FED ‘Kıvırıyor’ mu?

Posted September 25th, 2011 at 11:57 pm (UTC-5)
1 comment


Dünya Bankası-IMF toplantıları öncesinde Christine Lagarde, küresel ekonominin yeni bir tehlikeli dönemece girdiği uyarısı yaptı.

Türkiye’ye iyi not veren S&P İtalya’nın notunu kırdı.

Yunanistan yeni borç dilimini alabilmek için finansal kurumlarla pazarlıklarını sürdürdü, ulusal kemerleri bir iki delik daha sıkma vaadinde bulundu.

IMF Türkiye dahil hemen hemen her ülkenin büyüme tahminlerini aşağı çekti.

Amerikan Kongresi, 30 Eylül sonrasında hükümeti parasızlıktan kepenkleri kapatmaktan kurtaracak tasarıyı reddetti.

Avrupa’daki borç krizinin yayılabileceği endişesi ve Amerika’daki yavaş büyümenin yarattığı kaygı piyasaları sarsmaya devam etti.

Bütün bunlar olurken, Amerika Merkez Bankası durumu kurtarmak için “kıvırmaya” karar verdi.
İki günlük toplantı, üç yerel Merkez Bankası başkanının muhalefet şerhi, yedi Kongre üyesinin “Yeter, siz para politikalarıyla ekonomiyi düzeltme çabasından artık vazgeçin” uyarılı mektubuna rağmen Ben Bernanke herkese kulağını tıkadı ve “Operation Twist” dedi.

“Kıvırma” Operasyonu’yla Banka, kısa vadeli hazine kağıtlarından çıkıp uzun vadeli kağıtlara yönelecek. Yani 400 milyar dolarlık kısa vadeli kağıt satıp, vadesi 6 yıldan 30 yıla kadar uzananları alacak.
Program Ekim ayında başlayacak ve 2012 Haziran ayında tamamlanacak.

FED, bu şekilde konut kredilerinin faizini aşağı çekmeye çalışacak, yatırımlar için alınacak uzun vadeli ticari kredileri hızlandıracak.

Aslında bu FED’in ilk “kıvırma operasyonu” değil… 1961 yılında da Kennedy’nin başkanlığı döneminde Banka benzeri bir operasyona girişmiş, tahvil ve bonoların vadesi ile bunların yatırımcılara sağladığı gelir (faiz oranları) arasındaki ilişkinin seyrini değiştirmeye; kazanç eğrisini “eğip-bükmeye” çalışmıştı. Operasyonla uzun vadeli faiz oranları aşağı çekilmiş, kısa vadeli faizlere dokunulmamıştı.

İşte bu operasyona da o zamanları ortalığı kasıp kavuran Chubby Checker’in şarkısı “The Twist” ve bu şarkı eşliğindeki danstan esinlenerek “Operation Twist” adı verilmişti.

Birçok ekonomist QE1 ve QE2’de olduğu gibi yeni twist’ten fazla umutlu değil. Çoğuna göre bu operasyon mortgage kredilerini ancak %0.2 oranında düşürebilir.

Bu da, artık para politikalarının hareket alanının kalmadığı, ekonominin ancak mali politikalarla canlandırılabileceği çağrısı yapanların sesini biraz daha netleştiriyor.

Ama yeni mali politikalar uygulamak, seçimlere 14 ay gibi bir zaman kalmışken “ateşten gömlek” gibi görünüyor. Çünkü mali politikalar; beraberinde vergi, kamu harcamaları, bütçe açıkları ve altyapı yatırımları gibi çok ağır siyasi denklemleri de beraberinde getiriyor.

Ama şimdi bütün bunlara boş verip Chubby Checker’ın FED’in kararından sonra tekrar adının arama motorlarında sık sık yazılmasını fırsat bilerek yeni hazırlattığı web sitesindeki video’ları izleyerek kendimi kişisel bir ‘twist’ operasyonuna bırakıyorum. Size de tavsiye ederim.

Ama yerli malı yurdun malı diyenlere de Öztürk Serengil’in söylediği “Abudik Gubudik Twist” şarkısını da önermeden edemeyeceğim… Herkese iyi haftalar…

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

One response to “FED ‘Kıvırıyor’ mu?”

  1. dilek says:

    vallahı ABD bu Twiste yeni başladı biz doğduk doğalı hala Twisteyiz bakalım ne zaman duracağız:)) ellerine yüreğine sağlık;))

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives