Evet, evren sanıldığıdan da yaşlıymış! Avrupa Uzay Dairesi’nin 2009 yılında uzaya gönderdiği Planck uzak teleskobu, evrendeki en eski ışığın şimdiye kadar elde edilen en ayrıntılı ve kapsamlı haritasını çıkardı. Yeni harita, kozmik mikrodalga arkaplan ışıması olarak bilinen ve Büyük Patlama’dan 380 bin yıl sonra, evren henüz emekleme aşamasındayken oluşan ilk ışığı gösteriyor.
Harita, mavi, sarı ve turuncunun farklı tonlarından oluşan minicik noktalarla dolu oval şeklinde Empresyonistik bir tabloya benziyor. Bu farklı renkler, evren çapındaki farklı yoğunlukların bir sonucu.
Büyük Patlama, yaklaşık 14 milyar yıl önce evreni doğuran olay olarak kabul ediliyor. NASA’nın astrofizik bölümü yöneticisi Paul Hertz, haritanın yansıttığı ayrıntının daha önce eşi benzeri olmadığını söyledi. Yeni önemli ayrıntıların ortaya çıktığını belirten Hertz, bu durumu standart televizyon görüntüsünden yüksek çözünürlüklü görüntüye geçmeye benzetti.
Hertz’in sözünü ettiği ayrıntılar evrenin yaşına ve içeriğine ilişkin. NASA’nın California’daki ‘Jet Propulsion’ laboratuarında görev yapan Amerikan Planck projesi uzmanı Charles Lawrence, daha önce elde edilen en iyi ölçümlere oranla evrenin biraz daha yaşlı olduğunun saptandığını söyledi. Buna göre evren sandığımızdan 100 milyon yıl daha yaşlı, yani 13 milyar 800 milyon yaşında.
Evrenin daha yavaş genişlediğine ve daha fazla madde içerdiğine dikkat çeken Lawrence, bu maddelerin hem gözle gördüğümüz maddeler, hem de yerçekim gücü olan karanlık maddeler olduğunu belirtti. Uzmana göre evreni birbirinden ayıran gizemli karanlık enerji miktarıysa daha az. Tüm bu yeni bulgular, Planck uzay teleskobunun gökyüzünü taradıkça elde ettiği ilk 15 aylık verilere dayanıyor.
Avrupa Uzay Dairesi’ne ait Planck teleskobu projesi, NASA’dan da oldukça büyük bir destek alıyor.
Planck projesinin evrenin kabul edilen mevcut modelini doğruladığını, ancak bazı zorlukları da beraberinde getirdiğini söyleyen uzmanlar, maddenin evrende nasıl yayıldığına dair yeni bulguların modelin daha ayrıntılı şekilde çıkaracak ve yeni haritayı inceleyerek evrenin nasıl oluştuğunu, içeriğinin neler olduğunu daha iyi anlayacak.