil mobil teknolojisi, kongreye damgasını vuran yenilikler arasındaydı.

Barcelona’daki teknoloji kongresi bir anlamda geleceğe açılan kapıyı araladı ve pek yakında ne gibi yeni sürprizlerle karşılaşacağımıza dair ipuçları sundu.

Kongrede tanıtılan yeniliklerden biri, Pibo adlı robottu. Mobil bağlantılı robot, aile fertlerinin birbiriyle iletişim kurmasına ve dijital çağda duygularını ifade etmesine yarıyor.

Bir uygulamayla akıllı telefonunuza bağlanan elektronik diş fırçası ise dişlerinizi yeteri kadar fırçalayıp fırçalamadığınızı belirliyor.

Amerikan teknoloji devleri General Electric ve AT&T ise kongrede 4G mobil ağına bağlı kameralar, sensörler ve mikrofonlarla donatılmış sokak lambalarını tanıttı. California eyaletinin San Diego kenti sokaklarında kullanılmaya başlanacak üç binden fazla lamba, trafik analizi de yapacak. AT&T firmasının üretimden sorumlu müdürü Trey Winter, akıllı sokak lambalarının sürücülerin adeta baş belası olan araç parkına yönelik akıllı çözümler, hava kirliliği ölçümü ve hava durumu tahmini gibi özelliklere de sahip olacağını söyledi.

Teknolojik gelişme deyince bu yıl herkesin ilk aklına gelen konuların başındaysa yıldırım hızına sahip 5G mobil bağlantısı var. 5G bağlantı, neredeyse sıfır gecikmeyle içerik indirme ve yüklemeye olağanüstü hız kazandıracak. Bazı uzmanlar buna ‘gerçek zaman bağlantısı’ diyor. Buna verilen en çarpıcı örneklerden biri, bir ülkedeki cerrahın, bir başka ülkedeki ameliyathanede bulunan robot el ve kolları kullanarak ameliyat yapma olanağı.

Kongrede Afrika kıtasının bazı sorunlarına da birçok çözüm önerisi getirildi. Mobil teknoloji, birçok Afrika ülkesinin ekonomisini hızla değiştiriyor. Örneğin Eneza adlı eğitim şirketi, temel mobil teknolojiyi kullanarak çok sayıda Afrikalı öğrenciye eğitim imkanı sağlıyor. Sanal dersliklerde iki milyon öğrenci eğitim görüyor. Öğrencilerin aldıkları notlar yükseldikçe ailelerinin mobil telefon data kotaları da arttırılıyor. Aileler, haftada on sentlik abonelik sayesinde çocuklarının ihtiyacı olan tüm müfredat içeriğine erişme kolaylığına sahip. Mobil teknoloji, sekiz yaşından itibaren birçok çocuğun ayağına eğitim imkanı götürmenin en kolay ve maliyeti düşük yolu. Danışmanlık firması McKinsey’ye göre 2025 yılına kadar Afrika’da Sahra Çölü’nün güneyinda kalan ülkelerde yaşayan bir milyar insanın yarısı internet erişimine, üçte ikisi ise akıllı telefonlara kavuşacak.