İngilizce adıyla Halloween yani Cadılar Bayramı her yıl Amerika’da 31 Ekim’de kutlanır. Bu yıl da öyle oldu. Önce gelin Beyaz Saray’daki Halloween kutlamasına uğrayalım! Başkan Barack Obama, eşi First Lady Michelle Obama ve iki kızları Cadılar Bayramı kutlamasında….
Cadılar Bayramı aslında çok eski yüzyıllardan buyana uzanan bir gelenek. Amerika’da da Cadılar Bayramı’nda korkunç maskeler, garip giysiler, dehşet verici filmler moda. Halloween’de başkent Washington’un gözde eğlence mekanlarından Georgetown ve Clarendon başta olmak üzere gençler birbirinden ilginç giysileriyle sokakları ve gece klüplerini doldurdu. Lady Gaga’lar, Smurf’ler, Kaptan Kirk’ler ve diğer çizgi ve kurgu bilim film kahramanlarını, birbirinden acaip karakterlerini simgeleyen maskeler giymiş yüzlerce kişi çok renkli bir görüntü oluşturdu. Bu yıl da yine özellikle Georgetown’da adeta bir festival yaşandı. Cadılar, vampirler, ünlü pop yıldızları, çizgi film karakterleri güldü, eğlendi.
Ama Halloween en çok çocukları sevindiren bir olay. Gündüz okullarda yapılan kostümlü derslere ek olarak akşam da 19:00-21:00 arasında çocuklar anne babalarıyla birlikte, ellerinde torbalar kapı kapı dolaşarak şeker topladı. Onlara şeker, çikolata dağıtan komşuları da renkli kostümleri ve yüz makyajları içinde onları tanımadıkları numarası yapıp korkar göründüler. Kutlamalar öncesi çocukları olanlar evlerini örümcek ağları, Halloween’in sembolü olan ve içinde mum yanan balkabaklarıyla süsledi. Çocuklara çikolata ve şekerleme vermek istiyorsanız, evin önündeki ışığı açık tutmanız, yok istemiyorsanız, karanlıkta oturmanız gerek. Biz de her yıl olduğu gibi, torba torba çikolata aldık, mahallenin çocuklarını beklemeye koyulduk. Bizim çocuklar büyüdükleri için evde Halloween telaşı olmadı. Ama kızım Lady Gaga kılığına girip arkadaşlarıyla Georgetown’a gitti. Ertesi gün gazetede Georgetown’da enaz iki genç kızın bıçaklanıp öldürüldüğünü okuyunca nasıl bir korku geçirdiğimi tahmin edersiniz!
Gelelim bizim mahallenin çocuklarına. Bu yıl bekledik, bekledik, çikolataların bazılarını kendimiz yedik buarada, gelen giden olmadı. Oysa her yıl akın akın gelirler, her defasında çikolata yetişmeyeceği telaşına kapılırdık. Bu kez bütün ışıkları şıkır şıkır yaktığımız halde çocuklar sırra kadem basmıştı! Doğrusu endişelenmedik değil. Acaba çocukları cadılar mı kaçırmıştı? Meğer hepsini toplu halde yakındaki bir mahallede özel olarak hazırlanan Halloween eğlencesine götürmüşler. Düşünün tamamen örümcek ağlarıyla süslenmiş, mumlarla yarı aydınlatılmış, hortlaklarla cadıların ve de vampirlerin kol kezdiği bir “Haunted House!”. Ben nedense Halloween’e bir türlü alışamadım. Ama bu yıl çikolatalar bize kaldı ya, sevinmedim desem yalan olur!!!
