Operatör Doktor Hamdi Koçer’in adına ilk kez Twitter’da rasladım, meme sağlığıyla ilgili uyarılarını okuyunca Amerika’da “Göğüs Kanseriyle Mücadele Ayı” olan Ekim’e ve 15 Ekim Dünya Meme Sağlığı Günü’ne uygun düşeceğine inanarak kendisiyle konuştum. İstiyorum ki sizler de anlattıklarını dinleyin ve sağlığınızı bir an bile ihmal etmeyin. Mamografinizi geciktirmeyin, kontrollarınızı yaptırın.  Bu hastalık toplumun her kesiminden binlerce, onbinlerce, milyonlarca kadını ve çevresini etkiledi ve etkilemeye devam ediyor. Ben 2004 yılında mücadelemi verdim,  durmadan geciktirdiğim bir mamografi ve ultrasondan sonra çifte ameliyat, kemoterapi ve radyoterapinin ardından ve tabii ailemin ve arkadaşlarımın sevgisi ve yakın ilgisi sayesinde tünelden başarıyla çıktım.  Amerikalı doktorlar kanseri  karanlık bir tünelden geçmeye benzetiyorlar. Tüneli aşıp ışığa çıkınca tedavi başarılı oluyor. Ben bugün yaşadığım her yıla, aya, haftaya, güne, saate, dakikaya, saniyeye ve ana şükrediyorum. “İkinci Bahar” diyorum 2004 sonrasına. Ailemdeki kadınlardan, anneannem, annem, teyzelerim benim kadar şanslı değillerdi. Onların zamanında bu kadar iyi tedavi yöntemleri yoktu, hastalık fazla bilinmiyordu. Ama ben ve kardeşim kanseri yendik. Bu yenilebilir bir hastalık ama doktorların söylediği ve Operatör Doktor Hamdi Koçer’in de vurguladığı gibi, erken tanı çok önemli.  Bugün ünlü popçu Nilüfer’e de meme kanseri teşhisi konduğunu öğrendim. Geçmiş olsun diyorum. Türk sinemasının ünlü oyuncularından Filiz Akın’la aşağı yukarı aynı zamanlarda geçirdik hastalığı. Bakın o da iyileşti.  Ünlü ünsüz herkese uğrayabilir bu hastalık. Bu yüzden mamografi çektirin, kontrollarınızı asla ihmal etmeyin. Sevgili okurlar, bu konu sadece kadınlar için değil, erkekler, eşler, çocuklar, kızlar, teyzeler, yengeler, yeğenler, bütün aileler, dostlar, komşular, herkes için önemli. Ayrıca biliyorsunuz meme kanseri düşük oranda da olsa erkeklerde de görülebiliyor. Neolife Tıp ve Onkoloji Merkezi’nde çalışmalarına devam eden Operatör Doktor Hamdi Koçer’e bu konuya verdiği önem ve bizimle paylaştığı bilgiler için sonsuz teşekkürler.

Türkiye’de Meme Kanseri Her Sekiz Kadından Birini Tehdit Ediyor

Meme kanseri bütün diğer kanserler gibi tek bir hücreden başlıyor ve hücrenin yapısının bozulması ve çoğalmasıyla ilerliyor. Meme kanseri diğer birçok kanser türüne göre çok daha yavaş ilerlediği bilinen bir kanser. Kanserli hücrenin büyümesi ve bir kitle oluşumu için 7-10 yıl geçmesi gerekebiliyor. Operatör Dr. Hamdi Koçer, meme kanseri için en büyük riskin kadın olmak olduğunu söylüyor ve diğer risk faktörünün ise yaş olduğunu ekliyor. Teşhis konulan kadınların yüzde 70’i 50 yaş ve üstünde. Diğer risk faktörleri, hormon kullanımı, alkol ve sigara tüketimi, aşırı kilo ve hareketsiz bir hayat tarzı. Türkiye’de her sekiz kadından birini tehdit eden meme kanseri, Amerika’da her yedi kadından biri için risk oluşturuyor.

Meme Kanserinden Kurtulmada Hastalığın Evresi Önemli


Kurtulma Oranı:
Evre 1: % 95-96
Evre 2: % 85
Evre 3-4: Düşük
Tümör büyüklüğü, koltukaltı lenf bezlerinin durumu, tedavi yöntemleri de hastanın hayatta kalmasında son derece önemli faktörler.

