Zor geçti 2013. Neden derseniz birçok konu var. Tabii, bunlar benim seçtiğim konular. Elbette başkaları da vardır. Gelin, şöyle bir hafıza tazeleyelim:
1-Partizan Bütçe Görüşmeleri: Önce hafızalardan uzun süre silinmeyecek olan federal hükümetin kapanması hikayesi var ki hem Obama yönetiminin hem de Amerikan Kongresi’nin reyting sorunu yaşamasına neden oldu. Demokratlarla Cumhuriyetçiler Başkan Obama’nın bütçe tasarısı üzerinde bu yıl da anlaşamayınca, federal hükümet memurlarına iki hafta zorunlu ücretsiz izin verildi. Devlet daireleri, müzeler, ulusal parklar, kısacası federal hükümete bağlı daireler kapatıldı. Sonradan geçici anlaşma sağlanınca memurların maaşları ödendi elbette ama Washington’da çalışanlar için bu iki hafta stres dolu bir dönem oldu. Ekonomik sıkıntıya düşenler, borçlarını ödeyemeyenler oldu, buarada Amerika’nın Sesi yayın kuruluşu olduğu için yayıncılar işbaşı yapmaya devam etti.
2-Göçmenlik Reformu Çıkmazı: Göçmenlik konusunda da Demokratlarla Cumkhuriyetçiler anlaşamadı ve Amerika’da yaşayan yaklaşık 12 milyon kaçak göçmenin hayallri bir kez daha suya düştü. Kolay değil, bölünmüş aileler var, çocuklarından ayrılmak zorunda kalmış anneler var, anne babalarını Amerika’da getirmeye çalışan gençler var, var da var..Bu konu o kadar can acıttı ki, Kongre’nin dikkatini çekmek için Kasım ortasında Kongre’nin önünde göçmen haklarını savunan derneklerin üyeleri dönüşümlü açlık grevine başladı. Kolay değil elbette. Meksika asıllı sendika lideri 67 yaşındaki Eliseo Medina bir haftada 12 kilo kaybetti. Grev haftalarca sürdü. Kongre Noel ve Yılbaşı tatilinden dönünce yine devam edecek.
3-Başkan Obama’nın Sağlık Reformunda Aksaklıklar: Ben şahsen Amerika’da sağlık reformunun çok geç kalmış bir yasa olduğunu düşünüyorum. Bill Clinton’ın başkanlığı döneminde Hillary Clinton bu reformu Kongre’den geçirmek için çok emek harcamıştı. Ancak çıkan yasanın ne kadar yeterli olduğu tartışılabilir ve zaten tartışılıyor. Amerika’da Avrupa’daki gibi genel sağlık sigortası sistemi olmaması büyük eksiklik çünkü sağlık hizmetleri, hastane ücretleri çok pahalı. Ülkede yaklaşık 50 milyon sigortasız Amerikalı olduğunu düşününce, kanser olduğu halde sigorta poliçesini ödeme imkanı olmadığı için tedavi olamayanları hatırlayınca, insanın içi acıyor. Ayrıca kıt kanaat geçinmeye çalışan yaşlılara yapılan sağlık yardımı dahil sosyal yardımlarda kesinti isteyen Kongre üyelerini duyunca doğrusu dayanamıyorum. Sağlık reformunun kötü başladığı doğru. İnternet üzerinden yapılan kayıtlarda sıkıntı yaşanması ve bu sorunun haftalarca düzeltilememesi Başkan Obama’ya puan kaybettirdi. Sağlık reformu yasası Kongre’den geçti 2013’te. Önemli bir gelişmeydi. Bakalım 2014’de uygulama nasıl olacak? Bekleyip görmek gerekiyor.
