Yine bir 8 Mart Dünya Kadınlar Günü yaşıyoruz. Kadına karşı şiddetle ilgili haberler içimizi acıtıyor. Kadına karşı şiddetin her geçen gün artması kaygı yaratıyor. Türkiye’deki rakamlar son sekiz yıl içinde 4 binden fazla kadının aile bireylerinin şiddetine maruz kalarak öldüğünü gösteriyor. 8 Mart’ın ilk haberleri de öldürülen kadınlarla ilgili Türk medyasında. Buarada Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu kadına karşı şiddete ağır cezalar getiren Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun Tasarısı’nın birinci bölümünü kabul etti. Bugün de tamamı geçti TBMM’den.
Yeni yasa, şiddet uygulayan kişiye elektronik kelepçe veya bileklik takılarak önlem alınabilmesi, mağdur olan kadının varsa çocuklarına kreş imkanı sağlanması, korunan kişinin hayati tehlikesinin bulunması halinde kimlik ve diğer bilgi ve belgeleri değiştirilebilmesi, hakkında tedbir kararı erilen kişiye zorlama hapis uygulanabilmesi, şiddet uygulayan kişinin silahına el konulması gibi düzenlemeler getiriyor. Görüşmeler sırasında verilen önergelerin kabul edilmesiyle tasarıda bazı değişiklikler yapıldı. Buna göre, hakim kararı ile teknik araç ve gereçler kullanılarak tedbir kararları izlenebilecek. Ancak, konuşmaları dinleme, izleme ve kayıt altına alma gibi işlemler yapılmayacak. Bu yöntem, kişinin bulunduğu yerin tespiti ve yerinin elektronik ortamda izlenmesiyle sınırlı tutulacak.Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde yasa tasarısı görüşülürken iktidar ve muhalefet partilerinin ilk kez aynı konuyu savunduğu, kadına karşı şiddeti önlemenin şart olduğu konusunda birleştiği görüldü.
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Araştırmacısı Emma Sinclair-Webb: “TR’de kadına karşı şiddeti önleme çalışmalarını izlemeye devam edeceğiz”
Yeni yasa tasarısının önemli ilerlemeler getireceğini belirten Sinclair-Webb, ancak uygulamanın son derece önemli olduğuna dikkati çekti. Eski yasanın sadece evli kadınları koruyacak şekilde düzenlendiğini hatırlatan Emma Sinclair-Webb, telefonla yaptığımız söyleşide, yeni tasarının kadını ve çocuklarla diğer aile bireylerini de kapsamı içine almasını memnunlukla karşıladıklarını söyledi. İnsan Hakları İzleme Örgütü, sığınak sayısının arttırılması, emniyet ve savcılıklarda kadın konusunda uzman personel bulunmasının gereğine inanıyor. Emma Sinclair-Webb bu konularda ilerleme sağlanması yönünde de Türk hükümetinin çalışması gerektiğini vurguluyor. İnsan Hakları İzleme Örgütü yetkilisi Sinclair Webb, önümüzdeki aylarda çıkacak yasanın uygulanmasını çok yakından izleyip bir rapor hazırlayacaklarını da söyledi.
CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e ABD’den Ödül
8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde başka güzel haberler de var. Cumhuriyet Halk Partisi İstanbul milletvekili Şafak Pavey, bugün Washington’da ABD Dışişleri Bakanlığı’nda düzenlenen törende Bakanlığın “Kadın Cesaret Ödülü” aldı. Şafak Paley ödülü alan on kadından biri. Yürekten kutluyoruz Şafak Pavey’i. Törene Michelle Obama da katıldı. Hillary Clinton’ın Dışişleri Bakanı olmasından sonra Amerika, tüm dünyada kadın haklarının korunması için özel programlar geliştirdi. Bu programlardan biri de 2007’den bu yana verilen “Kadın Cesaret Ödülü” oldu. Ödül için bu yıl tüm dünyadan 10 kadın seçildi.
