Merak edenler için, Amerika’nın Sesi’nin Washington’daki binası, küçük bir Birleşmiş Milletler gibidir. 40’tan fazla dilden yayın yapılır burada ve koridorlarda Azerice’den Türkçe’ye, Ermenice’den Çince’ye, İspanyolca’dan Farsça’ya kadar çok sayıda dilde yayın duymak ve konuşmalara tanık olmak mümkündür hergün. VOA binasında çok deneyimli haberciler, televizyoncular, radyocuların yanında müzikologlar, müzisyenler, ressamlar ve fotoğrafçılar da da vardır. Örneğin Genel Müdür David Ensor, dünyanın çeşitli yerlerinde görev yapmış deneyimli bir habercidir.
Bu kez VOA çalışanları hakkında sık sık sorular yönelten ve yıllardır Amerika’nın Sesi Türkçe yayınlarını dinleyen ve izleyen okurlarım için, onlar kendilerini bilirler, yıllarını müziğe ve VOA’ya adamış, Türkiye aşığı bir müzikoloğu tanıtacağım sizlere. 4 Ocak 1921 doğumlu Ermeni asıllı bir Amerikalı olan Leo Sarkisian, etnomüzikolog ve Amerika’nın Sesi’nin Afrika’ya yaptığı yayınların ünlü müzik ustası, Music Time in Africa programının sevilen sesi, dinleyici mektuplarına uzun yıllar bıkmadan usanmadan tek tek cevap yazmış emektar bir radyocu.
1963 yılında ünlü Amerikalı yayıncı ve o zamanlar Amerika Enformasyon Dairesi USIA’nın direktörü olan Edward R. Murrow’un Gine’de yaptığı iş teklifini kabul eden Leo Sarkisian, 1965’te ünlü müzik programı, tam 47 yıl süren, VOA’nın en uzun soluklu programı olma rekorunu elinde tutan İngilizce Music Time in Africa’yı yayına koymuş. Çağdaş Afrika müziğiyle ilgili araştırmalarını Afrikalı dinleyicilerine sunmuş yıllarca. Dile kolay tam 47 yıl sürmüş VOA serüveni. Tüm dünyayı dolaşmış, başta Afganistan olmak üzere birçok ülkede müzik araştırmaları yapmış, inanılmaz bir arşiv oluşturmuş. Leo Sarkisian 2012 yılında tam 91 yaşında Amerika’nın Sesi’nden emekli oldu. O günlerde Washington Post gazetesi de onun yayıncılık ve müzik öyküsüne sayfalar ayırdı. Leo’yu VOA’da tanımayan yoktur, ben de o şanslı yayıncılardan biriyim. Her zaman güleryüzlü, her zaman sevgi dolu, son derece mütavazi, hep yanınızda olduğuna güvenebileceğiniz bir dosttur Leo Sarkisian. Sizi asla unutmaz, siz aramasanız da arar, hatırınızı sorar, yani her zaman sizden bir adım öndedir!
Leo Sarkisian, kendisi gibi Ermeni asıllı olan eşi Mary’yle 1949 yılında evlenmiş ve dünya turlarını onunla gerçekleştirmiş. Dağlarda çadırlarda, Afrika’da kabilelerin içinde, Mary hiç yabancılık çekmemiş, eşine her zaman destek olmuş. Arapça, Farsça, Türkçe, Ermenice ve Fransızca biliyor Leo Sarkisian ve çeşitli müzik aletleri çalıyor, başta kanun olmak üzere.
Geçtiğimiz günlerde VOA’da 23 numaralı stüdyoya Leo Sarkisian’ın adı verildi. Artık Stüdyo 23 Leo Sarkisian Stüdyosu olarak anılacak bu radyo yayın merkezi. Bu stüdyonun önemi, Afrika’ya yapılan VOA yayınlarının büyük bölümünün buradan yapılmış ve yapılıyor olması. Ayrıca VOA binasını gezen ziyaretçilere gösterilen bir stüdyo burası. Haber Merkezi’nin içinde olması da Stüdyo 23’ün önemli bir özelliği.