4-Amerikan Kongresi’nin Reyting Kaybı: Amerikan Kongresi’nin halktan gördüğü destek oranı 2013’te yüzde 5’e kadar geriledi. Bu, Kongre’nin tarihte gördüğü en düşük destek oranı. Amerikalılar kamuoyu yoklamalarında Kongre’ye ve Kongre üyelerine artık güvenmediklerini söylüyor. Bunun başlıca nedenleri, partizan bütçe çekişmeleri, Kongre’nin önemli konularda karar alamaması, göçmenlik reformunu ele almaması, Başkan Obama’yı sürekli engellemesi. Kasım 2014’te Kongre seçimleri var. 435 üyeli Temsilciler Meclisi’nin tamamıyla 100 üyeli Senato’nun üçte biri için seçim yapılacak. Şu anda Cumhuriyetçiler Temszilciler Meclisi’nde, Demokratlar da Senato’da çoğunlukta. Seçmenin öfkesi ne ölçüde yansır sandığa tahmin etmek zor ama yansıyacağına kuşku yok. Ayrıca 2016’da Amerika’da başkanlık seçimi var ve partiler için 2014 seçimleri bu açıdan büyük önem taşıyor.
5- Tele-kulak Skandalı: 2013, Ulusal Güvenlik Dairesi (NSA) için, dünya liderlerinin telefon ve internet haberleşmelerinin gizlice dinlendiğinin basına sızması skandalı yüzünden çok zor bir yıl oldu. 29 yaşındaki Edward Snowden Amerika’nın başına iş açtı! Snowden Amerika’nın izleme ve dinleme programıyla ilgili çok gizli belgeleri medyaya sızdırdı ve Rusya’ya sığınmak zorunda kaldı. Amerikalılar da Snowden’ın kahraman mı yoksa vatan haini olarak mı tarihe geçeceğini sorguluyor. Buarada 2014’te Başkan Obama’nın dinleme-izleme faaliyetleriyle ilgili olarak yeni kurallar açıklaması bekleniyor.
6-Başkan Obama’nın Düşen Popülaritesi: Başkan Obama, ikinci kez seçimi kazandı ama ikinci dört yıllık döneminin başından beri çeşitli konularda sorun yaşıyor. Obama’nın halktan gördüğü destek oranında 2013’te ciddi bir düşüş oldu. Amerikan tarihinde genelde ikinci dönem seçilen başkanlar ikinci dört yılda sorunlar yaşıyor ve tarihe “başarısız” olarak geçiyor. Ancak istisnalar yok değil. Örneğin Bill Clinton bir stajyerle yaşadığı ilişki nedeniyle res emen uyarılmasına rağmen, ikinci döneminde durumu toparladı ve bugün başarılı bir başkan olarak anılıyor. Ronald Reagan da aynı şekilde İran Kontra skandalına rağmen tarihe iyi bir başkan olarak geçti. George W. Bush ise ikinci dönemde Katrina Kasırgası ve Irak savaşı yüzünden yediği darbenin altından kalkamadı. Bakalım, 2014’te Başkan Obama durumu toparalayabilecek ve partizan çekişmelerin açtığı yaraları kapatıp, Demokrat Parti’yi 2016 başkanlık seçimine hazır hale getirebilecek mi? Bekleyip göreceğiz.
