Sosyal medya hayatımıza girdi. Girmekle kalmadı hepimizi bir salgın hastalık gibi sarıp sarmaladı. Facebook’ta arkadaşlarımızla iletişim ve resim paylaşmak için katıldığımız Facebook, kısa mesajlar için ideal olan Twitter, video cenneti YouTube artık kişiye özel olmaktan çıktı, Arap Baharı, Wall Street’i İşgal Hareketi gibi küresel ve bölgesel siyasi ve ekonomik gelişmeler açısından dünyanın bilgi kaynağı haline geldi. Elbette devlet kurum ve kuruluşlarının, bakanlıkların sosyal medyalaşma trendinden uzak kalması düşünülemezdi. Nitekim öyle oldu. Bugün birçok cumhurbaşakanlığı,başbakanlık, bakanlıklar ve kamu kuruluşu sosyal medya aracılığıyla dünyaya ulaşıyor.
Obama yönetimi 2012 Ocak ayını “21’nci Yüzyıl Teknolojisi Ayı” ilan etti. Beyaz Saray’ın da sosyal medya siteleri var ve Başkan Obama da zaman zaman bu araçları kullanarak soru alıyor, yanıtlıyor. Yalnız Beyaz Saray değil, Washington’dan ABD’nin dış politikasını yürüten Dışişleri Bakanlığı da sosyal medyayla iletişime hız vermiş durumda. Amerikalı diplomatlar mesajlarını Twitter’la dünyaya duyurmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, her zaman basın brifingini yaptığı Carl Rowan toplantı salonunun podyumunda geçtiğimiz günlerde sorulara hedef oldu. Ama sorular her zamanki gibi basın toplantısını izleyen gazetecilerden değil, Twitter kullanıcılarından geldi. Sözcü de yanıtlarını bakanlığın Twitter sitesinden verdi. Sözcü Nuland’ın yanıtları da özetlendi, çeşitli dillere tercüme edildi ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter sitesinde İngilizce dahil 10 dilde twit’lendi. Cevapların çevirildiği diller Arapça, Çince, Farsça, Fransızca, Hintçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca ve Urduca.
Dışişleri Sözcüsü Nuland bunun, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Amerika’nın diplomatik erişimini genişletme kampanyasının bir bölümü olduğunu söylüyor. Dışişleri Bakanı Clinton yeni teknolojileri Amerikan dış politikasını duyurmak için etkili bir araç olarak kullanmaya kararlı olduğunu sık sık söylüyor. Sözcü Nuland’a göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 193 sosyal medya hesabı var, bunların 100 kadarı büyükelçiliklerin. Victoria Nuland, sosyal medya kullanmalarının amacının Amerika içinde ve dışında bireylerle doğrudan iletişim kurabilmek olduğunu belirtiyor.
Geçtiğimiz günlerde Amerika’nın Port-au-Prince’deki Büyükelçiliği, Haiti depreminin ikinci yıldönümü nedeniyle Twitter’de bir soru-cevap etkinliği yaptı. Ardından Viyana’daki uluslararası kuruluşlardaki Amerikan Temsilciliği, nükleer silahsızlanma ve nükleer güvenlik konusunda bir tartışma programı düzenledi. Sosyal medya araçları giderek bütün ülkelerde hem politikada hem de devlet kademelerinde daha yaygın olarak kullanılıyor. Amerika ve Türkiye de bu yönteme dört elle sarılan ülkeler arasında. Amerika’nın, Türkiye’nin veya herhangi bir başka ülkenin dış politikalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye mi ulaşmak istiyorsunuz, bu ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarının internet sitelerine bakabilir, haberleşmek için e-mail, Facebook veya Twitter kullanabilirsiniz. Dünya değişiyor, bu bir gerçek. Artık üst düzey devlet yetkililerinin, parlamenterlerin, seçim kampanyası yürüten politikacıların sosyal medya hesapları var ve istedikleri kitlelere bu yolla ulaşıyor, onlarla iletişim kurabiliyorlar. 2012 başkanlık seçim kampanyasında da adaylar için sosyal medya çok önemli bir iletişim aracı. Evet, dünya değişti ve sosyal medya giderek hayatımızın daha çok zaman ayırdığımız bir parçası haline geliyor. Kullanmayanların işi zor!
Siz sosyal medya kullanıyor musunuz? Yararlı buluyor musunuz? Görüşlerinizi yazın, tartışalım. Sevgiyle.