İçime sinmedi Leo Sarkisian’ı yazmadan geçmek. Değerli müzik arşivinin büyük bölümünü geçtiğimiz yıllarda İstanbul’da bir üniversiteye bağışladı Leo. Bunun için İstanbul’a gitti, konuşmalar yaptı, müziğinden örnekler verdi ve çok güzel anılarla döndü.
Peki bundan sonra ne yapacak Leo Sarkisian? 93 yaşında olmasına rağmen boş duracağını sanıyorsanız aldanıyorsunuz demektir. Çünkü o yine birbirinden güzel resimler yapmaya devam edecek, besteler yapacak, kanun çalacak, her akşam rakısını içip müzik dinleyecek, Mary’yle birlikte şarkı söyleyecek. Eski günleri yadedip 65 yıllık büyük aşklarını sürdürecekler. VOA çalışanları da Leo Sarkisian’ı en başarılı ve deneyimli yayıncı dostları olarak hep sevgi ve saygıyla anacak.
Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine!
hülya abla moralim çok bozuk bunun suçlusu ise sadece benim. amerikan yıllık elektrik tüketimini 1 trilyon dolar gibi nasıl ve nerde ulaşmışsam hatalı oldugunu ögrendim.
eger kilowat saat ücretini 15 cent i baz alarak hesaplarsak yıllık tüketim 650 milyar dolar
eger kilowat saat ücretini avrupa ortalamasından yani 20 centi baz alırasak 825 milyar dolar ediyor.
15 cent ile yıllık 650 milyar dolarlik blanço 100 yılda 65 trilyon dolara tekabul ediyor.
20 cent ile yıllık 825 milyar dolarlık blanço 100 yılda 82.5 trilyon dolara tekabul ediyor.
bu rakamlarda fena degil. küresel olarak dünayada kişi başına tüketim 2500 kilo watt saat tüketim var. bu 7 milyar kişi ile kilowatt saati 20 centten 3.5 trilyon doları buluyor.. bu ise 100 yılda 350 trilyon dolarlık bir pasta anlamına geliyor. talep artışı ise cabası..
tabi bu işin promosyon fırsatı ile ülke hazinesine lisans bedeli olarak aktaracagımız rakam ile bir bir dünyayı işgal edecegiz. daha dogrusu ülkeler gel beni işgal et diyecek..
hülya abla yazıya uygun ne yazacagımı bilemedim. moralim çok bozuk. inan depresyondayım. tek bel bagladıgım şey 100 yıllık bir lisans hakkını almak ve ve vadelere akıl ve matıkla yayılmak. kendine iyi bak. en iyi dileklerimle .saygılarımla.
not:: hülya abla öykü kitabınızda bir tane bulamadınızmı. eger varsa koleksiyonuma eklemek isterim.. inan hülya abla 40 tane kitap seçtim internet kitapçımdan yakında bir pazarlık yaparak hepsini almayı düşünüyorum.. masraflarım çogaldı ne yapacagımı bende bilmiyorum.. biraz indirim biraz taksit derken hepsine sahip olmayı planlıyorum.
Size birkac İngilizce kitap göndermek istiyorum. Hangi adreste olacaksınız önümüzdeki iki ay içinde? Kendi kitabımı da bulunca gönderecegim. Malum, söz verdim size. 2014 takvimi elinize ulaştı mı? Lütfen yazın, gelmediyse tekrar yollayalım. Kendinize iyi bakın, annenize de selamlar.
hülya abla daha hala antalya finikedeyim. bir kaç stratejik bilgi kaynagı olan kitabımı okumak zorundayım. adresimi takvim için göndermiştim.. eger yoksa tekrar mail atarım size.. malesef takvim gelmedi.. ingilizce kitap gönderme kararınız benim için süpriz oldu. çok teşekür ederim. geldiginde duygularımı yazacagım…annem iyi dizlerindeki şikayetleri azaldı. ve beni hala çocuk olarak görüyor ve ilgileniyor.. selamınız söylerim… o da bazen sizin için güzel sözler söylüyor. saygı ve sevgilerimle birlikte en iyi dileklerimle…
hülya abla takvim geldi hemde 3 tane çok teşekür ederim.. özenle ve heycanla inceledim.
kendinize iyi bakın saygı ve sevgilerimle…
Beğendiğinize çok sevindik.Güle güle kullanın. Siz de kendinize iyi bakın. Annenize sevgi ve saygılar.