Mart ayı Amerika’da ‘Kadın Ayı’ olarak kutlanıyor. Ben de sadece 8 Mart’ta ve yalnızca Mart ayında değil, yıl boyunca kadına saygı ve sevgi gösterilmesi çağrısında bulunarak merak eden okurlar için bazı rakamlar vermek istiyorum. İşte size Dünya Kadınlar Günü’nde Amerika’dan bazı istatistikler.
ABD’de kadınlar işgücünün yaklaşık yarısını oluşturuyor. Kadın haklarını savunan dernekler, bu kez 8 Mart’ta kadınların bir gün için işi bırakması çağrısında bulundu. Bu çağrı nelere mal olabilir sizce?
Amerika’da çalışan kadınlar bir günlüğüne çalışmasa, ekonomi sallanır, deyim yerindeyse. Çalışan kadınların Amerikan gayrisafi milli hasılasına katkısı yılda 7 trilyon 600 milyar dolar. Bu açıdan bakıldığında Amerikalı kadınların işi bir gün bırakması gayrisafi milli hasıla açısından Amerika için 21 milyar dolar kayıp anlamına gelir.
Üstelik Amerikan İlerleme Merkezi’nin 2010 yılındaki nüfus sayımına dayanarak verdiği rakamlara göre, tek sorun bu değil. Kadınlar iişgücü içinde o kadar çeşitli işler yapıyorlar ki bu sektörlerden bir gün için bile olsa çekilmeleri, hayatı felç eder. ABD’de kreşler ve çocuk yuvalarında çalışanların yüzde 94’ü, kreşlerde ve okul öncesi eğitimde öğretmenlerin yüzde 97’si, sağlık görevelilerinin 88’I ve hastabakıcıların yüzde 90’ı kadın. Bu sektörlerde ne kadar büyük bir karışıklık yaşanacağını düşünün, kadınlar işbaşı yapmazsa. Özetle kadınlar işgücünün vazgeçilmez bir parçası.
Elbette çoğu kadının da evde çalıştığını, çocuk baktığını, evişi yaptığını da gözardı etmemek gerek. Ekonomist Nancy Folbre’ye göre, ev bütçesine parasal katkıda bulunmayan bu kadınlar aslında aile bütçesi üzerindeki çok büyük yükleri üstleniyor. Çünkü bu işler başkalarına verilse, aile bütçesinin büyük bölümü çocuk bakıcılarına ve temizlik işçilerine gideceği için büyük bir masraf ortaya çıkacak. Folbre bu işlerin de tanınması ve paraya çevrilmesi gerektiğini savunuyor, ev kadınlarına maaş önerisi getiriyor. McKinsey Küresel Enstitüsü’ne göre, ev kadınlarının gayrisafi milli hasılaya katkısı yılda 10 trilyon dolar değerinde. Bu, gayrisafi milli hasılanın yüzde 13’ü demek.
Amerika’da işgücü son yıllarda ciddi bir değişiklik geçirdi. Ekonominin her zaman değerli ve vazgeçilmez bir parçası olan kadınlar işgücüne giderek daha büyük oranlarda katılmaya başladı, hatta evi geçindirir hale geldi. Çalışma Bakanlığı’na göre, 2015 yılında annelerin yüzde 42’si ailelerde evi geçindiren kişiydi. Çocuklu kadınların yüzde 22,4’ü aile bütçesine katkıda bulunan eş rolündeydi ve aile bütçesine yüzde 25 ile yüzde 49 oranında katkıda bulunuyordu.
ABD’de kadın sağlığıyla ilgili birkaç istatistik daha getireyim gündeme.
*18 yaşın üstündeki kadınların %13’ü sağlıksız
*Sigara içen kadın oranı %13,6
*Alkol kullanım oranı %17,4
*Spor yapan kadın oranı %45,8
*Obez kadın oranı %38,5
*Yüksek tansiyonu olan kadın oranı %33,4
*Kadınlar arasında en yüksek ölüm nedeni kalp hastalıkları, kanser ve kronik solunum rahatsızlıkları.
Bütün dünya kadınlarına selam olsun!