7-Siyah-Beyaz Gerginliği: Ben buna Başkan Obama’nın sessiz gözyaşları da demek istiyorum çünkü ilk kez 2013’te Amerika’nın ilk siyah lideri olan Başkan Obama, bu konuda yorum yaptı ve Amerika’da ırk sorununun hala büyük boyutlarda yaşandığını kabul etti. Barack Obama, siyah bir gencin öldürülmesiyle ilgili davada sanık hakkında verilen beraat kararı hakkında konuşurken, Amerikalılar’a iç hesaplaşma yapmaları çağrısında bulundu. Beyaz Saray sözcüsü Jay Carney yerine sürpriz bir şekilde gazetecilerin önüne çıkan Başkan Obama, ırk ayrımcılığı tartışmaları doğuran davanın ardından ülkeyi olumlu yönde ilerletecek bazı adımlar atmayı düşündüğünü açıkladı. 17 yaşındaki Trayvon Martin, Şubat 2012’de Florida eyaletinde, kendisinden şüphelenen gönüllü mahalle bekçisi George Zimmerman’la kavgaya girmiş, Zimmerman Martin’i vurarak öldürmüştü. Ancak Zimmerman jüri tarafından suçsuz bulundu. Zimmerman’ın beraatı Amerika’da büyük protesto gösterilerine yol açtı. Başkan Obama, “Vurulan Trayvon benim oğlum olabilirdi. Bu olay 35 yıl önce yaşansaydı, vurulan kişi ben de olabilirdim. Bu ülkede bir mağazaya girdiğinde izlemeye alınma deneyimi yaşamamış çok az Afrika asıllı Amerikalı var. Buna ben de dahilim. Sokaklarda karşıdan karşıya geçerken araçların kilitlerinin kapandığını duymayan çok az siyah Amerikalı var. Bu bana da oldu, en azından senatör seçilinceye kadar. Bir asansöre binip de yanındaki kadının gergin bir şekilde elindeki çantasına sıkı sıkıya yapışıp asansörden ininceye kadar nefesini tuttuğunu görmeyen çok az siyah Amerikalı var. Bunlar çok sık olan şeyler. Abartmak istemiyorum ama bu tarz deneyimler, Afrika asıllı Amerikalılar’ın o gece Florida’da yaşanan olayları nasıl yorumladığı konusunda bilgi verebilir” dedi. Irk konusu, Amerika’da hala kanayan bir yara, ne yazık.
8-Suriye’yle İlgili Kırmızı Çizgiler: Amerika Suriye konusunda harekete geçmediği için 2013’te çok eleştirildi. Başkan Obama’nın Kongre’den savaş yetkisi istemek yerine görüşme yolunu tercih etmesi uluslararası alanda tepki gördü. Oysa Obama savaş yorgunluğu yaşayan Amerikalılar’ı da düşünmek zorundaydı. Buarada Suriye’de çatışmalar devam etti ve 130 bine yakın Suriyeli hayatını kaybetti. Amerika bir türlü Suriyeli muhalefet gruplarına yardım edip etmeyeceği veya nasıl yardım edeceği konusunda karar veremedi. Gerçi buna fazla şaşmamak gerekiyor çünkü muhalefet de kendi içinde o kadar bölünmüş durumda ki, Amerika’nın gruplar arasında tercih yapması zor. Ama bu durum Amerika’nın karnesine düşük bir not olarak yansıdı.
9-Afganistan’la Anlaşma Başarısızlığı: Afganistan Cumhurbaşkanı Hamit Karzai, Washington’la anlaşmayı seçimlerden sonraya bırakınca bu ülkedeki Amerikan politikasının başarısı da sorgulanmaya başladı. Bu da 2014 sonuna kadar bu ülkeden çekilmeyi planlayan Amerika’nın atacağı adımları zorlaştırdı. Bakalım ne olacak 2014’te?
10-İran’la Ön Anlaşmanın Yeterliliği Sorgusu: Bu konu barış yanlısı olan Obama yönetiminin başarı hanesine yazılabileceği gibi, işler yolunda gitmezse başarısızlık olarak da algılanabilir. Bunu da bekleyip görmek gerekecek. Ancak Kongre İran’a yeni yaptırımlar çıkarma girişimlerinden tamamen vazgeçmiş değil. Ocak ayında Obama yönetimi yeni sorunlarla karşılaşabilir.
Tabii, 2013’te Amerika’da yaşama damgasını vuran başka gelişmeler, yaşanan doğal felaketler var. Sert ve beklenmedik hava koşulları yüzünden Amerika’nın yarısı felaket bölgesi ilan edilirken, ekonominin geçirdiği sarsıntıdan kurtulma çabaları, işsizlik rakamları, bazı eyaletlerde kabul görmeyen eşcinsel hakları ve evlilikleri konusu gündemde oldu 2013’te. 2014’te neler yaşanacak? Sorunlu konuların çözümünde ilerleme sağlanacak mı? Bunu tahmin etmek zor. Yine her zaman olduğu gibi hayata gülümseyerek bakalım ve 2014’te bizi sağlıklı, mutlu, başarılı, güzel günlerin beklediğini düşünelim. Hepinize mutlu yıllar!