Geçen yıl Nobel Barış Ödülü alan iki kadın, Leymah Gbowee ve Tawakkol Karman’ın da hazır bulunacağı törende, Pavey’le birlikte ödül alacak kadınlar şunlar:
– Afganistan’dan Maryam Durani – Kandahar Bölgesel Konseyi üyesi
– Brezilya’dan Binbaşı Pricilla de Oliveira Azevedo – Rio de Janeiro Polis Teşkilatı
– Burma’dan Zin Mar Aung – siyasi eylemci
– Columbia’dan Jineth Bedoya Lima – gazeteci
– Libya’dan Hana Elhebshi – siyasi eylemci, mimar
– Maldivler’den Aneesa Ahmed – cinsiyet temelli şiddete karşı eylemci ve eski Kadın İşleri Bakan Yardımcısı
– Pakistan’dan Shad Begum -insan hakları savunucusu ve Kadın Refahı Birliği kurucusu
– Suudi Arabistan’dan Samar Badawi – kadın hakları savunucusu
-Sudan’dan Hawa Abdullah Mohammed Salih – kadın hakları savunucusu
Türkiye’nin ABD Büyükelçisi Namık Tan’ın Mesajı
Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Namık Tan da 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Büyükelçi Tan’ın mesajı şöyle:
“Cumhuriyetimizin kuruluşundan bugüne benimsediğimiz amaç, ilke ve değerler sayesinde, toplumumuzun temelini teşkil eden kadınlar bugün toplumsal, ekonomik, siyasal ve kültürel hayatın muhtelif alanlarında aktif şekilde rol almaktadırlar.
Türk milleti halihazırda dünya çapında tanınan iş kadınları, bilim kadınları, kadın sanatçı ve sporcular yetiştirmiştir. Bugün Birleşmiş Milletler Kadına Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Sözleşmesi’ne ve Ek Protokolü’ne taraf olan, ayrıca, Kadına Karşı Ayrımcılığın Ortadan Kaldırılması Komitesi’nde bir üyeyle temsil edilen Türkiye, Avrupa Konseyi Dönem Başkanlığı sırasında kadına karşı şiddet alanında ilk uluslararası belge olan Kadınlara Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Konseyi Sözleşmesi’nin hazırlıklarına da öncülük etmiş ve bu Sözleşme’yi imzalayan ve meclisinde onaylayan ilk ülke olmuştur.
Diğer yandan, Dünya Kadınlar Günü’nü, kadın haklarına toplumumuzda ve dünya çapında dikkat çekilmesi ve bu konuda harekete geçme çağrısında bulunulması için değerli bir fırsat olarak görüyorum. Zira, gerek ülkemizde, gerek dünyada kadın hakları konusunda atılması gereken önemli adımlar bulunmaktadır. Unutmamalıyız ki, kadınların kalkınması, toplumların kalkınması demektir ve bir ülkenin kalkınmışlık düzeyi, o ülkenin kadın hakları ve kadın-erkek eşitliği konusunda kaydettiği ilerlemeyle de ölçülmektedir. Kadın hakları konusunda bugüne değin attığımız olumlu adımlar, bizi bu doğrultuda daha fazla çalışmaya, var olan sorunları ilgili kişi ve kuruluşların katılımıyla tespit etmeye ve birlikte bu sorunlara kalıcı çözümler üretmeye teşvik etmektedir.
Bu vesileyle, özverili çabalarıyla gerek ABD’nin bugün bulunduğu yere gelmesinde gerek Türk kadının ABD’nde layıkıyla temsil edilmesinde çok önemli bir role sahip olan Türk-Amerikan toplumunun kadın üyelerine, eşlerimize, annelerimize, kadın meslektaşlarımıza ve erkek mensuplarımızın eşlerine bu yaşamsal katkıları için bir kez daha teşekkür eder, Dünya Kadınlar Günlerini en içten duygularla kutlarım.”
Mart ayı Amerika’da Kadın Tarihi Ayı (Women’s History Month) olarak kutlanıyor, ay boyunca çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Bu nedenle bloğumda bu ay sık sık kadın konusuna değineceğim. Haberiniz ola!