Tahmin edin bakalım, ekonomik kriz kostüm alışverişlerini etkiledi mi bu yıl? Bir ölçüde. Ama birçok kişi Cadılar Bayramı’nı kutlama alışkanlığından vazgeçmedi ve 40 ila 60 dolar arasında harcama yaptı Halloween kostümü ve maskesi için.Birçok kişi makyajini kendisi yapıp, kostüm satın alamayı tercih etti. Birçok mağazada, kanlı bir maske 30 dolara, aslan pençesi şeklindeki eldivenler 2 dolara, Drakula pelerini 20 dolara, Lady Gaga perukları da 10 dolara satıldı. Uzay filmlerinin karakterlerinin kostümleriiyle 50 dolar civarında alıcı buldu. Bu yıl en çok satılan peruk ve kostüm hangisiydi sizce? Kaddafi peruk ve kostümü! 10 dolara Kaddafi peruğu (uzun kıvırcık siyah saç) ve 20 dolara da Kaddafi tüniği ya da pelerini aldı birçok kişi. Halloween’le birlikte Noel ve yılbaşı alışverişleri de başlamış oldu.
Birkaç Halloween şarkısı dinlemek istersiniz belki. Bakalım nasıl bulacaksınız?
bu amerıkalılar ılgınc ınsanlar.. kutladıkları kutlamadıkları her şey olay oluyor.halloween yanı cadılar bayramı banada cok ılgınc gelıyor .radyonuzda bu pogramla ılgılı yayınlarınızı zevkle dınlerdım.bende o ortamda olmak ısterdım. bende amerıkalaıları yuz yıllardan kalma bu geleneklerıne baglıklarından dolayı tebrık etmek dusuyor.cadıalar bayramı hakkında benı bılgıendırdıgınız ıcın ve o şarkı ıcınde sızee kucak dolusu sevgıler ve saygılar hulya hanım..
Merhaba Muhammet Bey, doğru çok haklısınız. Amerikalılar gerçekten ilginç insanlar. Geleneklerine bağlı oldukları da doğru. Kutlama yapmayı sevdikleri de bir gerçek. Herşeyi bir parti havasına çeviriyorlar. 24 Kasım’daki Şükran Günü ve Aralık’taki Noel de çok önemli Amerikalılar için. Onlarda da kutlamalar olacak. Gökkuşağı’nda amacım, size Amerika’daki yaşam hakkında bilgi vermek. Beğendiğinize sevindim, güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim. Zaman zaman müzikle ilgili yazılara da yer veriyorum, müzik benim de çok sevdiğim bir konu. Bundan sonra da seveceğinizi umduğum şarkılar kullanacağım. Çok çok sevgi ve saygılar. Kendinize iyi bakın. Simdiden mutlu bayramlar.
bende sızın ve radyo calışanlarının bayramını en ıcden dıleklerımle kutlar her şeyın gonlunuzce olmasını tüm kalbımle dılerım..
Biz de size gönülden mutlu bayramlar diliyor, her zaman yorumlarınızı bekliyoruz.
gerçektende çok hoş bir gelenek bu cadılar bayramı.. herkesin farklı bir kıyafet ile katılması çok ilginç buluyorum.. başkan obamanın beyaz srayda düzenledegi cadılar bayramın resmini dikkatle inceledim… çok ilginç bir manzara… amerikada olsam ben cadılar bayramı kıyafeti olarak yarı amerikan bayragı yarı türk bayragı kıyafetini tercih ederdim… hülya abla şimdiden bayramınız en içten dileklerimle kutluyorum. cadılar bayramınızda giydiginiz kıyafeti göremedik onun resmine rastlamadım… ama çikolotalar hep size kalmış…. afiyet olsun.
saygı ve sevgilerimle..
Size de iyi bayramlar, sağlık ve mutluluk dolu günler diliyorum. Cadılar Bayramı için giymeyi düşündüğünüz kıyafet güzel olurdu. Bu yıl kostüm giymedim. Ama itiraf edeyim, çocuklarım küçükken, onları da güldürmek amacıyla alıp birkaç kez kullandığım ve mahallenin şeker toplamaya gelen miniklerini de biraz korkuttuğum kostümüm hala duruyor! (uzun gri saçlı bir peruk, siyah cadı şapkası, pelerin, siyah uzun tırnaklar ve bembeyaz yüz makyajı…) Beni o halde görmediğiniz daha iyi!!!