Amerika’nın başkenti Washington, (District of Columbia) özel statüsü olan bir kent ve eyalete yakın sorumluluk ve yetkileri olan bir bölge. Ancak yıllardır süren lobi faaliyetlerine rağmen, eyalet statüsü kazanması için Kongre’den bir türlü karar çıkmadı. Başkentin Kongre’deki gözlemci temsilcisi Eleanor Holmes Norton, neredeyse 30 yıldır bunun için mücadele ediyor.
Eyalet statüsü kazanmasa da Washington, bütün dünyanın ve milyonlarca yerli ve yabancı turistin en çok ilgi gösterdiği turistik mekanların başında geliyor. Geçtiğimiz günlerde Washington Turizm Bürosu, 2014 yılında turist sayısının rekor kırdığını açıkladı. 2013 yılına göre rakamlar yüzde 16 oranında artışa işaret ediyor. Bir yıl içinde başkente gezmeye gelenlerin sayısı 20 milyon 200 bin. Bu turistlerin yaklaşık 2 milyonu Amerika dışından gelmiş. Amerika’ya gelen turistlerin yaklaşık yüzde 6 kadarı Washington’a da uğramış. Amerika’daki toplam turist sayısının yüzde 9’unu da Washington’a gelenler oluşturmuş. Peki, en çok turist hangi ülkelerden geliyor dersiniz? Sırasıyla ilk on ülke, Çin, İngiltere, Almanya, Fransa, Avustralya, Hindistan, Güney Kore, Brezilya, Japonya ve İtalya.
Gelelim turistik bir mekan olmanın Amerika başkentine ekonomik getirisine. Washington’un kadın Belediye Başkanı Muriel Bowser ve Destination DC (Hedef Washington) adlı kuruluşun başkanı ve CEO’su Elliott Ferguson’a göre, turizm başkentte 75 bin kişiye iş imkanı sağlıyor ve tam 725 milyon dolar gelir getiriyor. Bu ekonomiye büyük bir katkı. Bu olmasaydı, DC’de yaşayanların hepsinin yılda ortalama 2,500 dolar fazla vergi ödemesi gerekecekti.
Destination DC çok yoğun bir pazarlama kampanyası yürütüyor Washington’un reklamını yapmak amacıyla. Sosyal medya da bu kampanyanın önemli bir parçası. Projenin Facebook sayfasının 315,112 takipçisi var. Bir yıl içinde Instagram hesabını izleyenlerin oranı yüzde 567 arttı. Twitter takipçilerinin oranı yüzde 28 artış gösterdi ve izleyicilerin sayısı 19 milyon 400 bine çıktı.
Washington son bir yıldır yaklaşık 9,5 milyar dolarlık renovasyondan geçiyor. Oteller, yollar, müzeler hepsi elden geçiriliyor. Son yıllarda başkentin önemli bir konferans merkezi haline gelmesi de turizm gelirinin artışında büyük rol oynadı.
Washington’la ilgili daha geniş bilgi için bu siteye bakabilirsiniz.
washington u hiç görmedim. internetten ve haberlerden bildigim kadarı ile bilgim var. bir amerika seyahati planım var fakat amerikan büyükelçiligi benim gibi bir yahüdi düşmanına vize vermez ve bende bana vize ver diye agız egecek kadar kalitesiz degilim. birgün washington da olacagım zamanlama olarak 3 aylık bir vize alacagım varsayımından yola çıkarsam muhtemelen kiraz agaçları çiçek açtıgında orda olmalıyım diye bir hayalim var.
düşünebiliyormusunuz ifade ve düşünce özgürlügü naaraları atan bir devletin büyükelçiligi facebook ta benim yorum ve begen tercihimi kısıtlamış ve sadece paylaş butonunu bırakmış.fazla söze gerek yokki buradan bir genel olarak sayısal ve sözel hesaplama yaparsak bu büyükeliçilik bana vize verirmi. tabiki dogal olarak vermez.
peru devlet başkanının bir sözü ile sözlerimi toparlamak istiyorum. dünyada vatan haini ve casus bulamayacagınız tek yer amerikadır. çünkü amerikada amerikan büyükelçiligi ve konsoloslugu yoktur. casus ve vatan haini olmadıgımız için ve yahüdiler gibi kapo olmadıgım için beni pek sevmiyorlar. 14 yıldır amerikaya gidecegim dedim fakat bir türlü gidemedim. pek güvenimde kalmadı ve insan haklarımın ihlal edilme olasılıgı çok yüksek.
birgün washingtonda olacagım. ve kiraz agaçlarının çiçek açtıgı bir zamana denk getirerek o muhteşem anı doyasıya yaşayacagım. tabiki iyi bir telefon ve fotograf makinesi alacagım ve bol bol resim ve video çekinecegim. I love washington dc and my america.
SAYGILARIMLA..