Tedavide Önemli Yardımcı Etkenler


1-Kadınların donanımlarını arttırması: Meme kanseriyle ve tedavi yöntemleriyle ve tedavi sonrası dönemle ilgili araştırma yapmak, bol bol okumak, uzmanlara ve başından kanser geçmiş kişilerle konuşmak, bilgi düzeyini arttırmak. Operatör Doktor Hamdi Koçer, Türkiye’de son yıllarda meme kanseriyle ilgili farkındalığın büyük ölçüde arttığını, kadınların bu konuda çok bilinçlendiğini ve meme kanseriyle mücadele için birçok etkinlik ve tarama düzenlendiğini söylüyor ve bunun çok olumlu bir gelişme olduğunu vurguluyor.

2-Yeni hobiler edinmek: Ölüm korkusu travmasının getirdiği etkileri hafifletmek ve kendilerini oyalamak için yeni uğraşılar bulmak. Bir avukatın, sesinin güzel olduğunu farkedip, mesleğini bırakarak müzikle uğraşmaya başlaması örneğinde olduğu gibi. Op. Dr. Koçer, kendi hastaları arasında da bu tür örneklerin çok olduğunu söylüyor.

3-Toplumdan kopmamak: Yardım faaliyetlerine katılmak, başkalarının sorunlarına çözüm bulmak insanı çok oyalayabileceği ve tatmin duygusu vereceği için kanser hastalarının iyileşmesinde yardımcı olabilir.

4-Ailelerin desteği: Tedavi ve iyileşme sürecinde ailelerin, eşlerin, çocukların vereceği destek son derece önemli. Hastayı hayata bağlayabilir, iyileşmek için daha çok çaba göstermesini sağlayabilir. Çevrenin ilgisi ve sevgisi iyileşmede çok etkili olabilir. Morali yüksek tutmak şart.

Operatör Doktor Hamdi Koçer Kimdir?

1962 yılında İstanbul’da doğdu. Ortaokul ve Liseyi Kadıköy Maarif Koleji ya da yeni adıyla İstanbul Anadolu Lisesi’nde bitirdi. İstanbul Tıp Fakültesi’nde okudu. 10 sene Genel Cerrahi Uzmanı olarak çalıştı.

İhtisas sonrası, Haydarpaşa Numune Hastanesi Organ Nakli Merkezi’nin kuruluş süreci ve yapılan ilk nakil ameliyatlarında çalıştı. Ardından Kartal’daki Lütfü Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne geçti. Burada bulunduğu süre içinde, önce 2 ay Paris Paul Brousse Hastanesinde Karaciğer ve Safra Yolları Cerrahisi Kliniği’nde, ardından da yaklaşık bir yıl Nürnberg Erlangen Frederich Alexander Üniversitesi’nde genel cerrahi kliniğinde çalıştı.

Sağlık Bakanlığı’ndaki görevinden 1998 senesinde istifa etti ve İstanbul Cerrahi Hastanesi’ne geçti. İstanbul Cerrahi Hastanesi’nde 10 sene genel cerrahi uzmanı olarak çalıştı. 2007 yılında Jinemed Hastanesi’ne geçti ve 2 yıl burada çalıştıktan sonra Fulya Aşçıoğlu’nda kendi ofisini açtı.

Tıbbi çalışmalarını Türkiye dışında, Azerbaycan Bakü’de de sürdürmektedir. Halen düzenli olarak ayda 2 kere Bakü’de özellikle meme hastalarını görmekte ve ameliyatlarını İstanbul’da yapmaktadır.

Üyesi olduğu meslek kuruluşları arasında, Türk Cerrahi Derneği, Fıtık Derneği, Avrupa Fıtık Derneği, Amerikan Meme Cerrahları Derneği vardır.

20 yıldır amatör olarak fotoğrafçılıkla uğraşıyor. Çoğunlukla içinde insan resimleri olan fotoğraflar çekiyor. Off Road ve Doğa Sporları hobileri arasında.

Evli olan Dr. Hamdi Koçer’in bir kızı vardır. Eşi Zehra Koçer, kadın hastalıkları ve doğum uzmanıdır.

Operatör Doktor Hamdi Koçer ve meme sağlığı konusunda daha fazla bilgiyi aşağıdaki linklerde bulabilirsiniz:

www.hamdikocer.com

www.memesagligi.com

www.memesaglik.com

www.neolife.com.tr

www.neolife.com.tr/tr/n-90102-137/meme_kanseri_kadini_hedef_aliyor.html

Operatör Doktor Hamdi Koçer  ile söyleşiyi aşağıdaki medya oynatıcıdan dinleyebilirsiniz.