Amerika’da Gözler Süper Komite’de

Posted November 18th, 2011 at 4:18 pm (UTC-5)
2 comments

Arap ülkelerinde iktidarlar halk ayaklanmalarıyla değişirken, Avrupa kıtasında, Yunanistan ve İtalya’da yönetimlerin Adam Smith’in “görünmez eli” marifetiyle koltuklarından “azcık öteye gidiver” edasıyla itildiğine tanık olduk.


Arap ülkelerinde özgürlük ve demokrasi isteği, sorunlu Avrupa ülkelerinde ekonomik sıkıntılar değişimi kamçıladı.

Amerika’da da ekonomik sıkıntılar değişim sürecini zorluyor. Burada değişim süreci devletin nasıl kazanacağı ve kazandığını nasıl harcayacağı noktasında odaklanıyor.

Sorun ortada, Amerika kazandığından çok harcıyor, harcadıkça daha çok borç alıyor.

Terazinin bir ucundaki Cumhuriyetçiler, “ulusal geliri artırmanın yolu özel teşebbüsten geçer, özel teşebbüsü de en iyi düşük vergi politikası teşvik eder” diyerek vergileri yükseltme fikrine direniyor.

Terazinin diğer ucundaki Demokratlar ise sosyal sigorta ve emeklilik sistemi gibi temel harcama kalemlerinde derin kesintilere karşı çıkıyor.

Ama bu iki ucun ortalarda bir yerde buluşması lazım. Bu çetrefilli iş de, bu yılki borç tavanını yükseltme tartışmaları sırasında varılan anlaşma çerçevesinde oluşturulan Süper Komite’ye düşüyor.

Süper Komite, eşit sayıdaki Demokrat ve Cumhuriyetçi senatörden oluşuyor. Bu durumda ortaya süper bir formül çıkarmaları lazım ki her iki taraf da ikna olsun.

Ama iş göründüğü gibi kolay değil.

Çünkü komite hala yolu ortalayabilmiş değil.

Ancak, komiteye verilen sürede yolun sonuna yaklaşılmış durumda.

23 Kasım akşamı, yani Şükran Günü’nden bir gün önce Komite’nin süresi doluyor.

23 Kasım günü Komite ne açıklarsa açıklasın, bunun Şükran Günü hindisinden önce Amerikalıların midesine oturması ihtimal dahilinde.
Çünkü komiteden gelecek 10 yıl için 3 ya da 4 trilyonluk kesinti yapması isteniyor. Ama temelde daha gerçekçi bir hedef 1,2 trilyonluk kesinti.

Şimdilik Cumhuriyetçiler, bazı vergi indirimlerini kaldırıp bu yolla 250 milyarlık gelir sağlanması, bunun karşılığında da, vergi oranlarının düşürülmesi yolunda bir “orta-yol” sundu.Cumhuriyetçilere göre bu düşük vergiler sayesinde ekonomi canlanacak ve bu şekilde 110 milyarlık gelir elde edilecek.

Demokratlar başlangıçta bu formüle sıcak baksalar da, çok ikna olmuşa benzemiyorlar. O yüzden de pazarlıklar sıkı şekilde devam ediyor.

Süper Komite’nin süper zor olan bu işi karara bağlaması için basit çoğunluğa ihtiyacı var. Yani yedi üye ortaya çıkarılan plana evet derse, teklif Kongre’ye gönderilecek. Kongre’den de her iki kanatta basit oy çoğunluğuyla plan kabul edilirse iş Obama’nın imzasına kalacak.

Peki ya anlaşma sağlanamazsa, Kongre plana onay vermezse?
İşte bu durumda, tasarruf tedbirleri otomatik olarak devreye girecek. 1,2 trilyon dolarlık tasarruf önlemi 2013 bütçesine otomatik olarak savunma ve savunma dışındaki harcamalara yansıtılacak. Sosyal sigorta ve yoksullara yönelik sosyal programlar ise bu kesintilerin dışında tutulacak.

Seçimlere bir yıl gibi kritik bir zaman diliminin kaldığı bir dönemde bakalım politikacılar kesintileri kendi elleriyle mi yapacak, yoksa otomatiğe bağlanmış tedbirler mi yürürlüğe girecek?

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı. Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor. İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

2 responses to “Amerika’da Gözler Süper Komite’de”

  1. MEHMET BİROL ÖZSÜMER says:

    Melek Hanım yazılarınızı Türkiye’den internetten takip ediyorum ben Yalova Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Yardımcısıyım oda bünyesinde 3 ayda bir çıkardığımız bir dergi var bu dergide yayınlanmak üzere noel alışverişi ve ekonomik boyutu ile ilgili bir yazı verirmisiniz Odamızın internet sitesi ytso.org.tr buradan dergimizi de görebilirsiniz .Dikkate alırsanız bizi çok memnun edersiniz.Saygılarımla .
    M.BİROL ÖZSÜMER

    • mcaglar says:

      Mehmet bey ilginize teşekkür ederim. Yazıları kaynak ve link göstermek suretiyle paylaşmanız bizleri de sevindirir…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Melek Çağlar

Melek, meslek yaşamına yazılı basında başladı. Haftalık Barometre gazetesinde muhabir ve Management-Marketing sayfa editörü olarak çalıştıktan sonra 1990’lı yılların başında aynı gazetenin Yazı İşleri Müdür Yardımcısı olarak görev yaptı.

Meslek yaşamına kısa bir ara verip İngiliz Kraliyet bursuyla City University London’da gazetecilik eğitimi aldı. 1994 yılında Amerika’ya yerleşmeden önce Hürriyet gazetesinde çalıştı. Meslek yaşamına halen Internet, radyo ve televizyon yayıncılığı yapan Amerika’nın Sesi’nde devam ediyor.

İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü mezunu olan Melek, yüksek lisans derecesini 2002 yılında tamamladığı George Washington Üniversitesi MBA programından aldı.

YENİ EKONOMİ HAKKINDA

Washington'da alınan siyasi kararları, New York'ta piyasalara yön veren hareketleri ve 50 eyalette sıradan insanların yaşadığı ekonomik gerçekleri ‘Yeni Ekonomi’ farklı bir bakış açısıyla okuyucularına sunuyor.

Yeni girişim ve girişimciler, hız kazanan trend'ler, uzman değerlendirmeleri, araştırmalar, sayısal veriler, kısacası Amerikan ekonomisinin performansına dair tüm sağlıklı bilgiler ‘Yeni Ekonomi’de.

‘Yeni Ekonomi’, ilgi duyanların takip etmekten sıkılmayacağı yeni ekonomik normların ‘yol haritasını’ çıkarıyor.

Yahoo! Ekonomi

Archives