1-Partizan Bütçe Görüşmeleri: bu konuda hem seviniyorum hemde üzülüyorum… üzülüyorum çünkü bu sistemden geçinen memurlar ve onların ekonomisi yara aldı. neyin nasıl olacagını bilmeyen çalışanlar zor durumda kaldı.. hayat çok zor ve bu zorlukların üstüne birde kaynakların kesintiye ugrayarak insanlara fatura edilmesi hoş olmayan bir trajedi oluyor. diger taraftan seviniyorum çünkü sorunlu bir amerikaya çözüm ve kaynak olmayı bir fırsat olarak görüyorum. bu çok hoş degil fakat bir ülkenin yani amerikanın sizi kabul ederek bagrına basması için sadece çıkarına uygun omasından başka bir çözüm yolu olmadıgı içindir belkide.
partizanlık olmalı fakat dozu artınca benim gibi kayserililer elini ovuşturmaya başlıyor..
2-Göçmenlik Reformu Çıkmazı: bu reform konusunda cumhuriyetçileri desdekliyorum fakat diger taraftan amerikaya bir türk göçmen akımı için demokratlara ihtiyacım var. tabi bunu babamın hayrına yapmıyorum.. kongreyi seçen seçmen kitlesine türk asıllı amerikalı vatandaşlarınında eklenmesi en önmeli stratejilerim arasında ve bu konuda minareyi çalan kılıfını bir şekilde bulacak.. çogunlugu latin ve uzak dogulu olan bu yasa dışı göçmenlerin hepsi ülkelerine geri gönderilmeli ve yarım yamalak rüya son bulmalıdır. amerikada bir işgücü söz konusu ise anadolu topraklarında her türlü maraba bulunuyor ve tedarik ederiz.
3-Başkan Obama’nın Sağlık Reformunda Aksaklıklar: obamacare kapitalizm saglık sistemine sosyal bir yamadan başka bir şey degildi ve olmadı.. başkan obama makyalelizmi çok iyi işletti. amaca giden yolda bunu iyi kullandı.. tabi onun bu yasayı işleme koymasındaki düşüncelerini bilmiyorum.. fakat bilişim sistemi bile daha dagru dürüst çalışmazken sayın başkanın bununla olan ilgisinin sadece çıkarına göre oldugunu düşünüyorum..söz verdi düzeltilecek dendi fakat pekte düzelmedi.. ve beklenen başarı ve katılım oranı çok cılız kaldı.. bazı kişilerin bazı hesaplamalarının anormal ve kabul edilemez bir mantksızlıklarla dolu oldugunu zaman zaman görüyorum.
4-Amerikan Kongresi’nin Reyting Kaybı: yok canım ne reyting kaybı böyle bir şey söz konusu degil. bilhakis kongrenin reytingi amerikada ve dünyada tavan yaptı.benim bir aptal oldugumu düşünenlere verilecek bir cevap olmalı yoksa spastik oldugumu idda edenler çıkabilir.efendim şöyleki halk adına pozitif plan ve programları yine halk adına kongreye dogru yönelenlerin tesbiti ve ve verdigi degerin kalitesi önemi ve oranı dolaylı olarak halk adına yapılmış oldugundan böyle bir kuramın varlıgı işlemektedir ve kongre üyelerinin reytingi tavan yapmaya başladı.. kongre çok degerli ve kaliteli bir mekan fakat pozitif bir komloyo kurban gitmesi için büyük bir oyunu mükemmel oynayacak bir lider ve takımı olursa harikalar ortaya çıkabilir.bunun için eldeki kaynakları verimli kullanmayı icra ederken bu kaynakların ekonomik dönüşümünü başarı ile saglamak gerekiyor. özellikle amerika ve dünayada rekabetini kendi çıkarlarına göre işletecek olanların federal hükümeti,eyaletleri ve halkı oyunun içine çekerek sadece kadronun korkulugu yaparak en iyi şartları elde etmelerini mümkün kılacak hamleleri yapmayı düşünenler vardır belkide.. işte bu rekabetin işletilmesi ile gelecek bir gelecek ve tek yolu ve çözümü sadece kongre… herkes ayaga kalksın ve alkışlasın hanımefendiler ve beyfendiler bunu hak ediyor…..