Gelecek yıl 8 Mart Kadınlar Günü’nde kadına şiddetin azaldığı bir dünyada yine birlikte olmak umuduyla. Hepimizin 8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!
İnsan Hakları İzleme Örgütü Türkiye Araştırmacısı Emma Sinclair Webb’le söyleşiyi dinlemek için:
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün yeni yasa tasarısıyla ilgili görüşleri için:
http://www.voanews.com/turkish/news/Turkiyede-Aile-ici-iddeti-Onlemek-cin-Guclu-Bir-Yasa-art-141813883.html
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Kadın Hakları konulu raporlarını incelemek için:
http://www.hrw.org/en/category/topic/women
İnsan Hakları İzleme Örgütü’nün Türkiye konulu raporlarını incelemek için:
http://www.hrw.org/en/europecentral-asia/turkey
ABD Dışişleri Bakanlığı “Uluslararası Cesur Kadınlar” ödülü CHP İstanbul Milletvekili Şafak Pavey’e verildi. Dışişleri Bakanı Hillary Clinton engelliler ve savunmasız grupların hakları için verdiği mücadele nedeniyle Şafak Pavey’e minnettar olduğunu söyledi.
Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne seçilen ilk engelli kadın olan Şafak Pavey, tüm dünyada savunmasız topluluklar, mülteciler ve engellilerin hakları için yaptığı çalışmalar nedeniyle ABD Dışişleri Bakanlığı “Uluslararası Cesur Kadınlar” ödülüne layık görüldü.
Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pavey’in nereye giderse gitsin, “her zaman engellilerin, savunmasız toplulukların, kadınların, çocukların ve azınlıkların yaşadığı sorunlara dikkat çektiğini” ve gösterdiği çaba sayesinde tüm dünyada çok sayıda insanın korunmasını sağladığını söyledi. Clinton, “Pavey, engelini bir güç haline dönüştürdü,” dedi.
ASSOCIATED PRESS
Clinton şöyle konuştu: “Tüm girişimlerine, milletvekili adayı olarak gösterdiğin cesarete, saygınlığına ve sadece engelini aşmakta göstermiş olduğun kararlılığa değil, kadınların, mültecilerin, engellilerin hakları için bu kadar etkili yerel ve küresel bir savunucu olabildiğin için minnettarım.”
ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Pavey’in tüm dünyada erkekler ve kadınlar için ilham kaynağı olduğunu söyledi. Clinton şöyle konuştu: “Hayatında, senin için çizilmiş beklentilerin ötesine geçtiğin için seni takdir ediyoruz. Ve bunu yaptığın için sadece Türk vatandaşları için değil, tüm dünyada kadınlar ve erkekler için engelleri, sınırları aşıyorsun…”
Dünya Kadınlar Günü’nde Pavey’in yanısıra tüm dünyadan dokuz kadına ödül verildi. ABD Dışişleri Bakanlığı’nda yapılan törende ödülleri Clinton ve Başkan Barack Obama’nın eşi Michelle Obama verdi.
BÜTÜN KADINLARIN DÜNYA KADINLAR GÜNÜNÜ EN İÇTEN DİLEKLERİME KUTLUYORUM.
DÜNYANIN NERESİNDE OLURSA OLSUN. EN GÜÇLÜ BİR ERKEGİN BİLE SIGINCAGI YER.
BELKİ BİR ANNESİDİR
BELKİ BİR ANNEANNESİDİR
BELKİ BİR BABANANSEDİR.
BELKİ BİR EŞİDİR.
BELKİ BİR KIZ KARDEŞİDİR
BELKİ BİR KIZIDIR
BELKİ BİR HALASIDIR
BELKİ BİR TEYZESİDİR
BÜYÜK İHTİMAL VERİYORUM BUNLARDAN BAŞKA ONLARA ŞEFKAT EDEN OLMAYACAKTIR
saygı ve sevgilerimle
not: herkes sevebilir. fakat bir erkek bir bayanı geçindirmeye mahkumdur. bir bayanı erkek onurlu ve azimli bir şekilde çalışarak magdur etmemeli. yoksa hayatına asla girmemelidir.
