New York’ta yaşayan genç senarist ve yönetmen Aslıhan Ünaldı İstanbul’un ulaşım sorunuyla ilgili belgeseli Mart ayında Washington’daki Çevre Filmleri Festivali’nde gösterildikten sonra adından sık sık söz ettiriyor. Bu adı bundan sonraki yıllarda çok sık duyacağınızdan hiç kuşkum yok.

Yönetmen oyuncu Spike Lee ile de çalışmaları olan Ünaldı, Amerika’nın en saygın üniversitelerinden biri olan Yale’den mezun. Film çalışmalarını sürdüren Aslıhan Ünaldı’yla geçtiğimiz günlerde New York’taki stüdyomuzdan bağlantı yaptık ve güzelce sohbet ettik. Bu filmin sadece ulaşım sorunlarına odaklanmadığını, göçten, İstanbul’un su sorununa, tükenen su kaynaklarına yokolan ormanlara kadar çok şey anlattı. Çok içten konuştu ve benim gönlümü kazandı, umarım siz de kendinizden birşeyler bulursunuz anlattıklarında.

Aslıhan Ünaldı 70 saatlik film çekimi sırasında İstanbul’da çekilen resimlerden birkaçını da gönderdi görmeniz için.  Gerçekten güzel resimler. Umarım beğenirsiniz. Ne düşündüğünüzü yazarsanız Aslıhan Ünaldı’ya  iletirim.


Not: Aslıhan Ünaldı ve Çevre Filmleri Festivali ve filmin yapılması için öncülük eden Dünya Kaynakları Enstitüsü EMBARQ Türkiye Programı Direktörü Sibel Bülay’la daha önce yaptığımız söyleşiyi ve Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’yle ilgili geniş bilgiyi www.amerikaninsesi.com adresinde Gökkuşağı’nda daha önceki yazılarımda bulabilir, kısa videoları izleyebilirsiniz.

Aslıhan Ünaldı Kimdir?
Aslıhan Ünaldı film senaristi, yönetmeni ve yapımcısıdır. 2006’da yazıp yönettiği “Razan” isimli kısa filmi Rotterdam Uluslararası Film Festivali, San Francisco Uluslararası Film Festivali, Oldenburg Uluslararası Film Festivali, Cinerail Paris gibi pek çok önemli uluslararası film festivalinde gösterildi ve Atomfilms ile Apollo Films tarafından dağıtıldı. “Site” isimli ilk uzun metraj senaryosu 2010 Berlin Film Festivali Senaryo Atölyesi’ne seçilen 12 uluslararası projeden biri oldu. “Site” ayrıca 2010 Selanik Film Festivali Crossroads Ortakyapım Pazarı’na seçilen 10 projeden biriydi. Ünaldı, Yale Üniversitesi’ndeki lisans eğitimini Fotoğraf Sanatı ve Uluslararası İlişkiler olmak üzere çift ana dalda tamamladı ve 2000 senesinde onur ödülüyle mezun oldu. Öğrenciliği sırasında iki fotoğraf sergisi açtı. Yale’de kurduğu ve başkanlığını yürüttüğü Uluslararası Politik Araştırmalar Çalışma Grubu, Türkiye’den de birçok önemli gazeteci, politikacı ve akademisyenin katılımı ile başarılı uluslararası bir zirve gerçekleştirdi. Mezuniyetten sonra 3 yıl süreyle New York’ta Deutsche Bank’ın Uluslararası Piyasalar Yatırım Danışmanlığı bölümünde çalışan Ünaldı, bu süreçte “Wall Street’te Kadın” konulu bir konferansın düzenlenmesine yardım etti. Görsel sanatlara, uluslararası politikaya ve kültürel kimlik konularına olan derin ilgisi onu film yapımcılığına yönlendirdi. 2003 – 2006 yılları arasında New York Üniversitesi’nin meşhur Tisch Film Okulu’nda yüksek lisans programını burslu olarak sürdürürken Milcho Manchevski, Todd Solonz, Spike Lee gibi usta yönetmenlerden dersler aldı. Bu süreçte;
• “New York Film ve Televizyonda Kadınlar Bursu” ve
• “Musevi Vakfı Kadın Eğitimi Bursu” nu kazanmasının yanısıra
• “Wasserman-King Finalist Ödülü”,
• “Sloan Vakfı Senaryo Ödülü” ve
• “En İyi Yüksek Lisans Yönetmeni” ödüllerine layık görüldü.
2006’da Spike Lee’nin asistanlığına seçildi ve Lee’nin Katrina kasırgası üzerine New Orleans’ta yaptığı “When the Levees Broke: A Requiem in Four Acts” (“Bentler Yıkılınca: Dört Perdelik Bir Ağıt”) isimli belgeselinde staj yaptı.
2008 kış döneminde Sabancı Üniversitesi’nde seminer, 2010 yaz döneminde Philadelphia Drexel Üniversitesi’nde film yönetmenliği üzerine ders verdi. Ünaldı, son iki yıl boyunca İstanbul’un hızlı büyüme ve modernleşme sürecinde karşı karşıya kaldığı kentsel, sosyal ve çevresel ikilemleri irdeleyen bir belgeselin yapımcılığını ve yönetmenliğini yaptı. Belgeselin ilk gösterimi, Mart ayında Washington’da, Uluslararası Çevre Filmleri Festivali’nde yapıldı. Ünaldı halen saygın uluslararası senaryo danışmanı Alby James’in danışmanlığını yaptığını “Site”nin ön hazırlıklarını sürdürüyor.

İzleyin, haberleşelim.