5- Tele-kulak Skandalı: snowden ya bir kahraman yada bir vatan haini…. ben milliyetçi liberal kapitalist bir kişi olarak ne söyleyecegimi bilmiyorum. bir açıdan iyi oldu ve diger bir açıdan ise kötü oldu.. hayat sesliligin bir açısı ile sessizligin bir açısı ile ilerler.. yani söylenecekler ile söylenmeyeceklerin dilinin ne kadar faydalı oldugunu ortaya koymak gerekiyor. özellikle her iki fonksiyonda daima güçlü olana çalışır. bir alman başbakanın dinlenmesinin gerekli oldugu söz konusu iken bir alman başbakanın dinlenmemesi gerektiginin arasında sıkışmaya gerek yok. yani sistem hep amerikaya yok size dünya modeli ile daha saglıklı.. herşeye bahene üretmek kolay birşeyler yakıştırarak amerikan makamlarının bu olayıda tarihe havale etmelerinin işlemleri devam ediyor ve bir süre sonra bu unutulacak gidecek.. o yüzden sansasyon devletlerin sorunlarına güzel maske oluyor.
6-Başkan Obama’nın Düşen Popülaritesi: başkan obama nın popüleritesi düşmüyor bence. bu sadece bir sistem belkide demokrat başkanların sistemliligi. ne zaman neyin olacagını otomatige baglamış yüzlerce düşünce faresini yöneten orkestra şefinin talimatları gibi.. başkan obama bir hayli popüler denilebilir fakat dünyada amerikada ise söylendigi gibi durumu pek iyi degil. birşeyler yapaması gerekiyor ve şu anda ona baglı kadroların ona verimli ve akıllı planlar sunmaması veya bilgi aktarımının fakirligi ve kalitesizligi yüzünden bir şeyler üretemiyor. zor iş bu federal hükümetin verdigi sadaka gibi maaşlara göre normal şey bunlar. yüksek rakamları ve primleri alarak çalışan ceo ları göreve aynı parasal olanak ile göreve getirse daha iyi sonuçlar alabilir ve verimli oyunların getirisi yüksek olur. ben bir amerikalı olarak başkanların amerikayı yasalara uyumlu olmak koşulu ile bir şirket gibi yönetmesinin dogru olacagını düşünüyorum. herkes olmuyor diyecek fakat zeka kalibresi düşük olanlar için bu zor ve imkansız oldugunu söylemek dogru olur. fakat insan gelişiminin önünde bir engel yok .. isteyenlerin ulaşabilcegi kadar yakın ve ücretsiz.
7-Siyah-Beyaz Gerginliği: işte bu konu insan ile ilgili oldugu için pek önemli degil. olaylara göre degil yaşam kalitesi ve gelire göre bakıldıgında beyazların siyahlara çok büyük kazık attıgı bir gerçek. bunun böyle olması ile gayet normal çünkü beyazlar amerikaya siyahlardan önce gelmiş ve büyük bedeller ödeyerek kendi gelişimlerini saglamış. ben beyaz anglo sakson protestan diye bir şey ögrendim.. neyse bu fazla ırkçı gibi olsada başka bir şey daha ögrendim bu bana göre daha mükemmel protestan ahlakı. bu ahlak sadece çalışmak ve çalışmanın gelişimi ile ilgili diye ögrendim..siyahlar ve latinler kendi gelişimlerini saglayamıyorsa rekabetin getirisinden tabiki pay almaları mümkün degil.. elbette ırkçılık yapmıyorum siyaların ve latinlerin başarı hikayeleri bir elin on parmagını geçemez.. en iyi örnek ise sayın başkan obama.. bir asansöre binince siyahtan korkuluyorsa ve bir taksi siyah müşteri kabul etmiyorsa bunun sorumlusu kim daha iyi bilinecektir. floridada ölen siyahi gencin hatırasına herkesi bir dakika saygı duruşuna davet ediyorum. tanrı günahlarını bagışlasın amin..
