Bu kez öğrencilerle ilgili bir konuya değinelim dedim. Son yıllarda Amerika’ya okumaya gelen öğrenci sayısında artış olduğunu görüyoruz. Türkiye’den gelen öğrenci sayısında da önemli oranda artış var. On yıl öncesine göre yüksek öğrenim için Amerikan üniversitelerini seçen yabancı öğrenci sayısında yüzde 26 oranında artış kaydedildi. 2009-2010 yılında Amerika’da üniversitede okuyan yabancı öğrenci sayısı 690 bindi. Amerika’ya en çok öğrenci gönderen ülke Çin. Sanmayın ki ilk 10’a giren ülkeler arasında Türkiye yok. Türkiye de listede ilk 10’da 10’uncu sırada.
Uluslararası Eğitim Enstitüsü’ne göre, Amerika’ya en çok üniversite öğrencisi gönderen ülkeler şunlar:
1-Çin 127.628 (%18)
2-Hindistan 104.897 (%15)
3-Güney Kore 72.153 (%10)
4-Kanada 28.145 (%4)
5-Tayvan 26.685 (%4)
6-Japonya 24.842 (%4)
7-Suudi Arabistan 15.810 (%2)
8-Meksika 13.450 (%2)
9-Vietnam 13.112 (%2)
10-Türkiye 12.397 (%2)
Washington Post gazetesinin dünkü “Metro” bölümünde yayınlanan habere göre, Virginia Üniversitesi’nde yabancı öğrenci artış oranı yüzde 44. Bu artışta, çocuklarının iyi eğitim veren Amerikan üniversitelerinde okumasını hayal eden ve geleceğini garantiye almak isteyen gelir düzeyi yüksek Asyalı ailelerin ilgisi kadar, Amerikan üniversitelerinin çeşitli ülkelerde öğrenci çekmek için yaptığı yoğun reklam kampanyalarının da büyük rolü olduğu bir gerçek. Örneğin Virginia Üniversitesi Çin’de yoğun bir tanıtım yapıyor. Bu yıl üniversiteye kaydolan yabancı öğrenciler bir yıl için yaklaşık 37 bin dolar ödüyor. Bu, sadece üniversite ücreti. Buna, yurt, kitap, yiyecek, ulaşım ve diğer masraflar da eklenince yılda yaklaşık 50 bin dolarlık bir fatura çıkıyor. Virginia Üniversitesi yetkilileri, yabancı öğrencilerin akademik başarıyı körüklediğine ve kampüsteki uluslararası ortama büyük katkıda bulunduğuna inanıyor. Çünkü yabancı öğrenciler genelde çok başarılı, not ortalaması yüksek ve motivasyonu güçlü gençler. Amerika’daki Türk öğrenciler de genelde sorumlu, çalışkan, çok başarılı öğrenciler. Bu ders yılında sadece Washington ve çevresindeki üniversitelerde 200’ün üzerinde Türk öğrenci eğitim görüyor.
Amerika’ya gelen yabancı öğrencilerin bir bölümü İngilizce bilerek geliyor ve sınavı geçerse bir sömestir veya bir yıl İngilizce okumadan doğrudan derslere başlayabiliyor. Ama genelde öğrenciler bir dönem İngilizce dersi alıp dil bilgisini güçlendirerek derslere başlamanın konuları anlamalarına ve derslerde aktif olmalarına yardım ettiğini düşünüyor. Yüksek lisans için gelen öğrencilerinse ileri düzeyde İngilizce bilmesi zorunlu.
Amerika’da okudunuz mu? Okumayı düşünüyor musunuz? Amerikan üniversiteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Her zamanki gibi görüşlerinizi bekliyorum.
Aşağıdaki linklerdeki bilgilerin sizi ilgilendirebileceği düşüncesiyle:
http://www.iie.org/en
http://educationusa.state.gov/
http://fulbright.state.gov/
http://www.usa.gov/visitors/study.shtml
http://www.ets.org/toefl
http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1270.html
http://travel.state.gov/visa/visa_1750.html
http://nces.ed.gov/globallocator/
degerli hülya abla valla nasıl ve neler yazacagımı düşünüyorum. amerikanın üniversitelerinin ne kadar iyi oldugunu bilmeyen yok. bu dünyada genelde elit kişilerin çocukları bu imkana ulaşıyor. bunların ne kadar başarılı olabilecegi tartışmaya açılabilir. malesef amerikan üniversitelerinde öncelikle para soruluyor. gerisi bir şekilde üniversiteler tarafında hallediliyor.
ben amerikaya okumaya giden türk ögrencilerin geri dönmesini istemiyorum oarada kalarak türk başarı hikayelerini artırmalarını görmeyi daha çok istiyorum ve öyle olmasını arzu ediyorum. ben ise voa üniversitesinde şimdilik master yapıyorum. şöyle devam edeyim. gelmeyen hediyeler, tedavülden kaldırılan yazılar, verilmeyen cevap katkıları, istenilen bilgilerin verilmeyişi veya paylaşılmaması, kurulan dostluklar, yazılar ile gelen tebessümler. birbiri hakkında yorum yapmalar gibi uzatarak gidilebilir. hoşuma giden veya gitmeyen ne varsa her şeyin kredibilitesi bana aittir. yapılanların hiçbir bana sökmez. degişime yönelik yapılanlar yorumların kaldırılması ise en çok hoşuma giden bir ayrıntı. başkan obama nın dedigi gibi UMUT VE DEGİŞİM zorlukların ardından gelen bir şey herhalde ama amerikanın başkanı bile dedigini başaramadı. ben amerikanın olumsuz yönlerini anlayabiliyorsam bu benin lehime olan bir gelişme olarak haneme yazılıyor. ama umut bir şekilde halledilir. fakat degişim için birilerinin ve biryerlerin rol degiştirmesi söz konusu olmaktadır. bunu yaparken herkese büyük resimde bir yer vererek yapmak en dogru davranış biçimi sanırm. kendisi erozyona ugrasa bile kendine bir yer edinebilecegini gören ve anlayan davranış biçimleri çok revaç olur diye düşünüyorum. perşembe günü obama nın yapacagı konuşmayı çok merak ediyorum hülya abla.
sana çok güzel bir baglantı gönderiyorum. aklıma düştü. belki gülersin diye hülya abla.
http://www.youtube.com/watch?v=Q-E0XNwkpQ0 işte baglantı bir göz at istersen abla.
Amerika’da 3 binin üzerinde üniversite ve yüksek okul var. Bu okullar iyi eğitim verdikleri için ilgi büyük. Türkiye’de de çok iyi yüksek öğretim kurumları olduğu bir gerçek. Amerika’da okuyan Türk öğrencilerin büyük bölümü geri dönüyor. Kalanlar da genelde çok iyi işler bulup çok başarılı çalışmalar yapıyor. Yarın akşam Başkan Obama’nın konuşmasını merak ettiğinizi yazmışsınız. Amerikalılar da sabırsızlıkla bekliyor Obama’nın işsizlikle ilgili olarak önereceği çözümleri duymak için. Bakalım neler söyleyecek? Kendinize iyi bakın. Yazdığınız için teşekkürler.
Hello.This post was extremely interesting, especially since I was looking for thoughts on this issue last couple of days.
Thanks for following. Best…
Wonderful publish, definitely regret not heading on the USO style dinner. Keep up the great operate!
Thanks, appreciate…