Sosyal medya hayatımıza girdi. Girmekle kalmadı hepimizi bir salgın hastalık gibi sarıp sarmaladı. Facebook’ta arkadaşlarımızla iletişim  ve resim paylaşmak için katıldığımız Facebook, kısa mesajlar için ideal olan Twitter, video cenneti YouTube artık  kişiye özel olmaktan çıktı, Arap  Baharı, Wall Street’i İşgal Hareketi gibi küresel ve bölgesel siyasi ve ekonomik gelişmeler açısından dünyanın bilgi kaynağı haline geldi. Elbette devlet kurum ve kuruluşlarının, bakanlıkların sosyal medyalaşma trendinden uzak kalması düşünülemezdi. Nitekim öyle oldu. Bugün birçok cumhurbaşakanlığı,başbakanlık, bakanlıklar ve kamu kuruluşu sosyal medya aracılığıyla dünyaya ulaşıyor.

Obama yönetimi 2012 Ocak ayını “21’nci Yüzyıl Teknolojisi Ayı” ilan etti. Beyaz Saray’ın da sosyal medya siteleri var ve Başkan Obama da zaman zaman bu araçları kullanarak soru alıyor, yanıtlıyor. Yalnız Beyaz Saray değil, Washington’dan ABD’nin dış politikasını yürüten Dışişleri Bakanlığı da sosyal medyayla iletişime hız vermiş durumda. Amerikalı diplomatlar mesajlarını Twitter’la dünyaya duyurmaya başladı. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, her zaman basın brifingini yaptığı Carl Rowan toplantı salonunun podyumunda geçtiğimiz günlerde sorulara hedef oldu. Ama sorular her zamanki gibi basın toplantısını izleyen gazetecilerden değil, Twitter kullanıcılarından geldi. Sözcü de yanıtlarını bakanlığın Twitter sitesinden verdi. Sözcü Nuland’ın yanıtları da özetlendi, çeşitli dillere tercüme edildi ve ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Twitter sitesinde İngilizce dahil 10 dilde twit’lendi. Cevapların çevirildiği diller Arapça, Çince, Farsça, Fransızca, Hintçe, Portekizce, Rusça, İspanyolca ve Urduca.

Dışişleri Sözcüsü Nuland bunun, Dışişleri Bakanı Hillary Clinton’ın, Amerika’nın diplomatik erişimini genişletme kampanyasının bir bölümü olduğunu söylüyor.  Dışişleri Bakanı Clinton yeni teknolojileri Amerikan dış politikasını duyurmak için etkili bir araç olarak kullanmaya kararlı olduğunu sık sık söylüyor. Sözcü Nuland’a göre ABD Dışişleri Bakanlığı’nın 193 sosyal medya hesabı var, bunların 100 kadarı büyükelçiliklerin. Victoria Nuland, sosyal medya kullanmalarının amacının Amerika içinde ve dışında bireylerle doğrudan iletişim kurabilmek olduğunu belirtiyor.

Geçtiğimiz günlerde Amerika’nın Port-au-Prince’deki Büyükelçiliği, Haiti depreminin ikinci yıldönümü nedeniyle Twitter’de bir soru-cevap etkinliği yaptı. Ardından Viyana’daki uluslararası kuruluşlardaki Amerikan Temsilciliği, nükleer silahsızlanma ve nükleer güvenlik konusunda bir tartışma programı düzenledi. Sosyal medya araçları giderek bütün ülkelerde hem politikada hem de devlet kademelerinde daha yaygın olarak kullanılıyor. Amerika ve Türkiye de bu yönteme dört elle sarılan ülkeler arasında. Amerika’nın, Türkiye’nin veya herhangi bir başka ülkenin dış politikalarıyla ilgili ayrıntılı bilgiye mi ulaşmak istiyorsunuz, bu ülkelerin Dışişleri Bakanlıklarının internet sitelerine bakabilir, haberleşmek için e-mail, Facebook veya Twitter kullanabilirsiniz. Dünya değişiyor, bu bir gerçek. Artık üst düzey devlet yetkililerinin, parlamenterlerin, seçim kampanyası yürüten politikacıların sosyal medya hesapları var ve istedikleri kitlelere bu yolla ulaşıyor, onlarla iletişim kurabiliyorlar.  2012 başkanlık seçim kampanyasında da adaylar için sosyal medya çok önemli bir iletişim aracı. Evet, dünya değişti ve sosyal medya giderek hayatımızın daha çok zaman ayırdığımız bir parçası haline geliyor. Kullanmayanların işi zor!

Siz sosyal medya kullanıyor musunuz? Yararlı buluyor musunuz? Görüşlerinizi yazın, tartışalım. Sevgiyle.

Merak edenler için:

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi Twitter  ve Facebook adresleri

http://www.state.gov/

@USAbilAraby – Arabic
@USAdarFarsi – Farsi
@USAenEspanol – Spanish
@USAenFrancais – French
@USAemPortugues – Portuguese
@USApoRusski – Russian
@USAHindiMein – Hindi
@USAUrdu – Urdu
@USA_Zhongwen – Chinese

http://www.facebook.com/usdos

Türk Dışişleri Bakanlığı’nın web sitesi

www.disisleri.gov.tr

Facebook Adresleri:

Turkish www.facebook.com/Disisleri

English www.facebook.com/Disisleri/pages/Republic-of-Turkey-Ministry-of-Foreign-Affairs/

Turkish www.twitter.com/tc_disisleri

English www.twitter.com/MFATurkey

Stratejik Araştırmalar Merkezi (SAM) web sitesi:
www.stratejikarastirmalar.com