New York Borsası’nın en büyük kaybı Facebook’un başına geldi. 27 Temmuz Perşembe günü Facebook hisseleri borsada yüzde 19 değer kaybı yaşadı. Bu, Facebook şirketi için 119 milyar dolarlık kayıp anlamına geliyor. Amerikan borsa tarihinde bugüne kadar hiçbir şirket sadece bir gün içinde Pazar değerinde100 milyar dolar kaybetmemişti, bu ilk oldu. Neden Facebook deyim yerindeyse böylesine tepetaklak oldu dersiniz?
Şirketin durumu bir süredir iyi gitmiyordu zaten ama çeyrek raporunun ciddi kayıplara işaret etmesi, yatırımcıların güvenini sarstı borsada ve New York Borsası Facebook’un rekor değer kaygı yüzünden adeta sallandı. Bunun nedenleri arasında yeni araştırmaların sonuçları da var.
Facebook shares plunge: Here’s how Wall Street is reacting from CNBC.
Amerikalı gençler Facebook’tan bıktı!
Yeni araştırmalar, yıllardır gençlerin en çok kullandığı sosyal medya platformu olan Facebook’un artık eskisi kadar popüler olmadığını gösteriyor. İletişimde bir çığır açan Facebook artık gençlerin ilgi odağı değil. Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’ne göre, Amerikalı gençler, Youtube, Instagram ve Snapchat’i Facebook’tan daha fazla kullanıyor.
2015 yılında gençler arasında Facebook kullananların oranı yüzde 71’di. 2016 yılındaysa bu oran yüzde 51’e düştü.
PEW’un anketine katılanların yüzde 85’ine göre, YouTube şu anda gençler arasında en çok ilgi gören sosyal medya platformu. İkinci sıradaysa yüzde 71’le Instagram var.
Snapchat kullanan gençlerin oranı yüzde 69. Twitter’ı tercih ettiğini söyleyenlerin oranı da yüzde 32. Amerikalı gençlerin Tumblr ve Reddit adlı diğer sosyal medya platformlarına gösterdikleri ilgiyse yüzde 10’un altında kalıyor.
Hangi sosyal medya platformunu daha sık kullandıkları sorusuna gençlerin yüzde 35’i Snapchat diye yanıt vermiş. Katılımcıların yaklaşık yüzde 32’si bu soruyu YouTube diye yanıtlarken, Instagram diyenlerin oranı yüzde 15’te kalmış.
Ankete katılan gençlerin yüzde 95’i akıllı telefon kullanıcısı olduklarını söylemiş. Bu, 2015’te yapılan benzer bir araştırmadan beri kullanımda yüzde 22’lik bir artış olduğunu gösteriyor.
Ekonomik durum sosyal medya platformu tercihinde etkili
Araştırmaya göre, ekonomik durumları ve ırkları farklı gençler aynı hizmetlerden hoşlansa da kullanma oranı farklı.
Örneğin, ailesi yılda 30 bin doların altında kazanan gençlerin yüzde 70’i Facebook kullandığını söylerken, bu oran ailesinin yıllık geliri 75 bin doların üzerinde olan gençler arasında yüzde 36.
Ankette, kadınlarla erkekler arasındaki fark da göze çarpıyor. Kızların yüzde 42’si en çok Snapchat kullandığını söylerken, bu platformu kullanan erkeklerin oranı yüzde 29. En fazla YouTube kullandığını söyleyen erkeklerin oranı yüzde 39. Bu oran kızlar arasında yüzde 25.
Pew’un son araştırması, gençlerin büyük bir çoğunluğunun bilgisayar oyunu oynamaktan hoşlandığını gösteren daha önceki bir araştırmayı doğruluyor. Bilgisayarda veya telefonda oyun oynadığını söyleyen gençlerin oranı yüzde 90.
Facebook kullananların sayısı hızla eriyor!
Pazar araştırma firması eMarketer, geçtiğimiz aylarda yayınladığı bir araştırmada, Facebook’un genç kullanıcıları öngörülenden çok daha hızlı bir oranla kaybettiğine dikkat çekti. Firmanın araştırması, 2018’de, Amerika’da yaşları 12 ile 17 arasında değişen Internet kullanıcılarının yarısından azının, Facebook’u ayda en az bir kez kullandığını gösteriyor.
eMarketer, daha genç kullanıcıların 2018 yılında Facebook’u kullanmayı bırakacağını söylüyor. 11 yaş altı Facebook kullanıcılarının bu yıl yüzde 9 oranında azalmasını bekleyen firma, Facebook’un yine 2018 yılında 24 yaş altı iki milyon kadar kullanıcı kaybedeceği tahmininde bulunuyor.
eMarketer, 24 yaş altı yaklaşık 1,6 milyon gencin 2018’de Facebook’un sahip olduğu Instagram kullanmaya başlamasını da öngörüyor. Öte yandan, 1,9 milyon civarında 24 yaş altı kullanıcının Snapchat’e kayması bekleniyor.
Pew Araştırma Merkezi, geçtiğimiz Mart ayında, yetişkinlerin sosyal medya tercihlerini ölçen bir anket de yaptı. Ankete katılanların yüzde 68’i Facebook kullandığını söyledi.
Pew Araştırma Merkezi’nin bulguları, Mart ve Nisan 2018’de, 743 genç ve 1000’den fazla anne babayla yapılan görüşmelere dayanıyor.