Üniversite borçlarının rekor düzeyde artarak toplam 1 trilyon 300 milyar dolara çıktığı Amerika’da, mesleklerine en borçlu başlayanlar doktorlar ve avukatlar. Bunun nedeni tıp ve hukuk eğitiminin hem çok pahalı olması hem de diğer bölümlerden daha uzun sürmesi.
Üniversite Erişim ve Başarı Enstitüsü’nün açıkladığı rakamlara göre, 2015 yılında eyalete ait yüksek öğrenim kurumları ve kamu üniversitelerinden mezun olan her 10 öğrenciden yedisinin, yani mezunların yüzde 68’inin üniversite borcu var. Üstelik de bu borçların en düşük ortalaması, öğrenci başına 30 bin dolar. Buna karşılık öğrencilerin üçte biri üniversiteye borçsuz bitiriyor. Uzmanlar, üniversite eğitimi alan öğrencilerin büyük çoğunluğunun orta gelirli ailelerin çocukları olduğunu ve borç almadan okuma imkanları bulunmadığını söylüyor.
300 milyonun üzerinde nüfusu olan Amerika’da 43 milyon kişinin öğrenci borcu var. Bu borç tıp ve hukuk gibi sekiz yıla yakın eğitim gerektiren ve son derece pahalı olan tıp ve hukuk gibi dallarda, yılda 150 bin dolara kadar çıkabiliyor. Öğrenci kredileri bankalardan, eğitim bakanlığından veya özel finans kuruluşlarından alınabiliyor ve yıllık faiz oranına göre ödemesi zorlaşıyor, çünkü faizler de borç toplamına ekleniyor.
U.S. News and World Report dergisine göre, hukuk fakülteleri arasında en yüksek ortalama borç oranı 182 bin dolarla Jhomas Jefferson Hukuk Fakültesi’ni bitiren öğrencilere ait.
Tıp öğrencilerinin yüklendiği borç miktarıysa çok daha yüksek. Amerika Tıp Fakülteleri Birliği’ne göre mezun olan öğrencilerin ortalama borcu yaklaşık 190 bin dolar. Peki Amerika’da doktorlar ne kadar kazanıyor?
Amerika Dişçilik Öğrencileri Birliği’ne göre, 2016’da dişçi çıkan öğrencilerin ortalama borcu 261 bin dolardı. Mezunların yüzde 80’I üniversiteyi en az 100 bin dolar borçla bitirdi.
Öğrenciler okula devam ederken kendileri öğrenci kredisi alırken, anne babaları da ‘parent loan’ ebeveyn borcu alabiliyor. Bu da emekliliğe hazırlanan anne babalar için finansal bir zorluk.
Gerçek şu ki, Amerika’da üniversite okumak çok pahalı ve mezun gençler hayata ciddi bir borç yüküyle başlıyor.