Akıllı telefonlarımız yokken nasıl yaşıyorduk? Kimi zaman yıllar öncesinin filmlerini izlerken garip bir duyguya kapılıyor insan ve düşünmeden edemiyor. Akıllı telefonlarımız olsaydı yıllar önce, filmlerin de kurgusu tümden değişirdi. Sevdiklerimize ulaşmak, internetten bilgi almak, yol tarifi sormak, bütün bunlar günlük hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Gün boyu attığımız adımları saymak da akıllı telefonlarımızın sevdiğimiz bir özelliği, çünkü sağlık hepimiz için çok önemli.
Peki çok sevdiğimiz akıllı telefonlar, kişisel güvenliğimiz açısından bakarsak, yeterince dostumuz mu? Kendimiz ve çevremiz için güvenlik sorunu yarattığı zamanlar olabiliyor mu akıllı telefonlarımızın? Biz güvenlik sorunlarını ortadan kaldırmak ya da en aza indirmek için elimizden gelen herşeyi yapıyor muyuz? Ya da neler yapmalıyız?
Çocuklarımıza daha küçük yaşta karşıdan karşıya geçerken ne yapmaları, yolun iki tarafını da kontrol etmeden adım atmamaları gerektiğini öğretiriz. Peki, daha ilerki yaşlarda ellerinde akıllı telefonları varken yürüdükleri veya araç kullandıkları zaman bunun ne kadar tehlikeli, hatta ölümcül olabileceğini de anlatıyor muyuz? Sanırım bu alışkanlığı edinmek için biraz daha zaman geçmesi gerekiyor.
Gerçek şu ki, yolda yürürken akıllı telefon kullandıkları ve nereye bastıklarına, trafikte ne olup bittiğine bakmadıkları için hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen yıl artıyor. Amerika’da 2010-2015 yılları arasında bu nedenle meydana gelen yaya ölümleri yüzde 25 arttı. Karayolu Güvenlik Dairesi’ne göre, 2016’da bu ölümlerde yüzde 11 oranında artış oldu ve ölen yayaların sayısı yılda 6 bine çıktı.
Son zamanlarda yeni bir ‘trend’ var Amerikan kentlerinde. Birçok kişi, akıllı telefon kullanırken dikkatleri dağıldığı için yürürken veya araç kullanırken meydana gelen ölümlerin önlenmesi için yasa çıkarılmasına destek veriyor.
Bu ‘trend’e öncülük eden kentlerin başında Hawaii’nin Honolulu kenti geliyor. Honolulu’da 24 Ekim’de yürürlüğe girecek olan yeni yasaya göre, sokakta yürürken ve karşıdan karşıya geçerken cep telefonunuza bakarsanız veya mesaj yazarsanız, 15’le 99 dolar arasında ceza almanız sözkonusu.
Üstelik yasanın kapsamına akıllı telefonlarla birlikte cep telefonları, tabletler, oyun cihazları, dijital kameralar ve dizüstü bilgisayarlar da giriyor. Yasa bir tek durumda sokakta cep telefonu kullanımına izin veriyor. Eğer bir kaza, bir tehdit veya saldırı sözkonusuyla yayalar polisi, itfaiyeyi veya sağlık ekipilerini arayabilecek.
Gelelim araçta sürücü koltuğundayken akıllı telefon kullanımına. Amerika’nın kuzeybatısındaki Washington eyaleti 2007 yılında araç kullanırken akıllı telefon kullanılmasını veya mesaj yazılmasını yasaklamıştı. 10 yıl içinde 46 eyalet aynı yönce yasa geçirdi. Bu eyaletler arasında başkent Washington da bulunuyor.