Merak edenler için:
ABD Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi Twitter ve Facebook adresleri
http://www.state.gov/
@USAbilAraby – Arabic
@USAdarFarsi – Farsi
@USAenEspanol – Spanish
@USAenFrancais – French
@USAemPortugues – Portuguese
@USApoRusski – Russian
@USAHindiMein – Hindi
@USAUrdu – Urdu
@USA_Zhongwen – Chinese
http://www.facebook.com/usdos
Türk Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi
www.disisleri.gov.tr
Facebook Adresleri:
Turkish www.facebook.com/Disisleri
English www.facebook.com/Disisleri/pages/Republic-of-Turkey-Ministry-of-Foreign-Affairs/
Turkish www.twitter.com/tc_disisleri
English www.twitter.com/MFATurkey
Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) web sitesi:
www.stratejikarastirmalar.com
hülya abla gene çok güzel bir konu ile sahne almışınız. evet sosyal medya ve politika gerçekten çok işliyor. sosyal medya dünyadaki bütün insanlar için bir özgürlük madalyası oldu. artık herkes
istedigi özgürlügü istedigi gibi kullanıyor. ve bu işin çok mükemmel bir yanı var. sosyal medyaya vize konulamıyor.
geçmişte çok agır koşullara maruz kaldıgım durumlar oldu. amerikan büyükelçiligi ile sorunlar yaşadım. bu benim için bir vize verilmesi gibi davranışları sergilediler. ama bugün sosyal medya ile istedigim şekilde ve dozda özgürce iletişim ve etkileşim kurabiliyorum. artık amerikan büyükelçiligini devre dışı bıraktım. yeni büyükelçi çok cici fakat bununda eskilerinden farkı yok.
denemlerimin geri bildirimleri bunu rahat bir şekilde teyit etmektedir.
sosyal medyanın insanların hayatına renk kattıgı bir gerçektir. haberleri anında ve dalga dalga alabiliyoruz. ve düşüncelerimiz dalga dalga yayılabiliyor. çok güzel biir şey. bende olabildiginice katılıyorum sosyal medyaya. herkes için özgürlükler diliyorum.
saygı ve sevgilerimle.
not: sayın başkan obama sanırım avrupa birliginin dönem başkanlıgı rumlara geçtiginde amerika ve tüm dünyaya sosyal medya aracılıgı ile yeni dünya düzeninin bundan sonra nasıl amerikan çıkarlarına hizmet edecegini açıklayabilecegi fırsatı yakalayacak. YA BU DÜNYA DEGİŞİME UGRAYACAK YADA BİR SÜRE DAHA KENDİ KADERİNİ YAŞAMAYA DEVAM EDECEK.
Sosyal medyanın sizin de yazdığınız gibi hayatımıza renk kattığı bir gerçek. Farklı görüş ve düşünceleri izleme ve yanıtlama olanağı vermesi ve tabii haberleri dalga dalga yayması dünyayı değiştirdi. Küresel bir ortam internet ve sosyal medya sayesinde bugüne kadar kimseye sesini duyuramayan insanlar bütün dünyaya erişmeye başladı. Erişimin sınırlanmadığı bir dünya istiyoruz hepimiz. Bilgiye erişim özgürlüğünün kısıtlanmaması dileğiyle.
Iyi gunler Hulya Hanim
Adim Tolga AYRIM.Size belcikadan yaziyorum.Sizden bir konu hakkinda yardimci olmanizi rica edicem.Eger mumkun ise
Babam kan kanseri hastasi.ve hastaligi suan en ileri safhada.sizin bu hastalikla ilgili Pensilvanya universitesinde yapmis oldunuz haberi izledim.
bu konu hakkinda yardimci olabilirmisiniz?
Saygilarimla
Tolga AYRIM
tolga_fb@gmail.com
gsm 0032 484 525 260
Sevgili Tolga Bey,
Babanızın rahatsızlığına çok üzüldüm. Ailenize sabırlar diliyorum, kuvvetli olmaya çalışın. Washington eyaletinin Spokane kentindeki Providence Holy Family Hospital’da çalışan kan kanseri uzmanı Hakan Kaya ile konuşmustum. Size iletişim bilgilerini gönderiyorum. Umarim ulaşabilirsiniz. Babanıza acil şifalar.
Hülya Polat
Dr. Hakan Kaya
(509) 228-1000 (Office)
(509) 252-9300 (Fax)
601 S Sherman St
Spokane, WA 99202
1-888-904-7268
South Office
601 S. Sherman
Spokane, WA 99202
509-228-1000
800-866-9809 toll free
509-252-9300 main fax
509-252-9337 new patient referral fax
http://www.cancercarenorthwest.com/
Sayin Hulya Hanim
Gercekten ilginiz ve iyi dilekleriniz icin cok memnun oldum.Yogun is temponuzda bana zaman ayirdiginiz icin cok tesekkur ediyorum size.En kisa zamanda hakan beyle irtibata gecmeyi deniyicem.Umarim bir netice alabiliriz.Bir gelisme olursa sizi tekrar bilgilendiririm.Herseyin gonlunuzce olmasi dilegiyle.Iyi calismalar .
Saygilarimla
Tolga AYRIM
Merhaba Tolga Bey,
Rica ederim, keşke kanseri bir anda geçirecek, bütün hasataları iyileştirecek bir mucize ilaç geliştirilse. Umarım bu da olur. Ama bu arada yakınlarımızın bu hastalığın pençesinde çektiği sıkıntıları görmek çok üzücü. Tekrar geçmiş olsun, babanızın durumu hakkında beni bilgilendirirseniz çok sevinirim.
Size de iyi çalışmalar, sevgiler.