8-Suriye’yle İlgili Kırmızı Çizgiler: başkan obama kırmızı çizgilerini söyledi fakat geregini yapmadı.. çünkü kırmızı çizgi bir oyundu ve makyavelizm tıkır tıkır işletiliyor. buna amerikanın yönetim bilimleri sanatı diyorlar. suriyede ölen kişiler için insanlık adına özür dilerim fakat osmanlının son döneminde hayatını kaybeden türkleri aklıma getirince gebermeleri kısasa kısas oluyor… suriyede insanlar ekmek ve su bulamıyor ve bu ortamda çaocuklar ve yaşlılar ne yapsın ve nereye gitsin. gidenlerde gittikleri ülkenin başına bela oldular. yardımlar içinde büyük devletlerin hepsi bir cüce oldu.. sayın başkan obama ve göreve gelecek diger başkanların hepsi genel cerrahi uzmanlıgının sanatını çok iyi ögrenmesi ve uygulaması gerekir. herkesi zayıflatarak en son darbeyi indirme modeli insanlık adına artık geçerli olmamalı… bunu israilden ve yahüdilerden ithal eden veya ögrenen amerika artık buna son vermeli.. biliyorum amerikanın federal kadrolarında sinsi sinsi kümelenen yahüdilerin kin ve nefret sanatının bir eseri fakat bu bir gün geri döner ve israil ile yahüdilere girerse hiç bir hak idda edemeyeceklerini buradan ifade etmek istiyorum. kesin çözüm hamlesi amerikanın istedigi sonuçları getirebilir ve daha etkili bir mesaj içerigi ile çok ucuza gelmiş olur. o yüzden her amerikan başkanı bir cerrah olmak olmak zorunda ve kadame kadame federak kadrolarda bu sanata katkı saglamalı.
9-Afganistan’la Anlaşma Başarısızlığı: afganistan bir başarı hikayesimi yoksa bir başarısızlık hikayesimi daha net olarak ortaya çıkmadı.. evet amerika kendi ulusal güvenligi için buraya müdahale etti.. operasyonlarda binlerce terörüst geberdi.. ve liderleri ladin bir okyanusu boylayarak balıklar yem oldu.. o tarihte ithal balık yemememye dikkat etmiştim.
bilindigi gibi terrörüstlerin hepsi öldürüldü buna otları biçmek diyelim. tamam otları amerika yıllardır afganistanda biçti fakat 2014 te artık biçmeyecek. ve bu otlar büyüyecek ve sararak tohumlarını bırakarak tekrar ve daha güçlü olarak büyüyeek… peki zamanla dahada büyüyecek terör için ne gibi planlar var.. malesef aşırı dincilik tekrar hedef tahtası haline gelecek önceden gördügümüz sahnelerin benzerlerini tekrar ve daha büyük maliyletle amerika icra ediyor olacak.amerikalı uzmanlar ne gibi senaryolar üretiyor tabi bilmiyorum. senaryoların içerigi nedir ne degildir pek bilgim yok fakat üretilenlere benzeyecekse durum pekte iyi olamayacak.. sadece bir miktar para harcanacak ve ölen masum insanlara ve askerlere olacak…gerisi ise hikaye…
10-İran’la Ön Anlaşmanın Yeterliliği Sorgusu: işte en mükemmeli bu… iran sorununa getirilen bu ivmeler belkide yavaş yavaş diplomasi ile barışı getirebilir. bu bir anlamdada israilin ve yahüdi sermayesinin gözden çıkarılmaya başlandıgının büyük bir işareti.. yıllardır amerikanın püsküllü belasından nasıl kurtulabiliri masaya yatırmış bir amerika görüyorum..
