Bu kez öğrencilerle ilgili bir konuya değinelim dedim. Son yıllarda Amerika’ya okumaya gelen öğrenci sayısında artış olduğunu görüyoruz. Türkiye’den gelen öğrenci sayısında da önemli oranda artış var. On yıl öncesine göre yüksek öğrenim için Amerikan üniversitelerini seçen yabancı öğrenci sayısında yüzde 26 oranında artış kaydedildi. 2009-2010 yılında Amerika’da üniversitede okuyan yabancı öğrenci sayısı 690 bindi. Amerika’ya en çok öğrenci gönderen ülke Çin. Sanmayın ki ilk 10’a giren ülkeler arasında Türkiye yok. Türkiye de listede ilk 10’da 10’uncu sırada.

Uluslararası Eğitim Enstitüsü’ne göre, Amerika’ya en çok üniversite öğrencisi gönderen ülkeler şunlar:
1-Çin 127.628 (%18)
2-Hindistan 104.897 (%15)
3-Güney Kore 72.153 (%10)
4-Kanada 28.145 (%4)
5-Tayvan 26.685 (%4)
6-Japonya 24.842 (%4)
7-Suudi Arabistan 15.810 (%2)
8-Meksika 13.450 (%2)
9-Vietnam 13.112 (%2)
10-Türkiye 12.397 (%2)

Washington Post gazetesinin dünkü “Metro” bölümünde yayınlanan habere göre, Virginia Üniversitesi’nde yabancı öğrenci artış oranı yüzde 44. Bu artışta, çocuklarının iyi eğitim veren Amerikan üniversitelerinde okumasını hayal eden ve geleceğini garantiye almak isteyen gelir düzeyi yüksek Asyalı ailelerin ilgisi kadar, Amerikan üniversitelerinin çeşitli ülkelerde öğrenci çekmek için yaptığı yoğun reklam kampanyalarının da büyük rolü olduğu bir gerçek. Örneğin Virginia Üniversitesi Çin’de yoğun bir tanıtım yapıyor. Bu yıl üniversiteye kaydolan yabancı öğrenciler bir yıl için yaklaşık 37 bin dolar ödüyor. Bu, sadece üniversite ücreti. Buna, yurt, kitap, yiyecek, ulaşım ve diğer masraflar da eklenince yılda yaklaşık 50 bin dolarlık bir fatura çıkıyor. Virginia Üniversitesi yetkilileri, yabancı öğrencilerin akademik başarıyı körüklediğine ve kampüsteki uluslararası ortama büyük katkıda bulunduğuna inanıyor. Çünkü yabancı öğrenciler genelde çok başarılı, not ortalaması yüksek ve motivasyonu güçlü gençler. Amerika’daki Türk öğrenciler de genelde sorumlu, çalışkan, çok başarılı öğrenciler. Bu ders yılında sadece Washington ve çevresindeki üniversitelerde 200’ün üzerinde Türk öğrenci eğitim görüyor.

Amerika’ya gelen yabancı öğrencilerin bir bölümü İngilizce bilerek geliyor ve sınavı geçerse bir sömestir veya bir yıl İngilizce okumadan doğrudan derslere başlayabiliyor. Ama genelde öğrenciler bir dönem İngilizce dersi alıp dil bilgisini güçlendirerek derslere başlamanın konuları anlamalarına ve derslerde aktif olmalarına yardım ettiğini düşünüyor. Yüksek lisans için gelen öğrencilerinse ileri düzeyde İngilizce bilmesi zorunlu.

Amerika’da okudunuz mu? Okumayı düşünüyor musunuz? Amerikan üniversiteleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Her zamanki gibi görüşlerinizi bekliyorum.

Aşağıdaki linklerdeki bilgilerin sizi ilgilendirebileceği düşüncesiyle:

http://www.iie.org/en

http://educationusa.state.gov/

http://fulbright.state.gov/

http://www.usa.gov/visitors/study.shtml

http://www.ets.org/toefl

http://travel.state.gov/visa/temp/types/types_1270.html

http://travel.state.gov/visa/visa_1750.html

http://nces.ed.gov/globallocator/