Bir yılı daha geride bırakmaya hazırlandığımız bugünlerde her zaman bu dönemde olduğu gibi geleneksel yılsonu değerlendirmeleri yapıyor, 2012’yle ilgili tahminler yürütüyoruz. Araştırma kuruluşları da çoktan değerlendirmelerini tamamladı. Ben çok önceden kararımı vermiştim. Maç bitti, 2011’de halk Kongre’ye karşı 1-0 önde demeyi düşünüyordum. Uzlaşmaz tutumuyla Kongre bu yıl sınıfta kaldı, bütçe görüşmeleri boyunca halkı ve çalışan kesimi canından bezdirdi. Halk da Wall Street’i İşgal Hareketi’yle sokaklara dökülüp dikkatleri gelir dağılımındaki adaletsizliğe çekerek 2011’e damgasını vurdu. PEW beni haklı çıkardı.

Washington’daki PEW Araştırma Merkezi’ne göre, 2012’deki Başkanlık seçiminde, Kongre’deki Cumhuriyetçiler kan kaybedecek, bütçe konusunda yaşanan tatsızlıkların bedelini Cumhuriyetçi Kongre üyeleri seçimi kaybederek ödeyecek.


 

Rakamlara Bakalım:

*2011’de Kongre’yi başarısız bulanların oranı %50

(Bugüne kadarki en yüksek oran. Her üç seçmenden ikisi, 2012 seçimlerinde şu an Kongre’de olan senatör ve milletvekillerine oy verilmemesini, yeni isimlerin desteklenmesini istiyor. 2010 yılında da benzer bir durum yaşanmış ve 1948’den buyana ilk kez, Kongre üyelerinden 58’i yeniden seçilmeyi başaramamıştı.)
*2011’de Kongre’deki geçimsizlikten Cumhuriyetçi Partili üyeleri sorumlu tutanların oranı %40
*Demokratlar’ı sorumlu tutanların oranıysa %23
*İki partiyi de suçlayanların oranı %32
*Kongre’deki en uzlaşmaz üyeler Cumhuriyetçiler diyenlerin oranı %53
*Demokratlar daha uzlaşmaz diyenlerin oranı %33
*Seçmenlere göre sorun siyasi sistem değil, Kongre diyenlerin oranı %55
*Siyasi sistem bozuk, Kongre iyi çalışıyor diyenlerin oranı %32
*Demokratlar’ın Kongre performansı iyi diyenlerin oranı %31
*Cumhuriyetçiler’in Kongre performansı iyi diyenlerin oranı %21


İşgal Hareketi’ne Genel Destek
PEW Araştırma Kurumu’nun seçmenlerden topladığı görüşler, genelde İşgal Hareketi’ni destek bulunduğunu ancak uygulanan taktiklere tepki olduğunu gösteriyor.
*Wall Street’i İşgal Hareketi’ni desetekleyenlerin oranı %44
*Protestolarda dile getirilen kaygılara katılım %48
*Protesto şekline onay %29
Özetle, harekete karşı olanların oranı %35, karşı görüşte olanların oranı %30, taktikleri onaylamayanların oranı %49.
İşgal Hareketi demişken, Amerikalılar’a göre 2011’in en büyük sorunu (2012’de de devam edeceğini düşündükleri sorun) ekonomik durum. Halkın %53’üne göre ekonomik kriz devam ediyor. İkinci sorun, partizanlık, Kongre’deki uzlaşmadan uzak ortam ve Obama yönetiminin politikaları, lider sıkıntısı. Üçüncü büyük sorunsa uluslararası konular.

Peki seçmenler bu sorunları hangi partinin daha iyi çözebileceğine inanıyor dersiniz?
*%38 Demokrat Parti
*%32 Cumhuriyetçi Parti
*%20 Hiçbir parti

Bence ortaya oldukça karanlık bir tablo çıkıyor. Amerikalılar’ın ekonomi yüzünden yeni yıla şen şakrak girmeyeceği kesin. Bakalım 2012 neler getirecek, bu karamsarlık seçmenlerin tercihini ne ölçüde etkileyecek?
Yine de her yeni yıl umutlandırmaz mı bizi? Kaygıları, korkuları geride bırakıp mutlu bir yıla sağlıkla, sevgiyle girmek istemez miyiz? Gelin yine öyle yapalım ve hep birlikte herkese MUTLU YILLAR dileyelim.
2012’de herşey çok güzel olsun hepimiz için. “Umut Fakirin Ekmeğidir” demiş atalarımız. İşgal eylemcileri ve bugün dünyada ekonomik ve ekonomik olmayan krizler yaşayan herkese umudun ve sevginin hiç eksilmeyeceği güzel bir 2012 diliyorum. Para nasılsa bulunur ama umut çarşıda satılmaz!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Eski ve yeni şarkılardan bir müzik şöleni hazırladım sizin için. Umarım beğenirsiniz.