iran sorunun israile göre şekillendi ve körüklendi.. kardeşim israile göre bir iran politikasına hizmet etmeye utanmayan büyük devletlere seseleniyorum.sizde hiç onur ve gurur yokmu. varsa madem bize yani türklere görede bir iran sorunu var güney azerbeycanda yani kuzey iranda yaşayan türklerinde bagımsızlıgını ortay koyalım asimilasyon ve baskının bitirilmesi adına bu p5 +1 gurubu bunuda görüşmeye başlasın. kardeşim demokrasi ve insan hakları söz konusu ve buda sizin degereleriniz hani nerdesiniz sizin şu meşhur demokrasi ve insan haklarınız…. o zaman bende dünyanın bir kare bir küp oldugunu idda ediyorum.. çeşitli fiziksel özellikleri ile var oldugunu yavaş yavaşta dikdörtgen halini almaya başlayacagını olmazsa birde yamuksal ihtimali daha faydalı olabilir diyorum.. saçmasafan buluyorum ve bir o kadarda akıllı buluyorum fakat birileride bunu uygulamayı bir hak olarak görmeye başladıgında zırvalıkların işe yaramayacagını belirtmek isterim.
hülya abla ifade ve düşünce özgürlügü çerçevesinde birşeyle yazdım. konu başlıklarını sizin seçtiginizin aynısı olarak belirledim ve ileve bir başlık açmadım. belki yayınlanır belki tırpanlanır ve belki kaldırılır.. olsun önemli degil.. güzel bir konu idi ve bundan dolayı size çok teşeküür ediyorum.. voa ve benim maceramın devamı sürekli olur inşallah.. bu renkli sayfanın bana sagladıgı katkıları önemli ve yararlı buluyorum.. aslolan düşüncelerin fırtınası bu oluyor ya işte bana sagladıgı katkı bu.. tabi voa kuralları ve sorumlulukları nedir ve nasıldır bilmiyorum. fakat amerikan anayasası buna izin veriyor şayet işliyorsa. yeni yıla az kaldı ve size en iyi yılları saglıklı mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşamanızın temennisini gönderiyorum… 2014 size ve ailenize bol şans getirsin… yeni yılınızı kutlarım..
Ben de size mutlu yıllar, saglıklı, başarılı, şanslı, umut dolu günler diliyorum. 2014’te herşey istediğiniz gibi olsun. İşleriniz yolunda gitsin. Ailenizle birlikte sevgi dolu günler yaşayın. Görüşlerinizi yazdığınız için çok teşekkürler.
bu yıl nasip olursa yaz sonuna dogru geliyorum rüyalarımın amerikasını görecegim… istanbuldan american airlines ile havalanıp detroite inecegim…. kuzey michigan ve wisconsin de tatilimi geçirecegim.. dönüş bileti ise başkent washington ile nevada las wegas arasında finale kaldı.. orada mason bir amerikalı arkadaşım var adı aaron .. fakat başkent washington dc ise hülya abla var.. ve voa türkçe servisi varr.. ve voa team nı görmeden olmaz hele hele o binayı görmeden olmaz…
bende söylediginiz o güzel sözlerin aynısını size iade ediyorum.. fazlası şimdi yagcılık olur.. fakat yinede o meşhur sözünüzü yazayım en iyi dileklerle…
not= annemin selamı var ve yeni yılınızı kutluyor. birde eda gündem programını sunarken anneme yakalandım.. diyorki bu kız yani eda elini niye saklıyor bir sor bakayım dedi..
VOA’ya her zaman bekleriz. Ziyaretiniz bizi mutlu eder. Bir çayımızı içer, yemeğimizi yersiniz. Eda’ya sordum. Özel bir nedeni yok. Annenize tekrar mutlu yıllar diliyorum. Çok selamlar. Kendinize iyi bakın.
Selfie skandal’ı da unutma 😛