Hepimiz terörün hayatımızı böylesine etkilemesinden, içimizi acıtmasından bıktık usandık. İstanbul Atatürk Havalimanı’na yapılan saldırı hepimizi çok üzdü. Geçen yıl dünyanın en işlek 11’inci, bölgenin 3’üncü büyük havaalanı olan Atatürk Havalimanı, bir yıl içinde 61,8 milyondan fazla yolcunun kullandığı bir merkez. İstanbul Atatürk Havalimanı aynı zamanda dünyanın en hızlı büyüyen havaalanlarından biri, 2015’te bir önceki yıla göre yolcu sayısında 9,2’lik bir artış yaşadı.
Saldırıda hayatını kaybedenlerden 37’sinin kimliği belirlenmiş, 10’u yabancı uyruklu, 3’ü de çifte vatandaşmış. İnsan hayatından söz ediyoruz. Biliyoruz ki, bir insan ne kadar zor doğuyor, büyüyor, yetişiyor. Saldırı haberini duyduğumuzda yüreğimiz hopladı. Hepimizin yolcusu, havaalanında çalışan yakını olabilir. Herkese çok geçmiş olsun. Yakınlarını kaybedenlere sabır diliyor, başınız sağ olsun diyorum. Yaralılar da umarım sağlıklarına kavuşurlar bir an önce. Ama böyle bir saldırı yaşamanın, tanık olmanın etkileri öyle kolay kolay geçmez. Derin yaralar açıldı yüreğimizde.
Başbakan Binali Yıldırım, saldırının IŞİD tarafından yapılmış olabileceğini söyledi ancak şu ana kadar terör örgütü saldırının sorumluluğunu üstlenmiş değil. Evet, daha önceki saldırılarına benziyor IŞİD’in. Örneğin 22 Mart’ta Brüksel Uluslararası Havaalanı’na yapılan saldırıyla benzerlikler çok. Brüksel saldırısında 32 kişi hayatını kaybetmişti.
Amerika’daki Savaş Araştırmaları Enstitüsü, Ramazan ayında IŞİD’in Türkiye’deki saldırılarını arttıracağı uyarısında bulunmuştu bir süre önce. 5 Haziran-5 Temmuz arasında örgütün bölgedeki stratejisini yeniden düzenleme planına bağlamıştı bu öngörüyü araştırma kurumu. Uzmanlar da Ramazan’ın son on gününde saldırılar olabileceği uyarısı yapmıştı. Ramazan barış ayı değil mi? IŞİD İslam adına dehşet saçıyorsa, Ramazan’da saldırı yapmasını nasıl açıklıyor?
Enstitü raporunda şöyle demişti: “IŞİD büyük olasılıkla Suriye’de yaşadığı baskıyı hafifletmek amacıyla, komşu ülkelerdeki saldırılarını arttıracak. Bu aynı zamanda IŞİD’in bu ülkelerdeki olası genişleme planlarını hayata geçirmeyi amaçlayan stratejisinin de bir parçası. Bu planlara en uygun hedefler, yabancı turistler, devlet güvenlik güçleri ve Türkiye ile Ürdün’deki Amerikan askeri tesisleri.”
İstatistiklere göre, Türkiye’de bir yıl içinde 17 bombalı saldırı ve intihar saldırısı yapıldı. Bu saldırılarda 300 kişi hayatını kaybetti, en az 1,000 kişi de yaralandı. Bu saldırıların bazılarını IŞİD, bazılarını da TAK üstlendi.
Bir son söz: Terörü ve teröristleri lanetliyoruz, terör dursun, kimse terör yüzünden ölmesin istiyoruz.