CHP milletvekili Şafak Pavey’in ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan ödül alması çok güzel bir olay. Can-ı gönülden kutlamak gerekir Sayın Pavey’i. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde bundan güzel haber olamazdı. Bugün TBMM’den de kadına şiddete daha sert cezalar getiren yasa tasarısı geçti. Umarım kadına ve çocuğa şiddet azalır ve tamamen sona erer. Zaten bir insanın bir insana karşı neden şiddete başvurduğunu anlamak ve kabul etmek çok zor. Kadınlar için çok güzel şeyler yazmışsınız. Haklısınız hepimizin hayatında önemli kadınlar olmuştur örnek aldığımız, etkilendiğimiz. Bir tek son cümlenize takıldım. Niye bir erkek bir bayanı geçindirmeye mahkumdur dediniz? Bugün hayat müşterek. Kadın da erkek de çalışarak birbirlerine destek olabilirler. Kadın ille de bakılmaya muhtaç zayıf bir varlık değil bence. Ama tabii, erkek bütün işleri kadının omuzlarına yüklememeli. Dışarda çalışsa da evde de eşine yardımcı olmalı. Bu konuda ne düşündüğünüzü merak ediyorum. Yazarsanız sevinirim. En iyi dileklerle.
hülya abla elbette size katılıyorum. hayat müşterek ve şartlar gererektirdiginde ikiside çalışabilir.
yine size katılıyorum bir erkek işlerinin dışında hanımına ev işlerinde yardımcı olabilir. yine bir bayan ev ekonomsinde erkegine yardımcı olabilir. etrafımda bunun çok güzel örneklerine şahit oluyorum. fakat eşi çalışmıyor ev hanımı ise ve işsiz ise erkegin biraz daha sorumluluklarına sahip çıkması ve evin ihtiyaçlarını karşılaması gerekir diye düşünüyorum. benim programımı biliyorsunuz. şanslı kızlardan tek özel istegim 3 çocuk ve onlara annelik yapmaları.gerisi sözleşme ile olacak..
beni eleştirdiginiz için ve fikrimi sordugunuz için teşekürler. oralara kucak dolusu sevgi ve saygılar gönderiyorum.
Amacım sizi eleştirmek değil, ne düşündüğünüzü öğrenmekti. Ekonominin giderek krize girdiği ve geçinmenin zorlaştığı günümüzde tek maaşla geçinmek kolay değil. Ekonomik açıdan da kadının evine, ailesine katkısı bugün çok önemli. Yazdığınız için teşekkürler. Dilerim zamanı gelince mutlu bir yuva kurar, istediğiniz gibi üç çocuk yetiştirirsiniz. Herşey istediğiniz gibi olsun!
Türkiyedeyiz.
Aynı Şafak Pavey.
Sokak otopark mafyasından dayak.
Köşe yazarından “özürlü” diye aşağılama.
Yurdumun alması gereken daha çok yol var.
Bunlar gerçekten çok üzücü. Bir insanın, bir kadının, özürlü olduğu gerekçesiyle aşağılanması, sokaklarda, evde şiddete maruz kalması affedilecek ve kabul edilebilecek birşey değil. Kadın cinayetleri son on yılda inanılmaz sayıda arttı. Bu çok korkutucu. Neden birbirimize zarar vermek, canını yakmak istiyoruz? Şafak Pavey bugün hepimizi, kadınıyla erkeğiyle çocuğuyla yaşlısıyla bütün Türkler’i onurlandırdı. Dilerim Türkiye alması gereken yolda hızla ilerler. Herkes de sorumluluğunu bilip, hakarete, şiddete başvuracak kadar alçalmamayı öğrenir artık. Benim de bir arkadaşımı, boşanmak üzere olduğu eşi öldürdü, kendisi de intihar etti yıllar önce. Bu yüzden hala içim yanıyor. Yazdığınız için çok çok teşekkürler.